A japánok 25%-a már otaku?!
Egy nemrégen közzétett japán felmérés szerint a lakosság 25 százaléka ún. otaku. Ez az előző évhez képest 5 százalékos növekedést jelent… és mit még?

A felmérést, mely több médiumon is kérdezte a lakosságot, a Yano Research Institute végezte. Ez a cég Japán legrégibben működő piackutató szervezete.
A felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek 25,5%-a saját bevallása szerint otaku, vagy más megkérdezettek szerint ők már otaku-nak minősülnek. A 2010-es eredményhez hasonlítva ez 5,1%-os növekedést jelent.

Továbbá az is napvilágra került, hogy az online gémelő otakuk száma 40%-os (ez 299 milliárd jen a piacon), illetve az ún. randizós online játékok százaléka is 30,2-re nőtt meg, ez pedig 11 milliárd jen bevételt jelent. Habár ezeknek a számoknak a nagysága abból következtethető, hogy megnőtt a kereslet a randizgatós mobilon is játszható játékokra, ahol egy virtuális nővel randevúzhat a kedves otaku.
[…]
Japánban egyre népszerűbbek a virtuális mangák is, így ezek száma is rohamosan megnőtt, míg a papír alapúak eladása folyamatosan csökken.
[…]
Persze az otaku megnevezésnek még mindig nincsen rendes egyértelműsitett fogalma, így aztán sokan az anime- és manga-fanságot is otakuként értelmezik, míg az igazi otakuk kevesebben vannak.
A különbözőfajta otakuk megnevezése is egyre népszerűbbé válik, így az olyanoké is, mint akik csak hóbortból gyűjteni ereklyéket és nem hivatásból. Ők az ’önjelölt otakuk’…

Azonban mindezek a növekedési adatok nem jelentik azt, hogy az anime ás manga eladások is nőttek.  Néhány érdekes képet is mellékeltem, de tartalmuk miatt inkább beljebb helyeztem, ha érdekel kattints tovább! :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések