A japán sör titkaLegtöbben közületek már találkozhattak azzal a „sörkultúrával”, ami Japánban folyik, ha másképp nem is, hát egy animében (mondjuk ez elég ritka... ami igaz, igaz). Szóval tudni illik Japánban kissé tágabb kultúrája van a sörözésnek, mint a nyugati kultúrában, hiszen több közösségi szál fűződik hozzá. Példának okáért az Izakaya nevű helyek, melyekről ha jól emlékszem, már meséltem egy korábbi hasonló kaliberű cikkben (de már nem emlékszem hol... xD). Persze ezt a fogalmat is kifejtem alább a japán sör titkaival együtt! :)A japán sörről általában

A japán sör történetének kezdete egészen az Edo korszakig nyúlik vissza (XVII. század elejétől a XIX. század közepéig), mikor a Japánba érkező holland hajósok sörcsarnokokat nyitottak a saját matrózaik részére. Ekkor ismerhette meg Japán a valódi holland sör ízét. (Másét nem igazán ismerhette, mert akkortájt csak hollandok és talán még egy-két nemzet lehetett kereskedelmi kapcsolatban Japánnal, a nyugati, katolikus hittérítők miatt. Ugyanis a hollandok kivételes nemzetként nem erőltették a saját kultúrájukat és vallásukat a japánokra.) Azóta eltelt időben már a japán sör maximálisan kiteljesedett és világhírűvé vált.
 

Érdekesség, hogy a legnépszerűbb alkoholos ital Japánban a sör, ami azt jelenti, hogy évente 9 milliárd liter fogy*.
Már a XIX. században megjelentek a japán sörgyártók Németországban.

*2006-os adat, azóta valószínűleg csak nőtt a szám

A legismertebb/legkedveltebb cégek az Asashi, Kirin, Sapporo és a Suntory.

A japán boltok és automaták polcain pedig a leggyakrabban lager, avagy alsó érlelésű söröket találunk*. Hasonlóan népszerűek az alacsonyabb gabonatartalmú sörök az ún. Happoushu-k (発泡酒, alacsony malátasör, a kifejezés konkrétan pezsgő alkoholos italt jelent). Utóbbiak azért népszerűbbek, mert ezekre a termékekre alacsonyabb adó van érvényben. (A „normál” sörök után a második legnépszerűbb sörök Japánban a Happoushu sörök.)

*”Az alsó erjesztésű sörök készítése sokban különbözik a felső erjesztésű sörökétől. Először is itt az erjedés meglehetősen alacsony, mintegy 5-6 fokos hőmérsékleten megy végbe. Másodszor: az érlelési szakasz, a "lagerezés" szintén igen alacsony hőfokon, 0-1 fokon zajlik. Végül pedig: az alsó erjesztésű sörök készítéséhez egészen más típusú élesztőket használnak, mint a felső erjesztésűekhez.” - http://gasztroabc.hu/also-erjesztesu-sorok/


A sörök adózási kategorizálása

Amint fent említettem, Japánban megkülönböztetik a söröket és a happoushu-ket. Az adózás kategorizálását a felhasznált maláta mennyisége határozza meg.
Ennek ellenére a legelterjedtebb, a hivatalosan elismert sör, melyeket inkább szolgálnak fel japán éttermekben, mint a happoushu-t.

Érdekesség, hogy Japánban szabályok tiltják magának a sör, azaz 'beer' avagy 'biiru' (ビール) szónak a használatát.

2004-ben azonban a gyártók még az alacsony maláta tartalmú söröknél is tovább mentek, így születtek meg az ún. „non-malt brews” (maláta mentes főzésű) sörök, melyekbe szóját és más hasonló összetevőket raktak. Ezeket harmadik kategóriás söröknek, Happousei-nek nevezik (発泡性).Hol találsz sört Japánban

Japánban elég sokan szeretik a sört ahhoz, hogy automatákban is lehessen kapni őket. Amint egy korábbi cikkben említettem ezek az automaták kártyás-fizetéssel működnek – jobb helyeken – ami azt jelenti, hogy ezeket a kártyákat csak felnőtteknek adják ki, így csak nagykorúak vásárolhatnak például cigarettát is. (FRISSÍTÉS! Korábban írtam, utóbbi állításomat, most forrást találtam róla, hogy Japánban fokozatosan szüntetik meg a sörautomatákat az egész országban. Utólagos elnézést kérek a figyelmetlenségemért.)

Azonban Japánban eléggé liberálisan bánnak a sör és általában az alkohol fogyasztásával. Szupermarketekben, kisboltokban és tulajdonképpen akárhol kaphatóak, és akárhol fogyaszthatóak. Persze azt sem kell elfelejteni, hogy az alkoholos befolyásoltságot mind gépjármű, mind bicikli vezetés esetében nagyon szigorúan büntetik.

Ugyan itthon még nincs annyira kiterjedt rendszere az online alkoholos italrendelésnek, Japánban szinte a legkisebb manufaktúráktól is rendelhetünk online sört, ami nem éppen olcsó, de ha gyorsan kell egy buliba, akkor megéri nagy mennyiségben rendelni.

Érdekesség, hogy pl. a Beer Festa oldalon, (amely egy online sör fan-oldal) havi 3000 jenért (kb. 8500 forintért) havonta automatikusan küldenek 6 palack sört, ami minden hónapban más és más fajta, hogy mindig napra kész legyél a sört illetően.


Izakaya

Izakaya (居酒屋), a hely ahol kellemes környezetben italozva és nassolva érezhetjük jól magunkat, főként társasággal, például munkatársakkal, vagy iskolatársakkal, barátokkal.
Az izakaya szó szintén összetett: az „i”, „maradni”, és a „sakaya”, „sake üzlet” szavakból. Az izakaya üzletek, tehát sake shop-okból származnak, amelyek kényelmes helyet biztosítottak iváshoz, társasághoz.
Az izakaya-t, néha hallhatjuk 'akachōchin-nak' is szólítva, a mindennapi beszélgetésekben, ami „piros lámpát” jelent. Az ilyen helyek előtt ugyanis egy piros lámpás lógva jelzi, hogy izakaya ivóhoz van szerencsénk.

Az izakaya-k manapság már nagyon sokfélék lehetnek: ugyanis nemcsak hagyományos módon, tatamin ülve italozhatunk és étkezhetünk, hanem nyugatias ülőhelyekkel ellátott, sőt bárszerű stílusban is találkozhatunk velük.
Étkezés

Az étkezést megelőzőleg, ne lepődjünk meg, ha egy 'oshibori-t' (おしぼり vagy お絞り) kapunk. Ez a nedves törölköző arra jó, hogy megtörölhessük benne kezünket. A következőkben pedig 'otoshi-t' (Kanto régióban hívják így), vagy 'tsukitashi-t' (Kansai régióban hívják így) kapunk, nassolásnak, avagy előételnek.


Az étlapok képekkel teliek, minden fogásról láthatunk képet, így könnyebb lehet a döntéshozás.
Ám itt az ételt az asztal közepére megosztva rakják, így mindenki kedvére vehet belőlük.

Más okos dolog is van, aminek még a külföldiek sem tudnak ellenállni, feltéve, ha el tudják olvasni:
Az egyik nagy akciós lehetőség, „az igyál, amennyi csak beléd fér”* avagy nomi-hōdai (飲み放題).

A másik lehetőség az „egyél amennyi csak beléd fér”* avagy tabe-hōdai (食べ放題).

*Saját fordítás, nem feltétlen így hangzik, de a lehető legmagyarosabban akartam kifejezni.

Na, én ha kijutok egyszer Japánba, tutira elmegyek egy ilyen helyre. :D

Tabe-Hodai

Nomi-Hodai

Japán sör specialitások :)
(Jellemző Japánba, hogy évszakoknak megfelelően gyártanak le különleges söröket.)
Felhasznált források:

Képek:


Videók:

További források: a google.com segítségével.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések