A Bleach mozifilmek és ami mögötte van - Chapter One: A Bleach születése és fénykoraMár hónapok óta ...pontosabban mióta kiraktam a blogba a legnépszerűbb cikkeket felvonultató kis dobozkát, azóta uralja a terepet a Bleach sorozat negyedik filmjének cikke.
Én, mint nem annyira "rajongó-rajongó", mint inkább "távolból csodáló rajongó" vagyok. Most úgy érzem többet kell adnom a bleach movie-ból, mint egy rövid kis cikkecske.

Ezért - habár ez ellenkezik a "frissek vagyunk és ropogósak" hír és leírás szabályzat első pontjával - arra a döntésre jutottam, hogy csinálok belőle egy leírást és elemzést is. :)
Nem győzöm kiemelni, hogy nem vagyok őrült Bleach-fan, és sosem voltam:
egy "külsős" szemével nézve írom le a véleményem. Ez azt hiszem még a rajongóknak is érdekes lehet.

Ebben a cikkben: 
Chapter One: A Bleach születése és fénykora:

 1. Bevezető szavak
 2. A manga sorozat
 3. Az anime sorozat
 4. A Bleach világa
 5. Az előszereplős produkció
 6. Végső értékelés
Először egy kis Bleach filozófiával kezdeném...

A Bleach, korunk egyik leghosszabb, leghírhedtebb és legnépszerűbb animéje. Mitől van ez? A recept nem volt már titkos miután megjelent, és rémisztően híressé vált, a Naruto című manga 1997-ben, majd anime 2002-ben:
Adva van egy srác, akit mindenki nagyon megkedvel már az első (vegyük az animét) rész után. Vannak akik sajnálják, vannak akik hasonlóan éreznek vele, vannak akiknek a temperamentuma tetszik, de van aki a humorért szereti. Az utolsó fontos, de nem elhanyagolható tényező, a harcok, a küzdelem, a becsület, és a szerettek iránti elkötelezettség. Persze a fan-girl-öknek jóképű férfi karaktereket, míg a fan-boy-oknak szexi női karaktereket is beírnak a sztoriba, hogy mindenki megtalálja a magának való legszimpatikusabbat a már-már számukat tekintve, szappanopera mennyiségű karakterből. Habár sokszor nemcsak a karakterek száma rettenetesen ijesztő, hanem a sorozat hossza is. Nemcsak a mangában és animében, de filmek tekintetében is (igaz, napjainkban nagyon divatossá vált a folytatásos filmek megjelenése).

Nagyon kritikus szemléletű vagyok a Bleach és a Naruto sorozatok tekintetében is, mert már talán túlságosan is fel van fújva... Én igazából arra gondolok, hogy nem sokkal jobb egyik sem mint kortársaik (egy része!). >> Mindig van egy-két ember aki rá tud érezni, hogy akkor és ott mi kell a népnek, mi az amivel jó üzletet lehet csinálni, ami úttörő és amit még a következő generáció is emlegetni fog. A Bleach és a Naruto alkotói is tudták ennek a titkát. Viszont láttam már olyan, rövid-életű animéket, amik szintén nagyon hatásosak, és mondanivalóval telítve voltak, de nem lettek híresek, habár megérdemelték volna. 

Ha jó animét, és mangát szeretnétek alkotni, a legfontosabb tényezők (amit jelenleg tanácsolni tudok):

 • Reklámozd halálra
 • Legyenek jó kapcsolataid
 • Legyen benne olyan tényező, ami különlegessé teszi - és lehetőleg több legyen a szexuális témáknál
 • Legyen benne az, ami korunk társadalmával, gazdaságával, politikájával "kompatibilis"
 • De ami talán a legfontosabb, hogy legyen mindenki számára elérhető, 
 • Szórakoztató,
 • Érthető,
 • (A kornak megfelelő) Színvonalas kivitelezés.

Ez persze csak az én véleményem, és mindegyik pontba bele lehet kötni. :) Ezt ne vegyétek tényeknek, kérlek, ne higgyétek, hogy nekem igazam van. :) EBBEN! :D

Vissza a Bleach-hez.
>>Ami tetszik a sorozatban, amit értéknek tartok benne, a mondanivaló, és - ami nekem fontos :D - a grafika.
A hétvégén belenéztem az Animax-en futó részbe, mivel már nagyon régen nem láttam, hol tartanak, stb... Én még az első részekre emlékszem, aztán most a 166. résznél kicsit hiányérzetem volt, és zavarban éreztem magam... Sok mindenről lemaradtam... xD DE ami szembetűnt, hogy mintha a grafika fejlődött volna, és előnyére... Az elején még kissé kezdő volt az egész, de most... huhh.. gyönyörű lett. :D Szóval grat az animátoroknak. ^^

Ez volt a rávezetés...

Figyelem!
Most csapunk bele komolyabban a témába! :) 
>>A lehető legtöbb, és legbiztosabb információ forrásokat kutattam fel, hogy minden hiteles és pontos legyen, amit írok, és amiről véleményezek. Igencsak hosszú bejegyzésnek nézünk elébe, úgyhogy erős idegzetűeknek ajánlom csak. :)

Kezdjük az alapoknál, hogy azok is értsenek hozzá kicsit, akik eddig ezzel nem foglalkoztak (ezt persze át lehet ugrani).MANGA

Névjegy:

Író és illusztrátor: Tite Kubo

Kiadó: Shuueisa

Antológia: Shuukan Shounen Jump

Manga megjelenés: 2001. augusztus óta folyamatos

Kötetek: 50 kötet (több, mint 400 fejezet)

Műfaj: Shounen

BLEACH (ブリーチBurīchi), melyet Noriaki "Tite" Kubo írt és illusztrált. A mangát másodjára kellett beadnia, hogy végre kiadhassák magazinban. Azonban a siker nem maradt el, hiszen a Bleach világszerte ismert miközben kultuszt formáló alakja kétségbevonhatatlan. Az első manga megjelenésére 2001 augusztusáig kellett várni, azonban szűk 4 év múltán már anime sorozatot is követelt a sikersorozat. Az animéjét a Studio Pierrot készíti, míg a manga megjelenéséért a Shuukan Shounen Jump gondolkodik. A  hírneves történet azonban nem elégedett meg ennek a két médium elismerésével, hamarosan OVA-val, filmekkel, videójátékkal, rockoperával, rock musical-el jelentkezett, miután megbizonyosodhattunk róla, mennyire sokszínű lehet egy eredetileg manga történet profilja. (>> Persze ebben nincs benne az a rengeteg fancucc, amit a rajongók képzelete és tisztelete teremtett.)
A sorozat azonban nemcsak a közönség elismerését nyerte el. Hamarosan a szakma is büszkén tekintett az alkotóra és művére, mikor 2005-ben elnyerte a Sogakukan Manga Award díját sok más díj mellett.

A történet megszületése egy egyedi ötleten alapult, ugyanis Kubo le akart rajzolni egy halálistent kimono-ban, nemsokkal ezután pedig körvonalazódni kezdett benne mit is szeretne. Ezután került a mangája a Shounen Jump asztalára, mely antológiájába tűzte, azonban eltávolította a mangaka másik művét a Zombiepowdert a színről. A művész és csapata még az anime elindulásakor is finomították és pontosították az anime hátterét. Ahogy alakult a történet, hamarosan újabb és újabb résztörténeteket, és részleteket alkottak meg hozzá. Nekem mostani formájában leginkább egy vaskos és hatalmas, tekergő és kusza fa jut eszembe, mely folyamatosan terjeszkedik és fejlődik.
A sorozat címének Kubo először a túlzottan általános "Black" címet akarta adni, majd meggondolta magát és a "White"-hoz fordult azonban egyikben sem volt meg az, amit ő szeretett volna tükrözni, így aztán a "Bleach" (fehérítő) cím mellett döntött, mely könnyen megjegyezhető, rövid és egyedi ötletnek bizonyult.

A részleteket, mint a különleges lényeket olyan alkotások ihlették, mint a Mizuki Sigeru-féle Gegege no Kitaro. A harcjelenetek egyedi intenzitása, illetve a fegyverek ötletei pedig a Masami Kurumada-féle Saint Seiya című műből készültek.
Az alkotó inkább tapasztalati élménynek alkotja meg a Bleach-t, és azt mondja, hogy a manga olvasásával lehet ezt csak elérni. Azonban az élőszereplős megjelenést elveti... Ezzel nincs egyedül, habár szerintem a technika manapság nagyon is fel van készülve az ilyen tervekre. Én csak egyetlen formában vagyok hajlandó elfogadni a Bleach élőszereplős változatát, mégpedig, ha az hasonló módszerrel és színvonalon készül, mint az Avatar című kasszasiker. Hiszen egy ilyen természetfeletti és energikus, akciódús animét nem lehet csak úgy leforgatni.
Kubo ezen kívül azt is elmondta egy interjú alkalmával, hogy szívesebben alkot meg újabb szereplőket, hiszen a történet folytatásakor mindig akadályokba ütközik. Azt is nyilatkozta, hogy előszeretettel alkalmazza a szereplői megalkotásakor azt az ellentétet, mely megjelenik egy karakter belső énje és külseje között. Ha mélyebbre ásunk a Bleach mitológiát illetően az is kiderül, hogy sok halálisten használta kard illetve varázslat nevét a japán irodalom ihlette. Ezekkel a tényekkel egyre csak az jelenik meg, hogy mennyire szerteágazó és egyedi is a Bleach, mint művészeti alkotás.


ANIME

Névjegy:

Rendezte: Noriyuki Abe

Feldolgozás: Tite Kubo: Bleach című mangája alapján

Stúdió: Studio Pierrot

Megjelenés: 2004 óta folyamatos

Mozifilmek: 4

OVA-k: 2

Élőszereplős feldolgozás: (Folyamatban)

Részek: 325+ és folyamatos

A Bleach sorozat animéjét is, mint a filmeket később, Noriyuki Abe rendezte. Az animéről tudni kell, hogy sok helyen nem követi a manga történetvonalát, így a 4. és 5. évadban, a 8.-ban, és a 12. illetve 13. évad során sem. Az animéből a nagy sikere miatt is, készült 4 film, és kettő OVA rész is.
Az anime 2004. októbere óta fut a japán televíziókban a Studio Pierrot készítésében.

Az anime nagyon pörgős (> amennyit én láttam belőle), remek csatajelenetei, drámai és sokszor csöpögős részei kicsit fel tudnak húzni, de elviseljük, hiszen egy csodás sorozatról beszélhetünk. A karakterek egyedisége, illetve magának a világnak az egyedisége (> alább kifejtem) lenyűgöző. Ahogy egyre mélyebben megismerjük a világot annál kuszább és összetettebb az egész, de a rajongók még ezt az eszeveszett rendszert is képesek elviselni a hőn szeretett animéjükért. A részek száma - manapság mondjuk nem annyira de - megdöbbentően sok... és még mindig nincs vége. Hihetetlen mi rejtezik abban az elmében, abban a kreatív kis csoportban, akik napról napra kitalálják mi legyen a következő epizód. Néha már úgy érzem nézve a sok fejezetet, a sok részt és a már erőltetettnek tűnő folytatásokat, hogy talán a Barátok Közt rendezőjének elszántságából merít újabb és újabb ötletet az alkotógárda.
Egyszóval, nekem kicsit soknak tűnik: nagyon hosszúra sikeredett az anime, amely az eredeti történetet már réges régen elhagyta. A szereplők is megváltoztak (hogy jóra vagy rosszra azt döntse el mindenki maga). A szappanoperaszerű végtelenségbe nyúló részek talán soha nem is fognak véget érni, míg a kedves Kubo család ki nem hal. Végülis megértem igyekezetüket, hiszen addig kell ütni a vasat amíg forró, de azért mindennek van határa, viszont erről behatóbban nem nyilatkozhatok. A rajongók elégedettek, Tite zsebe csordulásig telt pénzzel, a stúdió népszerű, a sorozatnak tehát futnia kell!

Bleach Opening 14


Bleach Epizód 1 Part 1


Bleach Epizód 325 Part 1Bleach Random AMVA Bleach összefoglaló egy-egy címben:
Főbb események: 

 • The Death Trilogy Overture: Death & The Strawberry
 • Ryoka Invasion
 • Arrancar Invasion
 • Invasion of Hueco Mundo
 • White Invasion
 • Invasion of Soul Society


Az anime főbb eseményei:

 • Bount Invasion 
 • Kasumiouji Conspiracy
 • Zanpakutou Rebellion 
 • Toujuu Campaign


Az OVA-k: 

 • Memories in the Rain 
 • The Sealed Sword Frenzy


Mozifilmek: 

 • Memories of Nobody 
 • The DiamondDust 
 • Rebellion Fade to Black 
 • Hell Chapter


A Bleach világa:

Sokszor láttunk már olyan animét, amely egy teljesen új világot teremtett, és annyira gyönyörűen és pontosan ki volt dolgozva, mint a Bleach. Azonban talán Kubo Tite az első olyan alkotó, aki ennyire szépen és izlésesen ki tudta dolgozni a halálistenek világának képét. 

Bleach Kisszótár  (>> Megjegyzem, a Bleach-ből nem lehet KIS szótárt összeállítani!)

Bleach helyszínek (hamarosan)


Élőszereplős produkció:

A manga liveaction-jét 2010. márciusának végén jelentette be a Hollywood Reporter. Eszerint, a Warner Bros megkezdte a tárgyalásokat a jogokért, a rendezőként egyelőre Peter Segal-t jelölik meg. Különösebb híreket még mindig nem lehet róla olvasni, habár nem tudom mennyi lesz az egészből, hiszen már korábban említettem, hogy nem nézi jó szemmel a készületeket az alkotó, Tite Kubo sem. Nem szívesen látná a művét vissza ezen a médiumon. 
A Warner már korábban is felmutatott egy live action-t méghozzá a Death Note-t. De a stúdió más különleges produkciókat is tervez, mint a Yoshiaki Kawajiri-féle Ninja Scroll, illetve a Katsuhiro Otomo alkotta Akira is terítékre kerülhet.

Az előszereplős gondolatot nem tartom jó ötletnek... Szerintem csak rontani lehet a sorozat imázsán ha elkészülne a film... De ha elkészülne, akkor megnézném, és kikerülne az elemzése is, abban biztosak lehettek. :)

Végső értékelés:

Ötlet: 4/5

Grafika/Manga: 5/5

Animációs sorozat: 5/5

Rajongói intenzitás: 4/5

Szakmai elismertség: 4/5

Első benyomás: 4/5

Chapter Two: 

 • Elemzés és értékelés!
Chapter Three:


Chapter Four:


Chapter Five:

Bleach: Hell Chapter (japán animációs film, 2010.)
A bejegyzés sorozatot  ezzel  együtt 5 részesre tervezem!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések