2012. Őszi animék - Első benyomások


Nos, ilyen témában már rég írtam cikket, pedig van a tarsolyomban egy-két anime, amit szerettem, de főként olyanok amiket megutáltam, mindkét fajtából írnék majd egy-egy bejegyzést, itt azonban olyan animékről lesz szó, melyek ezen az őszön jöttek ki, és még csak az első egy-pár részük jelent meg. 

(Egyelőre csak két animéről írnék, aztán majd jöhet a többi.)


Vigyázat!! 
A cikkben nem kevés spoiler található! Próbálom nem lelőni a poénokat csak egy kis ízelítőt adni az animékből! 


Első benyomások:

BTOOOM!

Névjegy:
Alkotó (manga): Jun'ya Inoue (A Weekly Comic Bunch-ban jelent meg)
Rendező: Kotono Watanabe
Író: Yousuke Kuroda
Stúdió: Madhouse
Megjelenés: 2012. október 4.


Őszintén szólva, az egyik olyan anime volt, ami elsőre megfogott, és vártam, hogy letölthessem az első részét. Akcióban és drámában gazdag, 'survivor' típusú anime (Alább ezekről bővebben...). 
A történet egy online játékkal kezdődik, mindenki gyönyörűséges modern páncélzatban bombázza a másikat, kis időzített kézigránátokkal. Amelyik csapat győz egy kihíváson az pontokat szerez, így lépve egyre feljebb a világ összes online csapatának ranglétráján. Az animében szereplő csapat neve BTOOOM!, ahogy az anime címe is utal rá. A csapaton belül mindenki boldog, örül a gazdag virtuális életének és a csapat győzelmeinek. A BTOOOM! (ブトゥーム! Butūmu!) egy újabb sikeres kihívást követően a világ 10 legjobbja közé kerül... Aztán hirtelen minden megváltozik... ugrunk egyet az időben és a főszereplőnk Ryouta Sakamoto, 22 éves és férfi, egy vadon közepén találja magát, látszólag teljesen egyedül van. Egy, a taskája mellett fekvő övtáskában furcsa kocka alakú dolgokat vél felfedezni, de nem érti mire valók... A helyzet egyre feszültebb lesz, mikor rájön, hogy ez az egész nem játék és valóban egy lakatlan szigeten rekedt, ahol az életéért kell megküzdenie, minden nap. Így ér véget Ryouta antiszociális és tévképzetekkel teli élete és így kezdődik a véres harc a győzelemért.
Személyes vélemény:

Amint fentebb említettem, már nagyon vártam az animét, elég jókat olvastam róla, és ami nálam legfontosabb szempont az első benyomás is jó volt az animéről, a trailer által. 
Ezzel szemben, azt éreztem, hogy miután hosszú és siralmas sétát tettünk szezonokon keresztül az 'imouto', azaz lánytestvér témában készülő animékkel, így most elérkezett az idő az általam 'survivor-animéknek' nevezett típus fennhatóságára. Magyarul, a nyár nagysikerű SAO animéje után most futószalagon jönnek majd ki az ilyen és hasonló típusú, rosszabbnál rosszabb animék. Ilyenkor arra gondolok, hogy a csúcson kell abbahagyni, ugyebár... Persze, mindenki megpróbálja lehúzni az ilyen dolgokról az utolsó profitot hozó bőrt is, de olyan sokan belebuktak már... Szóval csalódott voltam. Az anime grafikája sem tetszett, miután megnéztem az első részt. A Death Note grafikájára hasonlít, nekem, és már az sem fogott meg igazán. 

Szóval őszintén remélem, hogy a következő részek bebizonyítják, hogy nagyon nincsen igazam, de van egy olyan sejtésem, hogy nem. 

Ami még idegesített az animében, az a szájbarágós stílusa... A főszereplőnek miért kell mindent elmondani, ami egyértelmű... Lehet, hogy sok hikkikomori nem érti meg elsőre a dolgokat, de azért engedjük már meg nekik, hogy megpróbálják használni az agytekervényeiket. 
Robotics;Notes

Névjegy:
Alkotó (manga): 5pb. (további megjelent manga folytatások: Robotics;Notes Phantom Snow; Robotics;Notes Revival Legacy; Robotics;Notes Dream Seeker; Robotics;Notes Pleiades Ambition)
Játék: megjelent XBox 360-on és PlayStation 3-on is, 2012. június 28. 
Rendező: Kazuya Nomura
Producer: Tatsuya Masubara
Stúdió: Production IG
Megjelenés: 2012. október 12.
Várható epizódok: 22A másik anime, amit most eléggé vártam. Nagyon tetszik ennek is a grafikája és nekem már ennyi elég is ahhoz, hogy megnézzem legalább az első részt a Robotics; Notes-ból (ロボティクス·ノーツ Robotikusu Nōtsu). 
Szerencsére ennél az animénél többről van szó. Kicsit a jövőben járunk és középiskolás animére kell készülnie annak, aki még nem látta. Ezekből az animékből már több tucat készült, ezért örülök annak, ha egy jó sorozat is kikerül. A történet egy középiskolás klubról szól, akik nagy álmukat próbálják megvalósítani, még érettségi előtt. A klub neve Robotics, szintén az anime címével egyező. A Robotics Club-ban egy szimpatikus kicsit antiszoc srác, Kaito Yashio és a főszereplőnőnk, Akiho Senomiya van benne. Mint minden jó future-animében, itt is olyan elképesztő kütyüket használnak, amik ma még nem egészen mindennapiak. Az animében pl. mindenkinek ott csüng az oldalán egy övtáska, amiben kis tabletjüket tartják. (Az érdekes az, hogy annyira még nem természetes ez a modernség, hogy az iskolai egyenruhába beépítsék ezeket a kütyüzsebeket.) 
Kaito igazi fighting game függő, Akiho pedig remek műszerész és ügyes programozói képességekkel is bíró, energiabomba, mondhatni moe karakter. Szerintem már csak emiatt a két szereplő miatt megnézik a legtöbben az animét, és őszintén hiszem, hogy nem fogtok csalódni benne. 
Személyes véleményem:

Örülök, hogy a második legjobban várt anime nem okozott csalódást számomra, és bár nem bírom ezeket a túljátszott moe karaktereket, most - egyelőre - nem idegesített. Legtöbbetek imádni fogja, főleg a fiúk, ugyanis még sok szimpi női karakter várható az animében. Az Robotics;Notes egy olyan típusú anime ami talán nem túl sok, de pont elég, és nekem ezért tetszett meg.
Nem utolsó sorban az első anime hosszú idő óta, aminek gyönyörű rajzstílusa van! Tényleg nagyon szép, na nem annyira mint a Hyouka, de legalább annyira, mint a Hanasaku Iroha. (*)


*Csak úgy mellékesen jegyzem meg: valahol azt olvastam, hogy a Hanasaku Iroha egy kifejezetten csúnya anime volt. Valószínűleg aki ezt írta, vagy gondolja eleve utálattal kezdte nézni, vagy csak szimplán nem látott benne elég moe jelenetet és helyes fiú karaktert... Azokat, akik ilyen klisék miatt nézik az animéket nem nagyon tudom megérteni, ha egyszer valaki elmagyarázná nekem, talán megérteném... xD 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan menekülj ki Japánba?

Japán szépségtitkok