Summer Wars

Summer Wars anime movie cover

A Summer Wars egy 2009-es animációs film, a sci-fi és romantikus filmek kategóriájának újabb remek példája a japán alkotóktól. Mamoru  Hosoda rendezésében, és ötlete után végül Satoko Okudera vetette papírra a történetet. A filmet a Madhouse és a Warner Bros is támogatta (Pictures Japan). A film sztárjainak szinkronjai (seiyuu) Ryunosuke Kamiki, Nanami Sakuraba, Mitsuki Tanimura and Sumiko Fuji.
Egy banda irányítja a környéket, Ueda-ban. A történet pedig Kenji Koiso körül forog, aki egy félénk tizenegyedikes matematika zseni, aki tévesen hekkelésbe keveredett viszont Natsuki Shinohara segédletével, meg kell akadályoznia hogy a valóságos és virtuális világ összeomoljon.
A ’The Girl Who Leapt Through Time’ filmsikere után Hosoda úgy döntött, hogy elkészíti a Summer Wars-t is. A film előkészületei 3 évig tartottak a Natsuki család karaktereinek összeválogatása miatt és az alkalmas Ueda terület kiválasztása miatt, amelyet a Sanada klán irányít a történetben. A projektet először a 2008-as TAF fesztiválon jelentették be még cím nélkül, és az első előzetes 2009 áprilisában jelent meg a filmről. Két manga adaptációt adtak ki a megjelenés időpontja előtt. A Summer Wars-t végül 2009. augusztus 9-én mutatták be Japánban. A film több mint 1 millió dollárt hozott már az első hétvégén 127 filmszínházban, és a jegypénztárakban az előkelő 7. helyet foglalta el.
A Summer Wars pozitív kritikákat és a 2010-es ’Japan Acadamy Prize’ díjat is bezsebelte, az ’Év animációja’ kategóriában, és a ’2010 Japan Media Arts Festival’, ’Animation Division Grand Prize’ díját, az ’Anaheim International Film Festival’, ’Audience Award for Best Animated Feature’ díját is.

http://canime.files.wordpress.com/2010/04/summer-wars005.jpg

Történet

Kenji Koiso-ról szól a történet, aki a matematika tudományában jeleskedik. Mikor Kenji másik barátja Natsuki Shinohara felajánlja, hogy jöjjön el a dédije 90-dik születésnapjára. Itt találkozik Natsuki nagybátyjával, Wabisuke Jinnouchi-val aki a Carnegie Mellon University professzora. Kenji felfedez egy titkos e-mail-t egy matemetikai kóddal és megkrekkeli a kódot. A Love Machine nevű mesterséges intelligenciával rendelkező program futtatja a Kenji által használt OZ programot, és felhasználja a nevét avatarját és adatait arra, hogy feltörje a program ’mainframe’-jét, így Kenji lesz az első számú gyanúsított az ügyben. Kenji és Natsuki unokatestvére megpróbálják leállítani a Love Machine programot.
Viszont Kenji avatar-ja, mint Love Machine tovább lopja az ’account’-okat és további torlódásokat és hálózati hibákat okoz a világhálón. Kenji-t persze azonnal le is tartóztatják…
Felismerve a helyzetet, Sakae (Natsuki 90 éves dédnagymamája) azonnal riasztja a család minden fontos pozíciójában lévő tagját…
Kenji végül matematikai tehetségét felhasználva próbálja hekkelni a programot, és visszaállítani az OZ helyes működését. Wabisuke végül bevallja, hogy ő alkotta meg a Love Machine-t és adta el a United States Armed Forces-nak, ezzel a hírrel sokkolva Kenji-t. …
Kenji és a Jinnouchi család másnap reggel Sakae szobájába mennek, ahol az öreg hölgyet halva találják. A Love Machine a „szívellenőrző rendszerébe” is behatolt. Kenji, Sakuma, és a Jinnouchi család egy tervet készít amivel megsemmisítik a Love Machine-t, amíg Natsuki és a mások egy temetést készítenek elő Sakae-nek.
Az alkészült szuperszámítógép a Love Machine elleni harcban felmondja a szolgálatot, miközben a kártevő program újabb ’account’-okat olvaszt magába. …Ezzel mégnagyobb káoszt okozva a felhasználók között.
A film létrejötte
A filmet először a Madhouse mutatta be, a 2008-as TAF fesztivalon. Név szerint megnevezve viszont csak a 2008.-as decemberi Newtype magazinban jelent meg. Hosoda egy olyan filmet szeretett volna készíteni, amely évszám megnevezése nélkül is elnyeri minden néző tetszését, kortól és nemtől függetlenül, amelyet az egész család örömmel néz meg.
Hosoda-n kívül a csapat magjában ott volt Satoko Okudera forgatókönyvíró és Yoshiyuki Sadamoto karaktertervező is. Ők hárman már korábban együtt dolgoztak a ’The Girl Who Leapt Through Time’ című filmben is. Az Ueda környéket a film elsődleges részeként választották ki, mert ez a terület volt a Sanada klán helye is, ahol a Jinnouchi család lakik.
Takeshige, aki korábban  Ghibli Studiónak dolgozott, a régimódi japán házakat foglalta bele a díszlettervekbe.
A filmet 3 éven keresztül formálták, készítgették míg elnyerte a filmvásznon látható alakját. A 2009-es Otakon rendezvényen Masao Maruyama, a Madhouse elnöke azzal magyarázta a hosszú készítési időt, hogy sok a karakter a Natsuki családban, amelyhez Hosoda oly nagyon ragaszkodott. 

Megjegyzések