A Bleach mozifilmek és ami mögötte van - Chapter Two: Bleach: Memories of NobodyBleach movie 1 – Memories of Nobody

Az első percek, miután láttam az mozifilm sorozat Memories of Nobody (Elveszett emlékek) című részét. Sok minden kavarog bennem a filmet illetően. De mielőtt belevágnék el kell mondanom néhány lényeges dolgot róla.


Névjegy:

Cím: Bleach: Memories of Nobody

Alcíme(k): One hour remains until the world collapses; Shinigami, protect the world; Shinigami, release your spirits

Megjelenés (Japánban): 2006. december 16.

Megjelenés (USA-ban): 2008. június 11.

Rendezte: Noriyuki Abe

Írta: Masashi Sogo

Zene: Sagisu Shiro

A film hivatalos zenéje: Aqua Timez: Sen no Yoru wo Koete (千の夜をこえて, Overcome the Thousands of Nights)

Forgatókönyv: Sugo Masashi és Kubo Tite

Stúdió: Studio Pierrot

Játékidő: 90 perc

Költségvetés: 29 millió dollár (~5,3 milliárd Forint)

Az animációs film egy rövid – ha úgy tetszik – erőbemutatóval és egyben kedvcsinálóval kezdődik, mikor egy lidérc elpusztításának, egyben egy helyes kislány megmentésének lehetünk szemtanúi. A 2004 óta futó anime sorozatból már nagyon is ismert alakok tűnnek fel először a filmvásznon: a mindig önfeláldozó, hősies és – hihetetlenül – helyes: lányok szívét minden alkalommal elcsavarni tudó (>> a valóságban!!) karakter, a főszereplőnk: Ichigo Kurosaki, majd oldalán – a számomra kevésbé szimpatikus karaktert képviselő – Rukia Kuchiki, aki mindig készségesen kioktatja Ichigo-t.
A film később persze kibontakozik, mikor kiderül, hogy az ún. üres lelkek lepik el az Élők világát vagy Emberek világát, hamarosan pedig még több misztikus elemmel találkozunk, hiszen megjelennek a bosszúvágytól égő ellenfelek. Persze ez még nem minden, ugyanis a Lelkek világában tükröződik a korábban említett, Élők világa. Nem kell sokat találgatni, hogy kitaláljuk ez nem természetes… Most inkább összegezzük mit jelent ez:

  • Adva van az élők világa, ahol néha egy-egy lidércbe botolhatunk.
  • Adva van a lelkek világa, ahol a halálistenek is élnek… vagyis halnak… vagy mit csinálnak.
  • Adva vannak azok a lelkek (üres lelkek), akik bolyonganak a két világ között.
  • Ezek csak bolyonganak, bolyonganak míg nem találkoznak és összeverődnek.
  • Egyre többen és többen lesznek… nagyobbak és nagyobbak.
  • Olyan nagyok, hogy az Élők világát, és a Lelkek világát összekapcsolják, úgy hogy egyikből át lehet látni a másikba. (> Ez a probléma!)


De mik is az üres lelkek? Olyan emberek lelkei, akik kiszakadtak a vándorlás köréből – merthogy a lelkek a két világ (emberek-lelkek, lelkek-emberek) között vándorolnak – és bolyonganak a semmiben, míg össze nem verődnek. Ez a terület – ha szabad így neveznem – a Sikolyok völgye (> uuuuhhh… aaaahhh…). Itt a lelkek emlékekre és energiákra esnek szét, majd visszatérnek a körforgásba… Az emlékeik egyetlen entitásban egyesülnek, amelyet az élők világában meg is találhatunk, ez lesz az emlékfüzér (Senna, a fiatal és energikus lányka).

Most végre eljutottunk a cél megnevezéséig: megmenteni a világot az egyesüléstől, és egyben a megsemmisüléstől. Van itt még azonban egy pár kérdés, amelyre nem került válasz:
Mit akarnak a negatív karakterek? Természetesen megbosszulni, ahogy velük bántak, merthogy nem véletlenül rekesztették ki őket. Most az Emlékfüzért akarják felhasználni, mint egy darab tárgyat arra, hogy a két világ egybemosódjon.
Az Emlékfüzér – ezentúl Senna – azonban nem csak egy tárgy. Ő egy személy, egy egyéniség, sok-sok szellem emléke, mely később megőrjíti a fiatal lányt. Az őrület határán és az érzelmek forgatagában csak egy biztos pont létezik a lány lelkében, Ichigo személye, aki mindig a lány mellett van: Vigyáz rá, segít neki, majd megmenti az életét… (> Nem lövöm le a poént.). Csakhogy az élvezetet fokozzuk, hőseinknek egyetlen órájuk van arra, hogy elpusztítsák a Sikolyok Völgyét, és megmentsék Senna-t. …Talán kevés, de a mindig önfeláldozó, a becsület, szeretet, család, és igazság nevében tevékenykedő Ichigo nem így gondolja. Először csak egymaga indul el a halálba…
A végét természetesen nem mondom el.Összegzésképp: A zseniális rajzstílustól még mindig meg tudok őrülni annyira tetszik. Sajnos ez mit sem változtat azon, hogy nem vagyok hajlandó több száz részt végig szenvedni miatta: ezért találták ki a film változatokat. :D A 2006-os kreálmány animációjával nincs különösebb bajom, inkább az, hogy egy különálló movie-t talán kicsit igényesebb formában is lehetett volna prezentálni, mondjuk az animéjéhez képest.
A zene elment, habár az egyetlen említésre méltó zenei betét akkor volt, mikor a főellenség és a főhős összecsapott egymással. Akkor éreztem egy kis adrenalint, izgalmat és nem bírtam levenni a szemem a képkockákról. Az első pár percben, a lidérc mészárlás alatt kissé elkeseredtem, mert már megint azt az angol szöveggel ellátott siralmas és felháborítóan igénytelen, amerikai képregény adaptációkba illő zeneszámot adták le, amit az animéből is ismerünk. Rettenetes… Azt sem értettem, hogy kerül egy opera műfajú darab az anime közepére… Kissé összeegyeztethetetlen volt az egész zenei válogatás.
A történet maga jó ötlet volt, és remekül modellezte, mit is kell tenni, ha netán a világunk össze készülne olvadni a Lelkek világával. Hívni kell egy Ichigo forma fiatalembert, mifelénk Jézusnak hívták annakidején. (> bocs, akit megsértek, de ez egy végítéletnek is elmenne, pontosabban) Komolyra fordítva a szót, a sztori vonala jó volt, habár a végére a romantikus és végtelenül csöpögős Senna-féle monológot nem tettem volna bele, de ahogy a szakmában mondják: mindent a vevőért!

Első filmnek nem volt rossz, mondhatni megfelelő volt, és mint nem Bleach rajongó mondhatom, hogy tetszett és remekül szórakoztam egy pár tényezőtől eltekintve, melyeket nem fogok felsorolni a fent említetteken kívül…

Illetve: mint már megszoktuk, újabb pár tucat fogalommal gazdagodik a Bleach fogalomtárunk (> ez a Kubo Tite tudja, hogy kell megmozgatni az ember agyát.). Nekem már kicsit idegesítő a világ és a rengeteg lény, sok tucat fogalom és összefüggés, ami közöttük húzódik. Ez persze csak a művész úr zsenialitását tükrözi *meghajol előtte*. ^^
Kétségtelen, hogy nemcsak egy egyedülálló művet adott a világnak a Bleach-el, de a vallás újraértelmezését és a japán kultúrával történő egybeolvadását olyan kreativitással sikerült megoldania, amivel biztos helyet szerzett magának a manga és anime történetében is. Köszönjük!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések