2012. tavaszi animék - részletes ismertető - P.1


Lássuk hát egy néhány animét a tavaszi szezonból. Jó szórakozást!

Friss információ:


  • Megjelent a From the new world (Shin Sekai Yori) előzetese, és prológusai!! × 2012. 04. 02.Tsuritama (つり球)Kenji Nakamura legújabb rendezése (ismerős lehet: Ayakashi – Samurai Horror Tales, Kuuchuu Buranko, C) a tavaszi szezonra. Legújabb sorozat műfaja „SF”, nem sci-fi-t jelent. Jelentése, seishun-fishing, azaz „ifjúsági halászat”.
A történet Enoshima szigetén játszódik, Shounan-ban, Tokyo-tól délre. Főszereplőink: az egynegyed részt francia származású hallgatag Yuki – akinek korábban nem is igazán voltak barátai, az önjelölt halászatért rajongó Haru – aki igyekszik Yuki-t halászatra bíztatni és barátkozni, a szigeten született Natsuki – a szigeten nevelkedett fiú, akit minden idegesít, ami a környezetében folyik, és a rejtélyes indiai Akira és az ő állandó társa, Tapioca Kacsa – akik biztonságos távolból figyelik a srácokat. >> A négy fiú életéről, barátságáról szól.
Az „új” műfaj képviseletében jelenik majd meg áprilistól a Fuji TV-n közvetített Noitamina adás keretében.

Előítélet: Korai persze, de véleményem szerint igényes és érdekes mind a történet, mind a mondanivaló. Egyszerű, de nagyszerű animének tűnik. Slice-of-life animéknek ezt a típusát még nem nagyon ismerem, de egy esélyt mindenképpen megér.
Hyouka – You can’t escape (氷菓)


Honobu Yonezawa kiadványának feldolgozása áprilisban kerül a japán közönség elé. A Kyoto Animation igazán kitett megáért, mint oly sokszor már, és egy gyönyörű animében lehet részünk.
Már napokkal ezelőtt bemutatták az anime PV-jét, egészen hosszú, három perces kisfilmről van szó.  Itt betekintést nyerhetünk nemcsak a csodás jelenetekbe, animációba, de a történet főszereplőit is felületesen megismerhetjük.
Misztikus, krimiszerű ifjúsági anime április 22-én látható TV-ben, Japánban.
Hotaro egy középiskolás fiú, elég önző tulajdonságai vannak, ám nővére azt ajánlja neki, járjon a suli Kotenbu klubjába, azaz a hagyományos japán irodalmi klubba. Itt Hotaro megismerkedik másik három társával, akikkel, hamarosan egy rejtély megoldásának útvesztőiben találják magukat.
Chitanda Eru egy csöndes, de elképesztően gyönyörű lány. Fukube Satohsi egy mosolygós, vidám srác, akit remek memóriával áldott meg az ég. Illetve itt van még, Ibara Mayaka, aki nagyon szigorú nemcsak másokkal, de önmagával is – szerelmes Fukube-be, de sosem sikerül ezt bevallania neki.
Ők négyen nyomoznak egy 33 éves ügy megoldásában. A Hyouka pedig, a klub korábbi tagjai által írt művek gyűjteménye, ahol egyre több utalást találnak a rejtéllyel kapcsolatban.  


Előítélet: Úgy látszik minden animációs stúdiót megihletett a tavasz, és a gyönyörű karakterek, animációs effektek alkalmazásával csábítják el a nézőket. Persze az sem elhanyagolható, mi a történet.
A Hyouka esetében mind a gyönyörű jelenetek mind a történet nagyszerűsége egy vonalban áll ahhoz, hogy mindenki élvezhesse a sorozatot. A PV után csakis sikerre számítok, és még ha azt nézzük, hogy egy afféle krimi anime sorozat lesz, ami manapság nem valami népszerű akkor főleg különlegesség számba megy. (Eddigi legszebb anime amit láttam.)


NATSU-IRO KISEKI (夏色キセキ)


Mind barátok, együtt töltik az összes délutánt. Megosztják egymással örömüket, bánatukat. Négy lány története Shidoma városából.
Egy nyári napon azonban egy csodálatos dolog történik velük…
Szereplők:
Natsumi Aizawa – másodéves középiskolás, a teniszklub tagja. Egyedülálló anyja nevelte fel őt és öccsét. Sokat segített édesanyjának a házimunkában és az öccse nevelésében is. Lelkiismeretes és életvidám lány. Saki-val már gyermekkoruk óta barátnők. Ők a teniszklubban is egy párt alkotnak.
Saki Mizukoshi – másodéves lány a középiskolában. Ő a tökéletes lány az iskolában, sportban és tanulmányaiban is kitűnő. Szülei kórházban dolgoznak, ő tiszteli őket. Eléggé hűvös lelkületűnek tűnhet, de barátaiért akármit megtesz. Szenvedélyes és valójában igazán melegszívű lány.
Yuka Hanaki – másodéves középiskolás, aki a híres idol csapat, a Four Seasons rajongója. Nagyon kifejező és őszinte lány. Kedvessége és melegsége mindig vidám pillanatokat szerez társainak.
Rinko Tamaki – szintén másodéves középiskolás, aki nagyon szereti a zenét. Eléggé titokzatos. Családja bérelt szentélynél lakik, gyakran segít, mint Miko. Különféle dalokat, énekeseket hallgat, érzelmeit azonban nemigen mutatja ki.

Előítélet: Igazából, ha nem valami egetrengető csoda az a valami, amivel fel akarják dobni ezt a semleges történetet, akkor nem is adok neki túl sok esélyt. Ez számomra egy tipikusan „light anime”, ami szól is valamiről, de igazából semmi újat nem mutat. Ez már tucat után kicsit unalmas. Úgyhogy egyenlőre reménykedem, hogy valami nagyon nagy mondanivalója legyen.Tasogare Otome×Amnesia (黄昏乙女×アムネジア)

Misztikus, szellemlány anime… Azt hiszem ebből már kaptunk a legutóbbi évszakban. Most a történet abban változott, hogy a szellemlányt Niiya Teiichi a középiskolás srác találja meg, mikor az általa alig ismert Seikyou Magán Akadémiára iratkozik be. Egy régi iskolaépületben téved el, és ekkor találkozik Yuuko-val, aki elmondja, hogy nem emlékszik semmire a múltjából… egyébként meg egy szellem. Niiya segít kideríteni mi történt a lány múltjában. Majd egyre több szereplőt ismerünk meg.

Előítélet: Sajnálom, de erről az animéről nem tudok jót mondani. Ilyen animében már volt részünk. Számomra egyetlen szellemsztori anime volt, amit szerettem, ez a Ghost Stories, amit még az Animax-en is láthattatok. Na, annak volt köze a szellemekhez.
Az ilyen animéből már a múlt évszakban elegem lett, mikor az Another első részét sem bírtam végigülni… Sajnos, nem az lett mint amire számítottam. Sajnos, szerintem a Dusk Maiden of Amnesia sem az lesz, mint amire számítani akarok… A rajz minőségéről pedig inkább nem is beszélek…blossom


Igazából ez nem egy anime sorozat és nem is igazán illene félvállról venni a témáját, hiszen a Japánt ért katasztrófa ihlette rövidfilmről van szó.
A Project Blossom nevű jótékonysági mozgalom ébresztette fel a Blossom című anime létrejöttét. Célja reményre és újrakezdésre bíztatni az embereket.
A filmet március 2-én mutatják be Japánban, a Tokyo International Anime Festa-n.
A kisfilmet Yutaka Yamamoto, az Ordet Animációs Stúdió elnöke álmodta meg. Yamamoto sokat járt a katasztrófa sújtotta területeken és persze aktívan segített is a károsultaknak.
Egy évvel később elkészült a március 11-ének emléket állító film, melyet hamarosan mi is megtekinthetünk.

Hivatalos honlap: http://ordet.jp/#blossom

Előítélet: Biztosan meg fogom nézni és mivel semmilyen más információt nem tudunk a filmről, a témát tekintve, csak jó lehet. Gondolom nem nagyon spóroltak semmivel. A legjobbra számítok, meglátjuk milyen lesz.From the New World (新世界より)


Kishi Yusuke SF regényének adaptációja, a ’Shin Sekai Yori’-nak. Az A-1 Pictures által készített anime története egy ezer évvel későbbi Japánról szól. Ebben a világban vannak olyan emberek, akik különleges képességekkel bírnak: Juryoku. Kis közösségben laknak, a ’Hacchoujime-n’, egy olyan helyen, ahol minden információ, ötlet, emlék, szeretet szóval szinte minden, ellenőrzött és szabályozott keretek között folyik. A világot az ’átkozott erő’ avagy az ’isteni erő’ birtokosai uralják.
A történetünk főszereplői öt fiatal, Saki, Satoru, Maria, Mamoru és Shun. Egy esemény után megtapasztalják a világ valódi természetét, tanulnak a véres történelemből, amely nyomán az emberiség ebbe az állapotba süllyedt. Az öt hős belevetik magukat az életüket is veszélyeztető harcokba, csakhogy megvédjék szeretteiket és a világot.

Előítélet: Őszintén sosem fogott meg egy sci-fi anime sem, ahol a lényeg nem az emberi természet változásán van. Attól függetlenül lehet, hogy adok egy esélyt ennek a sorozatnak, habár még korai lenne akárhogyan is ítélkezni. Van egy olyan érzésem, hogy többet tartogat számunkra ez a történet, mint hinnénk.

Friss információk:


Megjelent az előzetes videó is, sőt prológusokkal együtt linkelem nektek, mert nem lehet beágyazni, de youtube-on megtekinthetőek! :)

Előzetes × Prológus 1. × Prológus 2. × Prológus 3.
Holy Knight (ホーリーナイト)


Ez egy manga feldolgozás, Maya Miyazaki mangájának, egy vámpírvadász mangának. Főszereplőnk Mizumura, aki egy tokiói iskolába jár. Az ő látszólag átlagos élete akkor változik meg, mikor megismerkedik a félig román származású Lilith nevű lánnyal… Később kiderül, hogy a fiú a híres vámpírvadász családnak, a Romyuarudo-nak a leszármazottja.
Egyébként ez az első produkciója a Cammot névre hallgató stúdiónak… Reméljük a legjobbakat.

Előítélet: Biztosan finnyás vagyok, de a vámpíros történetekből már elegem van, annyi feldolgozás és annyi roppant ronda és méltatlan sorozat, film látott már napvilágot – csak anime berkekben, hogy semmi kedvem egy újabbal elrontani a hangulatomat. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez rossz lesz, csupán… átlagosnak tűnik, semmi extra. Az meg főleg nem teszi különlegessé, hogy egy fél-román lány az egyik főszereplő…Uchuu Kyoudai OVA (宇宙兄弟)


Egy manga feldolgozás, Chuuya Koyama mangájának adaptációja, mely két testvérről szól, Mutta-ról és Hibito-ról, akik gyermekkorukban fogadalmat tesznek, hogy egyszer az űrbe fognak utazni.


Előítélet: Biztosan érdekes anime, a mangát nem olvastam, és nem az én ízlésemmel megegyező a témája is, de legalább nem tucat-anime.Patema Inverted (サカサマのパテマ)


Más néven, Sakasama no Patema. A rendező nyilatkozatában elmondta az animéről, hogy egy ’fiú találkozik a lánnyal’ történet, de van benne egy kis furcsaság. A történet helyszíne, fölalatti járatok rendszere, amik mindenhol ott vannak, és mindenhová vezetnek.
A föld alatt élnek az emberek, de attól függetlenül az életük csendes és kellemesnek mondható. Az egyik ilyen földalatti falu harcegnője Patema, aki szeret felfedezni újabb és újabb alagutakat. Amik persze veszélyeket is rejtenek magukban. Gondolhatjuk, Patema kedvenc helye, a „Danger Zone”, amely a nevéből adódóan, eléggé veszélyes hely…

Előítélet: Különlegesnek mondható anime, habár nem bízom el magam teljesen. De talán esélyes, hogy minőségi szerzeménynek mondhassam.
Zetman (ゼットマン)


Zetman, a manga adaptációjaként jelenik meg április másodikától! A Zetman mangát Mazakuza Katsura ötlötte ki és végül meg is jelent a Weekly Young Jump magazinban. Eddig összesen 16 kötete jelent meg és 2002 óta fut. A sorozat kezdetben 1989-től 1995-ig jelent meg egy-egy alkalommal, amelyet 1995-ben egy tanko-ban összegyűjtve ki is adtak. Később 2002-ben jelent meg ismét, de már sorozatszerűen.
Zetman története afféle szuperhős sztori. ZET azaz Jin Kanzaki egy projekt eredményeként tud átváltozni és emberfeletti erővel bírni. Sok megpróbáltatáson kell átesnie, mint „nagyapja” halála illetőleg nyomornegyedbe is kerül. Mindössze egyszerű emberként akar élni, de a sorsa utoléri.
ZETté alakulása nem a szokványos ’felhúzok egy kosztümöt’ folyamat. Lassú és fájdalmas dolog, amíg átalakul a benne rejtőző lénnyé. Bár az átalakulást gyorsíthatják különböző tényezők, mint a düh ereje.
Alphas a másik hősünk a történetben. Alphas, más néven Kouga Amagi. Amaginak különösen jó az igazságérzete, ő is részt vesz egy projektben és különleges képességre tesz szert.
Feladatuk, hogy megtalálják és legyőzzék a ’Játékosokat’. Ám hamarosan egymás ellen fordulnak.

Előítélet: Őszintén, nekem a Tiger and Bunny nagyon tetszett, mint szuperhős anime, de ez más, ez komolyabb témája és hangulatú lesz. Ezért is ódzkodom a megtekintésétől. Nem az én ízlésem az ilyesmi, de nem mondom, hogy rossz. Akció, dráma és halál is lesz benne az erőszak mellett, legalábbis, ha a mangához mernek elég hűek lenni.
Nagyon tetszik az alapötlet, de egy részt bírnék ki belőle csak. Persze, lehet hogy tévedek…Kuromajo-san ga Touru!! (黒魔女さんが通る!!)

Ez már az az anime, amire nem szívesen mondanék igent. Egy gyermek kiadvány adaptációjaként jelenik majd meg áprilisban, amit Hiroshi Ishizaki készített. A történet főszereplője Chiyoko Kurotori, egy ötödikes iskoláslány, becenevén Choco. Egy képzésen vesz részt, hogy hivatalosan is fekete boszorkánnyá tegyék meg. Segítségére a legharciasabb oktató Gubid lesz.
Akcióban és poénokban dús animére számíthatunk, különösebb tartalom nélkül.

Előítélet: Nos, ez valóban inkább gyermekeknek való izgalmas kicsi történet. Kis csavarral a sztoriban, de semmilyen különösebb okkal nem készült. Talán tanulságokat le is lehet majd vonni belőle.


Acchi Kocchi (あっちこっち)


Acchi-kocchi, jön a következő őrületes anime a tavaszi szezonból. Az AIC stúdió készítésében kerül adásba a 4paneles romantikus, komikus manga, más néven, Place-toPlace.
Az eredeti történet egy tsundere lányka életét követi nyomon, Tsumiki-t. Illetve az ő barátját a legantiszociálisabb szemüveges karaktert Io-t és az ő osztálytársaikat.

Előítélet: Megvan az az anime amit biztosan nem nézek meg, már csak azért sem, mert egy tsundere van benne, illetőleg moe-koncentrált a történet. Persze tudom vannak minőségi alkotások is ebből a műfajból, ez egyelőre nem annak tűnik.Sankarea (さんかれあ)


Zombik és fekete mágia, öngyilkos beütés és kis szexuális ráerőltetés.
A történet főszerepében egy középiskolás gólya Chihiro Furuya, egy srác, aki a zombik megszállottja. Álma, hogy egyszer egy zombi lányt megcsókolhasson…
Kisállata Babu egy baleset következtében meghal. Ekkor tűnik fel a színen Sanka Rea, egy elegáns lány, aki nehéz lelki élete miatt elveszettnek érzi magát és abba is beleegyezik, hogy zombivá válik, meg is issza a zombi potion-t, azonban egy baleset következtében lezuhan, majd zombiként támad fel. Persze nem akar emberi húst enni, inkább hortenziát eszik – ami a zombiitalban is fontos összetevő volt.
Mostmár zombiként él Chihiro-val, aki megígérte neki, hogy vigyáz rá.
Persze a kötelék is egyre erősebb lesz a két fiatal között…

Előítélet: Nem tudom… nekem ez is kissé erőltetett történet és ilyenből már tucat animék jelentek meg csak az elmúlt egy évben. Persze egy esélyt mindig adok az ilyen ecchi beütésű animéknek, de eddig sosem jutottam a második résznél tovább. Sajnos túl sok bennük a klisé… hát ebben is lesz belőle bőven. A grafika színvonala sem tudott meggyőzni róla, hogy ez más lenne… DE attól még lehet.
Megjegyzések

  1. Szuper! :D
    Hyouka – You can’t escape és a Acchi Kocchi felkeltette az érdeklődésemet! Tényleg nagyon jó bejegyzés! ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan menekülj ki Japánba?

Japán szépségtitkok