Virágzik a fültisztító ipar Japánban


Nos, igen, ismét egy nyugati elme számára szinte érthetetlen dolog. Hogyan képesek a japánok a fültisztításból iparágat képezni? Ennek járok utána.

Tokyo Trend, a fültisztító szalonok. 

A trend kezdete évekkel korábbra nyúlik vissza, de mára olyan dolgokat lehet olvasni, hogy egy-egy cég kizárólag ebből él meg, és még szalonlánccal is rendelkezik egyik másik.
Ahogy a CNNGo cikkében is olvashatjuk, az egyiptomiak, mint oly sok mindent már (papírt, órát, szem sminket) a fülzsír helyes és egészséges eltávolításának módszerét és eszközét is kifejlesztették a maguk idejében. Így aztán éppen itt volt az ideje, hogy a japánok mindebből hasznot húzzanak - persze a szó nem negatív értelmében. 

A nagy fülkozmetika hat évvel ezelőtt kezdődött, mikor a japán kormány bejelentette, hogy a fül tisztítása már nem tekinthető orvosi eljárásnak, így azt orvosi engedély nélkül is végre lehet hajtani. 
Ettől kezdve mázsaszám nyíltak meg a fültisztító szalonok Tokió szerte. A japánok pedig egészen olcsón tisztíthatják a fülüket, szakember segítségével, mert ugye ehhez egy külön szakképzés szükséges. Hogy miért arról később szólok.


Hogyan zajlik egy ilyen kezelés?
Természetesen csendes nyugodt körülmények között, tradicionális ruhába öltözött hölgyek segítségével, akik egészen gyengéden bánnak az ügyfél füleivel. A hölgyek először kisebb társalgással egybekötött teázással oldják a vendégek hangulatát. Majd elkezdődik a kezelés. 
A szakképzett hölgyek az ügyfelek fejét a saját ölükbe hajtva, az ügyfél arcát kendővel letakarva végzik a munkájukat. 
Nem egyszer fordul elő, hogy a kezelés alatt a vendég elalszik. De vannak, akik kifejezetten a nyugalom és a stressz elűzése miatt, a pihenés végett látogatnak el egy-egy ilyen szalonba. Az ide látogató férfiak többsége harmadik okból, az anyai gyengédségért vágyakozva látogat el a szalonokba.
2009-es mérés alapján a szalonokba látogatók többsége (40%) felnőtt férfi.
Az szakképzett hölgyeknek azonban nem kell agyontanulniuk magukat ezen szakma megszerzéséhez. Elég egy 80 órás, kb 10 napos tanfolyamon részt venni, és már indulhatnak is fület tisztítani. 

A Yamamoto Mimikaki-10-ben, Tokió egyik ilyen szalonjában 10-30 perces kezelésért 2700 jent, azaz kicsivel több mint 7000 forintot kérnek el. 

A fültisztítás folyamatához különféle eszközöket használnak, mindenféle egyedi formájú fülpiszkálókat, kaparókat, pamacsokat. Nagyon Fontos.
Nagyon fontos a fülzsír megfelelő eltávolítása is! Nem mindegy persze hogyan, de ami még fontosabb, nem mindegy mennyit lehet eltávolítani a fülről/ből. Ennek oka, hogyha a fülzsírból túl sok kerül eltávolításra a szervezet azonnali akcióba lép, hogy újratermelje az elveszett mennyiséget. Ezért is fontos a szakértő kéz.
Érdemes megemlíteni azt is, hogy a fül tisztítása által rengeteg akupunktúrás pontot érintve akár sokkal jobb közérzetet és egészséget is teremthetnek számunkra, ha ilyen mélyen odafigyelnek a kezelés során. Ilyen és egy picit több - ugyanis nyak, váll masszázs is jár a szolgáltatáshoz - nyújtanak egy másik szalonban, a Beatific-ben, Tokióban. Azonban itt már 8400 jent, azaz 22 300 forintot kell érte fizetni. 

Más érdekesség, hogy egyébként Japánban a háziasszonyok, anyukák feladata, általában, hogy rendben és tisztán tartsák gyermekük és férjük füleit is. Ha arról van szó, a felek ezt viszonozzák is. 

Egy szakértői megállapítás szerint pedig az ázsiai nők füle a legegészségesebb az egész világon. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések