Black Rock Shooter – Minden, amit tudnod kell mielőtt megnézed az OVA-t - PART I.

Black Rock Shooter cikk part 1 banner


Nézzünk utána ki valójában is, és hogyan kelt életre a kis copfos lányka. 

Első részünkben:
  • A B«RS születése (Huke és a nagy csapat)
  • Az original B«RS dal és Hatsune Miku


Black Rock Shooter – Minden, amit tudnod kell mielőtt megnézed az OVA-t


Szerintem elég kevés anime és játék rajongó az aki ne ismerné a Black Rock Shooter nevet.
Eddig körülbelül én is így voltam vele, szerencsére ez mai nappal megváltozott. Már egy ideje szemezgettem vele. Végre történt valami olyan, ami által írhatok egy bejegyzést a Black Rock Shooter-ről (innentől: B«RS).


A B«RS-re Danny Choo blogja hívta fel a figyelmem… Már akkor is majd kiugrottam a bőrömből, hogy mi lehet ez, amiről mindenki annyit beszél. :) Szerencsére most el is jutottam odáig, hogy kiderítsem.
Első dolgom az OVA letöltése volt. Ez a közel egy órás remek volt az első médium, amin keresztül megismerhettük a B«RS stílusát és alapelgondolását, azon felül, hogy rengeteg előkészület előzte meg.
Ez után került sor egy játék, egy manga, majd megint játék megint manga kiadására… Ám a várakozásoknak nincs vége, hiszen januárban jön majd a TV anime sorozat is. (MOSTMÁR én is kíváncsi leszek rá!)

Black Rock Shooter banner 2


A B«RS olyan, mint a fa meg az ágai


…Én legalábbis így képzelem el, mivel a B«RS médiában csak egy dolog közös, a főszereplő karakter jelenléte: Black Rock Shooter-é és belőle ágaznak szerte az alkotók fantáziájától jelentősen függő ágak.

De talán kezdjük egy jelentős névvel, amely megteremtette a B«RS brand-et.

HUKE


Huke egy japán illusztrátor. Igen, Ő teremtette meg a Black Rock Shooter személyét. Emellett tagja egy Doujin[1] csoportnak is, a Supercell-nek. (A Supercell …)
Huke-t a Supercell egyik vezető alakja inspirálta: Ryo, aki Huke stílusát akarta felhasználni egy daluk klippjéhez. Végül odáig fajult a dolog, hogy megteremtették a B«RS tipikus kis világát, aminek köszönhetően rengeteg pénzt is kerestek. De a sikerek nem álltak meg a 2010-es OVA filmnél.

Huke tanulmányait egy japán főiskolán, animációs diplomával végezte. Szerencsére sikerült elhelyezkednie egy cégnél, ahol character designer-ként alkalmazták. Azonban Huke-nak ez nem felelt meg, így szabadúszóként folytatta a pályafutását. A referenciái egyre nőttek és hamarosan profi illusztrátor vált belőle. Egy alkalommal a Metal Gear Solid játék készületeiben is segédkezett. Mindezek után nem volt más hátra, mint a referenciáit egy Pivix-es blogba gyűjtve publikálni.

Huke a Supercell-nek küldött egy ötletet, az első Black Rock Shooter tervvel, amit a zenekar nem tudott visszautasítani. Mindannyiuk számára meghozta a méltó elismerést a később kifejlődött dal, és animáció is.
Eközben azonban Huke egy másik projektben is aktívan részt vett, méghozzá a csodálatos Steins;Gate visual novel-ében, mint karakter tervező.

Munkái

  • Metal Gear Solid (Booklet manga instructions, Illustrations)
  • Metal Gear Solid 3 (Booklet manga instructions)
  • Metal Gear Solid 4 (Character Design)
  • Metal Gear Solid Portable Ops (Character Design, Supporting Character Design, etc)
  • Metal Gear Solid Portable Ops + (Added Soldier design)
  • METAL GEAR AC!D2 (Web Manga Illustration)
  • Steins;Gate (Original Character Designer)
  • BlackRock Shooter (Original Character Design, Series Creator, Originator)
  • Fate/EXTRA (Treasure Designer)
  • supercell single "Utakata Hanabi/Hoshi ga Matataku Konna Yoru ni" (CD Jacket illustration)
  • EreGY (Cover Illustration)

BLACK ROCK SHOOTER – A DAL

Az animáció előtt azonban egy hatásos és azóta is nagysikerű dal látott napvilágot, Ryo és Huke keze munkája…
A dal Japán egyik legismertebb videó megosztó oldalán debütált, a Nico Nico Douga-n, de azóta a youtube-on keresztül minden országba eljutott. Nem muszáj B«RS vagy Supercell rajongónak lenni, elég ha Hatsune Miku nevét megismerjük: a virtuális művésznő énekli fel ugyanis a számot, mely a B«RS egyik hivatalos védjegye is egyben.

A track 2008 nyarán jelent meg a közönség előtt. Ekkorra a B«RS már egészen kifejlett világgal rendelkezett. A Nico Nico Douga-ra való feltöltés hamarosan meghozta gyümölcsét. Később az oldalon neves felhasználók is felénekelték a saját stílusukban, majd zenekarok és Hatsune Miku is megrezegtette virtuális hangszálait a dal nyomán.

A sikereknek azonban még korán sem volt vége, hiszen hamarosan az OVA is napvilágot látott, amely újra felélesztette a Hatsune Miku-ban a kedvet, hogy további kiadások szülessenek a dallal kapcsolatban.
Persze azt mondanom sem kell ez azt jelentette, hogy egy sajátbejáratú zenei album is megjelenésre került. A Black Rock Shooter 2M Mix igazi siker lett, és azóta is hódít.

Black Rock Shooter és Hatsune Miku banner


Az Original Music Video


A zenei szám persze videót is megkívánt, amely szintén Huke illusztrációi nyomán készült el.
A Hatsune Miku hangja kísérte jelenetek nem egészen illenek a virtuális idol vidám stílusához, azonban remekül bemutatják a Huke képzelete szülte B«RS világát. Rideg és szeles, sivatagos és száraz. Talán ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a környezetet. Tele szomorúsággal és drámával.
A videó története azt sugallja, hogy főszereplőnk valamit keres kutat a kietlen vidéken, a jövőbe tekint.



[1] Doujin (同人 dōjin): olyan baráti közösséget jelent, mely egy közös hobbival rendelkező embereket foglal egybe. Zenei, multimédia, videójátékok stb. A Doujin egyfajta klikket, társadalmat vagy kört jelent. További infó




Part II.: Következő rész: B«RS - The Game; Puchitto Rock Shooter
Part III.: Következő utáni rész: B«RS OVA; B«RS manga és anime adaptációk; B«RS Figura kollekció

Megjegyzések