Bleach mozifilmek és ami mögötte van - Chapter FourBleach Movie 3 – Fade to Black

Na, igen! Végre megírom ezt a beszámolót és egyben kritikát is és végre elérkezem a várva várt Bleach negyedik mozifilmjéhez. Azonban addig lássunk egy kis betekintőt a harmadik – szintén nagysikerű – előadásba! :D
Előre csak annyit mondanék, hogy mozifilmről-mozifilmre egyre jobb lesz a benyomásom. Habár a fangirl szintet sosem érem el, és nem fogom az alkotók fenekét sem nyalogatni a következő beszámolómmal, remélem kielégítő lesz mindenki felé.Névjegy:

Cím: BLEACH Fade to Black 君の名を呼ぶ, Burichi: Fade to Black - Kimi no Na o Yobu

Teljes japán cím: "Bleach Fade to Black, I Call Your Name

Megjelenés (Japánban): 2008. december 13.

Megjelenés (USA-ban): 2011. november 15. (DVD megjelenés!)

Rendezte: Noriyuki Abe

Írta: Natsuko Takahashi

Zene: Shiro Sagisu

Játékidő: 94 perc

A film hivatalos zenéje: "Koyoi, Tsuki wa Miesu tomo" by Porno Graffitti

A mozifilm szlogenje, „Sayonara, Rukia”. Ami még különlegesség a film kapcsán, hogy az eddig háttérbe szoruló Kon is kapott egy kis reflektorfényt.

A történet, most ahogy a szlogenből is adódik, Rukiáról szól, aki a történet amúgyis egyik legjelentősebb alakja. (Mondhatni időszámítás kezdete óta részt vesz a sorozatban.)
Az esemény ott kezdődik, hogy Mayuri Kurotsuchi – akiről én speciel elég keveset tudok - laboratóriumában egy Reiatsu[1] történik. Ezután titokzatos mód Mayuri-t megtámadják titokzatos alakok, és egy vörös kaszával kitörlik az emlékezetét. A harmadik titokzatos történés, hogy ennek tetejébe még – talán fogalmazhatok így – meg is őrül, hiszen kitörlődnek az emlékei. Ezen túl mindent elborít valami megállíthatatlan fehér lötty…
Rukia is a többiek segítségére indul, azonban megállítja egy női hang, amelyhez pár perc múlva egy arc is társul… egy ismeretlen férfi pedig a titokzatos vörös kaszával, „eltűnteti a létezését”. Ezután mindenki elfelejti Rukiát… Legalábbis majdnem mindenki. Kon az egyik, aki valamiért nem feledi az ő Nee-san-ját. A másik ilyen szereplő, mit ad Isten Ichigo, a superhero. Neki álmában jut eszébe Rukia létezése.
Kon és Ichigo később elindulnak Seireitei-be, ahol újabb titokzatos eseményekkel kell számolniuk. Ahogy Rukia, így Ichigo létezése is eltűnt a halálistenek emlékezetéből. Rukia tette meg Ichigo-t halálistennek és tulajdonképpen lehet, hogy emiatt nem emlékeznek rá a … (Nem nagyon értem sajnos… Talán kissé túl van kombinálva.)

Amíg hősünk küzdelmekkel övezve próbálja meggyőzni a halálisteneket, hogy ő is közéjük tartozik, Rukia a Rukongai 78. kerületében ébred, Inuzuri-ben, ahol fiatalabb korában élt és nőtt fel. A két korábban titokzatos alak is megjelenik a színen és elég meleg fogadtatásban részesítik Rukiát, aki sajnos egyáltalán nem emlékszik rájuk.
Most, hogy senki sem emlékszik senkire, Rukiát ideje bevonni a tényekbe. A titokzatos nő és férfi elmondják, hogy kis korukban Rukia vigyázott rájuk... Azt is megígérte, hogy nevet ad nekik, mert még az sem volt szegényeknek.
Ami súlyosbítja a helyzetet, hogy a páros nemcsak a nevét akarja megtudni Rukiától, de terveik szerint örökre együtt lesznek egy illúziókkal telenyomott világban.

 Sajnos a terv hamarosan kezd összeomlani, hiszen feltűnik a színen Ichigo, aki emlékezteti Rukiát… A testvérpárnak hamarosan felelnie kell a tetteikért. Igaz, hogy száz évet kellett várniuk, míg újra együtt lehetnek az ő Rukiájukkal, mégis szomorú véget kezd ölteni a történet.
Kezd összeállni a dolog, mivel elkezdenek hinni Ichigo-nak és Uruhara is gondolatai mélyére ás, hogy kiderítse mi folyik itt.

„Mindegyik emlék kapcsolódik egymással.”

…És akkor Rukia ismét emlékezett mindenre. Sajnos csak ekkor kezd kibontakozni igazán az egész, mert a noname testvérpár másként képzelte a történetet.
Örökké együtt akarnak maradni az ő Rukiájukkal, még akkor is ha ennek az az ára, hogy Rukia megsemmisüljön… (Mondjuk ennek semmi értelme.) Tehát eggyé válnak ők hárman… Rukia testében egyesülnek. Aztán elkezdődik a harc… A leghatásosabb jelenet, amikor Rukia teste harcol Ichigo-val.
Szerencsére az események csúcspontjában nem csak erre a csatára került sor, hiszen a legtöbb főszereplő különleges képességének lehetünk szemtanúi. Nagyon látványos és effektektől sem mentes részletek ezek a filmben. Minden fight-guru várva várt pillanatai.

A Rukia-testű testvérpár végső célja, hogy együtt lehessenek Rukiával, ennek pedig egyetlen akadályát Ichigo-t meg akarják szabadítani emlékeitől. Szerencsére a következő jelenetek annyira tele vannak eseménnyel, és érzelmekkel, hogy eszünkbe sem jut nem odafigyelni. Hihetetlen energiák szabadulnak fel és nemcsak a karakterekben, de a szemlélőben is.

A történet egyik nagy kérdése, hogy meg lehet-e menteni Rukiát a pusztulástól, és attól, hogy az emléke és a lelke végleg a sötétbe vesszen?
Nos, erre a kérdésre sajnos csak akkor kaptok választ, ha rászánjátok magatokat, hogy minimum 1280-as felbontásban nézzétek, minimum fél liter üdítővel, minimum egy óriás adag nasival. (…és lehetőleg ne egyedül, hogy ne nézzenek hülyének, mikor az érzelmek kavalkádjában véletlenül felkiáltotok, hogy „Ne, már!” vagy hogy „Ahhh…”).

Mi lett a neve a testvérpárnak, sajnos hogy kiderüljön, ahhoz is meg kell nézned a filmet. :D

Ez volna nagyon röviden és nagyon tömören a történet.

A tanulság? Nekem ami tanulságképpen szolgálhat megint csak az lett, hogy folyamatosan nézzem a Bleach-et különben nem értek egy szót sem az egészből… Vagyis tulajdonképpen értek, csak a fogalmakkal nem vagyok teljesen tisztában.
Na de az igazi tanulság az, hogy ne becsüld alá a kisebbet. Ami pedig fontos megjegyzés, hogy az emlékek életünk egyik legfontosabb részei, amelyek összekötnek minket a világgal.

Nagyon örültem, hogy így formálták meg a történetet, mert végre Kon és Rukia igazi kapcsolatára is fény derült. Kon lett a főszereplő és ha mondhatom így, Ichigo háttérbe szorulva tette a dolgát, miközben Kon adta a valódi érzelmeket. Rettenetes jól ki volt alakítva ez a rész.

A harcok a megszokott formájukat hozták, csak ezúttal az alkotók ezt a számot megszorozták hússzal, hogy a leglátványosabb képsorokat adhassák a kiéhezett fanoknak.
A grafika a tőle megszokott… Nem, talán az eddigi legjobb formáját adta: a technika fejlődése meglátszik, ha összevetjük, pl. az első film jeleneteit a mostanival.
A karakterek ábrázolása nagyon egyedi még mindig és még mindig lenyűgöző számomra mennyire…zseniális az egész animáció. Azonban sajnos ez csak a látszat. Sok Screanshot-ot láttam a filmről és sajnos nem minden arany ami fénylik. Nagyon jól néz ki a rajz, de ha részleteiben nézzük egyszerűen rettenetes. Mintha oda lenne hányva minden „jelentéktelenebb” mozdulat. Szörnyű… Kissé csalódottan vallom be nem azért, mert fikázni akarom a Bleach-et. Nekem az is megfelelt volna, ha pár hónappal csúszik a film és akkor nem kell ilyen… problémás jeleneteket találni.
A zene… Na igen, a zene az örök hangulatfelelős. (Sosem hittem volna hogy ennyi múlik a zenén, de sajnos be kell hogy vallja mindenki, zene nélkül mit érünk mi?) Ismét bele lett szúrva a történetbe az a rettenetes angol szövegű akciójelenet-faló hero-zene, ami már évszázadok óta megkeseríti a Bleach életét. …
Viszont be kell vallanom, hogy az eddigi filmek közül a harmadiknak volt a legjobb zenei összeállítása. Hihetetlenül jó volt, még jobb mint néhány nagyköltségvetésű filmé Hollywood-ból. (Lehet, a zenei részleg nyelte el az animáció minőségétől a pénzt.)
Nagyon elégedetten nyugtázom, hogy egyszerűen fenomenális volt, hogy egyes jelenetekhez mennyire illet a zene… (Egyszerűen vetekedett a Harry Potter zenei válogatásával, pedig azokban a számokban aztán megvan a spiritusz…)

A történetről még egy-két szó. Nagyon tetszett, összeszedett és nagyjából érthető volt. Drámai és hihetetlenül élénk. Nagyon jó volt, hogy minden egyes ismertebb halálisten – szinte – főszerepet kapott a részben.
Kevésbé vagyok azonban elégedett azzal a magyarázattal, ami a testvérpár visszatérését és a Rukia kapcsolatát tisztázza.

Összegezve mindent elmondhatom, hogy inkább ez, mint a második film volt eddig a legjobb a három közül. Persze részről-részre fejlődnek az alkotók, mint a barom, de akkor is. Ez jelentősen magasabb színvonalú volt, mint a második film. Zeneileg teljesen kielégítette az elvárásaimat, ahogy a történetbe is tettek valami újat, ami szerencsére nem egy sablon szál volt. A grafika is jó volt, habár annyira nem voltam elájulva tőle, mint amennyire lehettem volna… Mindenki nézze meg az a biztos, aztán jöhetnek a kritikák, hiszen mindenki szája íze szerint értékeli a dolgokat.
[1] „Reiatsu: (霊圧, Lélekerő) a fizikai megvalósulása egy személy Reiryoku (霊力, Lélekenergia) kiengedésének.” Sajnos ebből én még nem értettem semmit ezért: „A Reiryoku az az energia mennyiség, ami egy személy testében vagy lelkében megtalálható, amíg a Reiatsu az az erő, amit egy személy Reiryoku-ja kifejt a környezetére.” Forrás: http://hu.bleachszerpjatek.wikia.com/wiki/Reiatsu

Trailer:
Movie Part 1 (ENG SUB):
A film első részlete magyar felirattal:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések