A japán egyenruha: hagyomány vagy idol-kultusz?…Vagy mind a kettő. Sajnos vagy nem, de Japánban tulajdonítanak az egyik legnagyobb figyelmet az iskolai viseletre. Innentől viszont két irányba is indulhatunk a bejegyzés témájában.
Egyrészt ott van a hagyomány. Az iskolai egyenruhák alapján azonosíthatóak az iskolák, tiszteletet és rendszerezettséget sugallnak.
Másrészt ott van az a kultusz, melyre úgy hiszem nem sokáig kellett „várni” és amely az egész világon ismerté tette Japánt – egy nem kívánt oldaláról. A japán iskolás lányok ruházata ugyan komoly szabályokhoz szabott, sokan éppen ennek a kultusznak az imádatából tudják a zsebpénzüket kiegészíteni.


A bejegyzés ötlete egy Sankaku-scikkből indult, melyről egy pár szót beszélnék is.

Éppen a napokban jelent meg, és egy középiskolás lány mesél el benne pár sort az ún. enjou kosai[1] életéről. Számomra erről olvasni nagyon fontos dolog volt, mert ugyan sokat olvastam már erről a témáról, de egy olyan lánynak a mondatait olvasni, aki teljes egészében benne van/volt az enkou adta gyönyörökben (anyagilag), de főként gyötrelmekben (szexuálisan) teljesen más…
A lány elmesélte, hogy otthoni gondjai voltak a szüleivel, barátaira sem igazán számíthatott, így ideje nagy részét otthon és főként az internet előtt töltötte (Hikki volt, azaz Hikkikomori). Nem sokkal később rátalált egy oldalra, ahol azelőtt sosem ismert dolgokkal szembesült. Magával az enkou jótékony hatásával. (Ekkor még!) Természetesen elég fiatal volt és naiv ahhoz, hogy rá lehessen venni a perverz férfiak kívánta különleges találkákra. Ekkor még csak első éves volt a középiskolában.
Első találkozása egy idegen férfival egyáltalán nem volt félelmetes, ahogy ő maga mesélte. Elment vele vacsorázni, így egyeztek meg. (Ezért 10 000 jent kapott. ~24 795 Ft.) Nem volt nehéz, semmit sem kellett tennie, ráadásul élvezte a találkozást, mert igen helyes férfi volt a partnere.
A pénz hamar elfogyott és amúgy is kb. semmit sem kellett tennie érte. Gondolta megpróbálja még egyszer, ám ez az alkalom más volt, mint az előző. Egy 25 éves férfival kellett találkoznia, akit az erre alkalmas fórumon szedett fel. A férfi egy Love hotel érzéki környezetében akarta vele tölteni az este egy részét. A lány benne volt, mert még sosem járt ilyen helyen és a férfi is rendkívül tetszett neki. Ez volt az első alkalma, és egyáltalán nem mondható kellemesnek – attól függetlenül, hogy saját bevallása szerint nem fájt neki, nagyon kellemetlen és fusztráló volt a helyzete. De legalább 30 000 jennel (~74 385 Ft.) lehetett gazdagabb.
Az iskolás élet első évében még sokszor átadta magát a könnyű pénzszerzés lehetőségének és minden alkalommal csak arra gondolt, hogy nemsokára túl lesz rajta.
A második év kissé jobban ment, de a pénzét röpke hat hónap alatt verte el aztán újra belevetette magát a pokolian (!) könnyű munkába.
A következő alkalom, amelyről ír rettenetes lehetett, egyáltalán nem lettem volna a helyébe – már eddig sem, de így meg főleg nem. Az aktuális kliens a saját házába invitálta a fiatal másodéves lányt és másik 4(!) férfi társaságában tölthette a következő néhány óráját. Ráadásul ez az alkalom meg sem volt fizetve neki! Ellenben teljesen rémült volt, mivel nem akarta, hogy terhes legyen, azonban mivel következő nap kellett megjönnie – és meg is jött neki – megkönnyebbült.

A következő alkalommal már jobban odafigyelt a szexuális együttlétre, és csak olyan férfiakkal közösült, akik hajlandóak voltak óvszert húzni. Egy negyvenes éveiben járó férfi 30 000 jent ajánlott egy ilyen alkalomért, de 60 000 jent ( ~148 770 Ft.), ha idő előtt kihúzza, óvszer helyett. Így történt.
Többször is megestek még az ilyen megszakítós alkalmak, azonban egyik együttlét alkalmával az adott férfi nem vette ki, csak azt mondta. Miután a terhesség félelmétől megrendülten kellett hazatérjen az ekkor már harmadéves lány, kénytelen volt elmondani a szüleinek, hogy miket művelt eddig. Természetesen nagyon haragudtak rá, az édesanyja elsírta magát. A kórházban kapott egy 72 órás gyógyszert és a nemi betegségekre is letesztelték. Szerencsére negatív lett. Ezek után nem nagyon folytatta korábbi tévelyedett életét.

Nagyjából ez volt az interjúszerűség lényege. Elég megdöbbentő, hogy a lányok többsége nem fogja fel ezeknek az együttléteknek a súlyát és csak a könnyű pénzszerzés vakítja el őket.

Nos, sajnos rengeteg az ilyen történet egész Japán területén, de főként a nagyobb városokban esik meg.
Az enkou körülbelül így folyik egy középiskolás lány szempontjából. A férfiak azonban már korábban hajlottak az iskolai uniform szexuális benyomása felé, hiszen nem igazán a fiatal lányok, mint inkább az egyenruha izgatja a kíváncsi és izgatott hímeket.

Az egyenruha megjelenése mérföldkő volt az iskolai viselet tekintetében.

A japán iskolai élet egyik legfelismerhetőbb eleme az egyenruha. Az egyenruha minden iskolában más-más. Ez azt is jelenti, hogy az intézmények versenyt tartanak egymás között, kié divatosabb, kié jobb, kié kényelmesebb.
Az uniformis viselete minden esetben kötelező. A korábbi évtizedekben még az is törvény által volt szabályozva, hogy milyen fehérnemű lehet a lányokon, mikor viselik az iskolai ruhát. Manapság „csupán” apróbb dolgok vannak megadva, amely szempontokat tilos átlépni, ilyen például a szoknya hossza is.
Az egyenruha a múlt század elején jelent meg a japán oktatásban, a Fukouka Jo Gakuin egyetem igazgatója vezette be, nevezetesen egy angol. Angliában is sokszor látni egyenruhás lányokat és fiúkat, ezt szerették volna viszontlátni Japánban is, így fegyelmet és rendszerességet tanítva a diákoknak. Azóta bőven kinőtte az iskola falait ez a viselet, és olyan kultusszá vált, mely az egész világon elterjedt, sokszor megdöbbentő benyomást kelt a külföldiekben.

A lányok egyenruháját egyébként Seifuku-nek, míg a fiúkét Gakuran-nak hívják. Ezen felül megkülönböztetünk téli és nyári egyenruha viseletet, mely a sálban, kabátban, vastag zokniban és mellényben különbözik a nyári női ruha-együttestől. Az első egyenruhák még csak matrózruha hatását adták vissza. Azóta rengetegféle és színű egyenruha terjedt el egész Japánban. A nagy keresletre való tekintettel persze az üzleti világ is felismerte ezen piac lehetőségeit és egyenruha gyártásra szakosodott vállalatok lepték el az országot.

Nem nehéz kitalálni honnan ered az iskolásruha iránti kultusz, de azért nézzük meg közelebbről:
„…a japán lányok alaphelyzetből, főleg ebben a korban jó alakúak (amit segít a sok testnevelés és a klubokban végzett további rengetegféle sportolási lehetőség), így ebben a ruhában babaszerűvé válhatnak és közelítenek a mangák világa által kialakított sztereotíp képhez.”[2]

Másik fontos tényezője ennek a kultusznak, hogy egy ilyen uniformist viselni nagyon is megtisztelő és – ahogy rengeteg animében is látni lehet – a lányok és fiúk nem is sietnek levenni ezeket a ruhákat.
„Egyszóval érdemes tudni, hogy ez nem csupán arról szól, hogy arrafelé a kormány törvényben kötelezi a lányokat jó ruhákba, hanem egy egész kulturális környezet épül erre. Ami kissé bonyolult és nehezen értelmezhető egy nyugati számára.”[3]

Végül így vált a japán szexuális élet sarokkövévé is, főleg ha egy fiatal és csinos lány viseli, aki lehetőleg első vagy második évét tölti a középiskolában. Persze nemcsak a perverz férfiak gondolataiba vésődtek be az egyenruhák vonalai, hanem az animék, játékok és média eszközeivé váltak, ahogy sokszor választanak a cégek egy-egy csinos egyenruhát viselő kabalát maguknak.
Azt hiszem az egyenruha már túllépett az egyszerű matrózblúzon és rakott szoknyán. A tervezők merész és kihívó formákban gondolkodnak, míg a fiatal lányok előszeretettel hajtják fel combközépig a ruhájukat, hogy kihívóak lehessenek, ezzel saját maguk hívják ki a sorsukat, esetleg kerülnek kétes üzletek tárgyává… Főleg, ha kevés a zsebpénz.


Ajánlott olvasmány!!!

[1] Enjou kosai (援助交際): Rövidebb nevén: enkō (援交). A kifejezés jelentése „compensated dating” (magyarra nem igazán lehet fordítani, de valami olyasmi lenne, hogy „vigasz randi” avagy ha rossz a nőd, unalmas, esetleg nem ad meg mindent az ágyban: let’s get enkou!). Az enkou randik alatt idősebb, vagy népszerűtlenebb férfiak találkoznak fiatal – középiskolás – lányokkal, akik szexuális jellegű szolgáltatásaikkal (nem minden esetben!) elégítik ki az ügyfeleket egy-egy alkalom adtával. A férfiak cserébe pénzt, esetleg luxus ajándékot adnak a lányoknak. Azonban érdemes megemlíteni, hogy létezik fordított randi is, amelynek gyaku-enjo-kōsai (逆援助交) a neve, ahol a nők fizetnek a férfiaknak a szolgáltatásokért. A kifejezés egyébként először 1994-ben került a köztudatba, egy újság cikkének írása által (Asashi Shimbun).

Megjegyzések

  1. Annyit hozzá, hogy az enkou lányok nem mindig középiskolások. Lehetnek főiskolások, egyetemisták is, akik már elmúltak 20 évesek. Mellesleg Japánban komoly pénzbírságra - esetleg börtönre - számíthat az, aki kiskorú lánnyal, vagy fiúval közösül. Japánban pl. a zaklatásért is több éves börtön járhat.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések