HIV és AIDS JapánbanMint azt – remélem – sokan tudjátok, MA van az AIDS világnapja. Az ok, amiért a mai napot jelölték ki ennek emlékezetére és a figyelmeztetésre, az, hogy 1981. december 1-jén fedezték fel ezt a betegséget. 

Mint ahogy Magyarországon is, Japánban is hiába ismert ez a betegség, a lakosság nincs teljes tudatában a veszélyeinek.
Japánban az első HIV fertőzött beteget 1979-ben regisztrálták, akit a később említett HIV fertőzött vérrel kezeltek, mint vérzékeny beteget…


2006-ban az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) fertőzöttek száma Japánban legalább 17 000. Ez a szám a Japán lakosság 0,01%-a, ezzel az egyik legalacsonyabb HIV fertőzött arány a világon.
2008-ban Japánban 9953 HIV fertőzött, illetve 4671 AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) fertőzött személyt regisztráltak. Ezen számadatokból 6503 HIV és 3002 AIDS fertőzöttet csak a Kanto régióban vettel fel.

2006-os jelentés szerint a fertőzött személyek számának fele a homoszexuális férfiak, a maradék részt heteroszexuálisak, kábítószeresek illetve a méhben lejátszódó ismeretlen eredetű tényezők okozták.
 
HIVfertőzött vér botrány Japánban (薬害エイズ yakugai eizu jiken)

Ez a botrány az egész világon ismert, nem csak Japánban volt jelentős veszéllyel a hemofíliás betegek felé, azaz a vérzékeny betegek felé. 1980-as években ugyanis 1-2000 vérzékeny beteget HIV fertőzött vérrel kezeltek.

Híres Japán aktivista Ryuhei Kawada.
Többen kérdezhetitek, mi a különbség a HIV és az AIDS között. A HIV tünetei a betegség első és negyedik szakasza között érezhetőek, míg maga az AIDS az ötödikés egyben utolsó szakaszban lép fel, melynek legfontosabb tünetei:
„Megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, bronchitis és/vagy tüdőgyulladás, Kaposi szarkóma. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.”

Fontos tévhitek:
„A szokásos társadalmi, rokoni, baráti érintkezés nem jelent fertőződési kockázatot. Tehát a fertőzöttel vagy akár AIDS-beteggel együtt történő közlekedés, a vele való kézfogás, a közös evőeszköz-, fürdőszoba-, WC-használat, valamint a harapással nem járó gyengéd csók, a tüsszentés, köhögés, az uszoda, a vérszívó rovarok és az élelmiszerek önmagukban veszélytelenek. A vírus a szabad levegőn pár perc alatt elpusztul, de – az esetleges vérzések miatt – kerülni kell a közös fogkefe vagy borotva használatát.

A vírus terjedése akkor történhet meg, ha nyálkahártyára illetve seben keresztül a véráramba kerül a fertőzött személy vére, anyateje, hüvelyváladéka, ondója (esetleg előváladéka) vagy könnye. Csókkal a HIV azért nem terjed (bár a szájban mindig vannak apró sérülések), mert a nyálban a vírus mennyisége elenyésző. Természetesen fertőzés előfordulhat, ha a csók során a szájban vér van.”

Megelőzés:
„Jelenleg nincs ellenszere, védőoltás sincs ellene. Megelőzésének lehetséges módszerei az óvszer használata szexuális érintkezés során, vagy a monogám partnerkapcsolat. A fecskendővel vagy vérátömlesztéssel való terjedés visszaszorítására alkalmas az egyszerhasználatos fecskendőre való áttérés valamint a vérkészítmények szűrése.

Egyes népcsoportok, például egyes kaukázusi csoportok veleszületett védettséggel rendelkeznek a fertőzéssel szemben.

Az AIDS korunk nagy erkölcsi, társadalmi problémáinak egyike. Az AIDS világnapja december 1.”

Előrelépések a betegséggel szemben:
 • 2005. november: előrelépés a HIV-vakcina kutatásában (Interjú angolul prof. Robert Gallóval, a HIV felfedezőjével).
 • 2010 nyarán megjelent 3. évezredben írnak arról, hogy a banán tartalmaz olyan anyagot, ami megakadályozza a fertőzés kialakulását.
 • 2011. szeptember 2-án francia tudósok felfedeztek egy olyan fehérjét, amely gátolja a HIV vírus szaporodását. (Részletek)

Megjegyzések

 1. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen és az alábbiak csak rám vonatkoznak de tartok tőle, hogy nem így van. Azt hiszem hajalmosak vagyunk a hatalmunk biztos tudatában megfeledkezni róla nem tehetünk meg bármit. Hegyeket hordunk el és folyókat fordítunk meg, megfejtjük az univerzum titkait és olyan okosnak hisszük magunkat, aztán jön valami egészen apró és kifog rajtunk. Az emberiség arrogáns lett és ez veszélyes. Tudom furcsán hangzik, talán kegyetlenül is de egy ilyen járvány megfelelő figyelmeztetés, nehogy megfeledkezzünk a veszélyről és ha egy még veszélyesebb jön készen álljunk.
  Úgy látom ők nem olyan gátlásosak a felvilágosító kampányokban mint a hazaiak. Lenne mit tanulni tőlük.

  VálaszTörlés
 2. Itthon kisebb bajunk is nagyobb annál, hogy most az AIDS és társaival foglalkozzunk... sajnos. :/

  Egyébként én azt hiszem itthon sem olyan gátlásosak, ellenben mindig a rossz oldalról közelítjük meg a témát in my opinion. :D

  VálaszTörlés
 3. Igazad van mindkét dologban. :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések