Tezuka Osamu: Buddha (Anime)


Tezuka Osamu: Buddha (Anime, 2011)

Azt hiszem ez az időszak, nem csak a filmek reneszánsza, Japánba is elért a művek újragondolásának szele, így születhetett meg többek között a híres Tezuka-mű, a Buddha.
A Buddha annak idején, 1972-től 1983-ig jelent meg a Kibou no Tomo című magazinban. Összesen 14 kötetet számlál a mű.Névjegy:

Műfaj: Dráma, Történelem, Természetfeletti, Vígjáték

Rendező: Kozo Morishita

Stúdió: Toei Animation

Megjelenés: 2011. május 28.

Az animéről meg annyit kell tudni, hogy Reiko Yoshida írta és Michiru Oshima szerezte hozzá a zenét.

A történet maga, nagyon fontos, jelentőségteljes témát dolgoz fel, a Tezuka-tól megszokott módon. . . .

(>>Kis kitérő: Őszintén remélem, hogy senkinek sem kell bemutatnom Tezuka Osamu-t. Ha mégis így lenne, akkor – egyrészt a névre kattintva megtekinthetitek a Wiki adatlapját, másrészt – jó ha úgy jegyzitek meg a nevét, mint a Manga Atyját. Az ő nevéhez fűződik ugyanis ez a kitüntető cím. Tezuka 1928-tól 1989-ig élt, és alkotott. Az ő nevéhez fűződik a híres Astro Boy manga és anime, illetve a jól ismert Black Jack is, melynek szintén ebben az évben van az élőszereplős feldolgozása (főszerepben: Tomohisa Yamashita). Akinek így sem lenne ismerős, elmondhatom, hogy a hazánkban is nagy sikernek örvendő, Kimba, the White Lion is az ő alkotása. De miért nevezik a Manga Atyjának? Azért mert ő teremtette meg a ma már jól ismert manga stílust és élesztette fel a japán manga és anime ipart. Nagy hatással voltak rá, a Disney-féle Bambi, illetve a Fleischer-féle Betty Boop figurák.)

. . .
Na de most lássuk a Buddha animét. Mikor először láttam a bemutató videóját azt hittem, hogy egy rég elfeledett Miyazaki film újrafeldolgozása lesz. Aztán megláttam kiíródni a mester nevét. Rögtön arra gondoltam, hogy ennek tökéletesnek kell lennie, hogy méltó legyen a szerzőhöz és az eredeti műhöz is.
A történet Gautama Buddha körül forog, Tezuka sajátos értelmezésében. A manga sorozatot gyakran szexuális és … jelzőkkel is illetik. Ez mit sem ront az értékén.

A régi Indiában játszódik, ahol egyre több ember életét sújtja szárazság, éhínség, harcok és igazságtalanság. Ekkor az emberek minden bizalma az ifjú hercegben van, Siddhartha-ban, aki egy új spirituális utat kezd élni, így válik Gautama Buddha-vá, és így születik meg egy új vallás is, a Buddhizmus.

Az animációs filmmel kapcsolatos munkálatokat már 2009-ben elkezdték, a Toei Animation animálásában és a Warner Bros. Pictures forgalmazásában. 2010-re már ki is tűztek egy megfelelő időpontot a filmre, mely csak ebben az évben, pontosabban májusban lesz látható a mozikban. A filmet úgy időzítették, hogy pontosan a Shinran (1173-től 1283-ig élt) 750. évfordulójára essen, aki a Joudo Shinshuu szekta alapítója, egyben japán buddhista pap volt.

A Buddha manga egyébként 2005-ben elnyerte az Eisner Díjat, mely egy rangos képregény díj. A mű nagy sikere a példányszámok eladásában a meglátszik, ugyanis volt olyan kötete, mely akkoriban 20 000 példányban kelt el.
Remélem napjaink emberének is ugyanilyen kedvelt műve lesz, és nemcsak az anime. Bízom benne, hogy az alkotók képesek voltak ugyanolyan, vagy közel olyan jó filmet összedobni, mint amilyen a mesternek sikerült papíron.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések