A legnépszerűbb gyoréttermek és ételek Japánban


Arról már korábban is írtam, hogy miért olyan népszerűek a gyorséttermek, készételek Japánban – még ünnepekkor is, sőt főként azokban az időszakokban*.

*Aki nem olvasta a korábbi cikkeimet, annak érdemes utánanéznie az archívumunkban Pl.: Karácsonyi cikk is ilyen, innen kiderül, hogy a japánoknak még a saját karácsonyi vacsijuk megfőzésére sem nagyon van idejük és energiájuk. Persze mint oly sok mindent, ezt sem kell általánosnak hinni!!
Itthon, mikor gyorséttermet hozunk szóba – valljuk be – szinte mindenkinek a „meki” jut az eszébe. Aztán ha tovább gondolunk egy ilyen témában folyó beszélgetést, valószínűleg az egészségtelen, kalóriától és szénhidráttól fröcsögő hamburgerek és nagy adag sült krumplik jutnak eszünkbe. (Attól függetlenül, hogy legtöbbünk mégis szereti ezeket az ételeket.)

Japánban mikor gyorséttermekről beszélgetünk, utcasarkokon található, néhány négyzetméteres ramen leveses bárok, curry-s és sülthalas éttermek ugranak be, nem is beszélve a szalagon futó sushi bárokról. Azt azért leszögezném, hogy mivel Japánban annyira imádják az amerikaiakat, és az amerikai életvitelt, a gyorséttermeknek sem kellett sokat küzdeni, hogy beépüljenek a piacra.

Először a legjobb gyorsétteremláncot veszem sorra, aztán a legkedveltebb ételt, vagy menüt.

A legnépszerűbb gyorsétteremláncokat Japánban is, mint oly sok helyen a világon, talán a McDonald's-al kellene kezdeni, most ezeket kihagyjuk, és csak a japán nemzetiségű vállalatokról beszélek egy keveset.

 1. MOS BURGER – Az ételeken keresztül tenni boldoggá az embereket (Making People Happy Through Food)


A Mos a japán hamburgerek specialistája. Ha Japánban jártok muszáj bemennetek, mivel nem szimpla sajtburgert adnak ám ott, hanem a japán piacra termett egyedi burgereket, önteteket, rengeteg zöldséggel. Ezt csak azért emeltem ki, mert itthon elég kis mennyiségben népszerűek csupán a zöldséges ételek, nem úgy, mint Japánban. Meg aztán, Japán szigetország, úgyhogy az egészséges halfilékből, tengeri állatokból is különleges hamburgerek készülhetnek, melyek eleve egészségesebbek lehetnek.
Egyik legkülönlegesebb szendvicsük a MOS Rice Burger, ami a tésztájában hordozza az érdekességét, ugyanis zsemle helyett, kölessel és árpával kevert rizs fogja össze a szendvicset. (Az ötletet először már 1987-ben alkalmazták.)

Másik különlegesség lehet a Takumi Burger (az Initial D rajongók nyugodtan magukra vehetik), mely csupán korlátozott ideig volt elérhető 2005-ben, és az ára is borsos volt. Azonban, meg is érte volna érte fizetni, ha olyan egyedi dolgokkal volt megtömve, mint a tasmán marhahús, különféle öntetek, számszerint tíz, szeletelt avokádó és reszelt wasabi illetve más szezonális kiegészítő alapanyagok. Az ára 1000 jen volt, kb. 2777 forint (huh, de leromlott a forint a japán jennel szemben).

A MOS-ról:
1972-ben alapította, Atsushi Sakurada. Üzleteinek száma a másfél ezerhez rúg. Az évek során más országokba is terjeszkedett, mint Ausztrália, Szingapúr, Hongkong és Taiwan.


 1. YOSHINOYA – Finom, olcsó, gyors! (Tasty, Cheap, Fast!)A második jelöltünk a Yoshinoya (吉野家)... Bár nagyon kedvelt étteremlánc Japánban, elgondolkodtató, hogy a mottójukban a 'gyors', miért csak az utolsó helyen szerepel. Persze plusz 5-6 perc már igazán nem a világ vége, attól még nagyon jó kis helynek tűnik.

Az étterem különlegessége a főtt egy tál ételeiben van. A híres japán marhahúsos szójamártás hagymával, gyömbérrel tálalva, talán a több mint száz éves múltra visszatekintő Yoshinoya-ban a legfinomabb. Igazán otthonosnak és emberközelinek tűnik. Miso leves, curry, rizs mindenféle feltéttel kapható itt.
Az étteremlánc olyannyira híres, hogy még magyar wiki oldala is lett (http://hu.wikipedia.org/wiki/Yoshinoya ).

A legjobb ezen a helyen, hogy tényleg olcsó, amellett, hogy finom. A képeken látható árakat ha beszorozzátok kb. másféllel akkor megtudhatjátok mennyibe kerülne forintban.

A Yoshinoya-ról:
Az étteremláncot 1899-ben alapította, Eikidi Matsuda (松田栄吉), Yoshino városában, Osaka prefektúrában. A logó is ebből a névből eredeztethető: az 'Y-hoz' hasonlító bikaszarv adta az ötletet. Az olcsó áraival, még a McDonald's-ot is sarokba szorította, mikor a marhahúsos tálját 280 jenért, azaz kb. 780 forintért adta.

 1. FIRST KITCHEN – A kényelmes városi étterem* (City convenience restaurant)


*Tudom, sokféleképpen lehetett volna még fordítani.

A First Kitchen (ファーストキッチン fāsuto kicchin) szintén egy szendvicsekkel kereskedő üzletlánc. Ám ezúttal ők a franciás eleganciát és gyorséttermi stílust követik, a nyers amerikaival szemben.

A First Kitchen-ről:
1977-ben alapították, jelenleg 14 prefektúrában van jelen, 126 üzlettel.
 1. KAITEN SUSHI – Sushi, személyre-szabottan

Amint fentebb említettem, Japánban és egyre inkább nyugaton is népszérűsödik a szalagon futó sushik bárja, japánul kaiten-zushi (回転寿司). Más néven: くるくる寿司 'kuru kuru sushi', 'sushi-go-round'. Ilyenkor a különféle sushik, levesek, édességek kis tálakon futnak körben az étterem bárasztalánál, mindenki leveszi amit szeretne, majd távozás előtt kifizeti. A számlázás úgy megy, hogy az ételeket különböző színű, mintájú, formájú tányérokon teszik ki, melyek a könnyebb árazást teszik lehetővé.Most pedig vegyük sorra az ínycsiklandó ételeket, melyek a legnépszerűbbek Japánban*

*Sajnos, az a lista 2009-es cikkből van. De egyéb forrásokat is felhasználtam az aktualitás érdekében.


Vannak azonban olyan termékek is, melyek kifejezett ellenszenvet váltottak ki a vevőkből... azt hiszem a McSpaghetti nálunk sem lett volna közönség kedvenc, de ezek közé sorolható még a McHotdog, vagy a McLobster, hogy csak a mekis bakikat említsem.   

Őszintén szólva, én marhára megéheztem, miközben ezeket az ételeket néztem. Viszont olyan kérdések is felmerültek bennem, hogy itthon vajon miért nem lehet kapni csokis narancsos pitét a McDonalds-ban? Illetve, hogy itthon miért nincs több MAGYAR gyorsétterem, hasonló mondjuk, mint a Főzelékfaló. :)


Forrásaim:

Képek forrásai:

 • http://www.flickr.com/photos/yusheng/
 • http://www.flickr.com/photos/u-suke/
 • http://www.flickr.com/photos/ratboycom/
 • http://brandonshigeta.com/blog/2010/05/26/mc-donalds-pies/
 • Google képkereső

Írott források:

 • http://jkllr.net/2012/03/02/jlpt-care-package/
 • http://www.iheartjapan.ca/2011/10/japanese-restaurant-review-yoshinoya/
 • http://blog.japanalicious.com/japanese-fast-food.html
 • Wikipédia oldalak
 • http://www.businessinsider.com/failed-mcdonalds-items-2011-8

Ne haragudjatok, elfelejtettem beletenni a cikkbe azt a szendvicset, amely miatt elkezdtem írni a cikket. :)

Én az itthon szinte akárhol kapható krokodil szenyákat nagyon imádom, de ha ilyet is gyártanának, azt is kipróbálnám. :) Hihetetlen számunkra mennyire egzotikusnak tűnik néhány Japánban népszerű étel. :)

Ichigo creamy szendvicsek. :D 


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan menekülj ki Japánba?

Japán szépségtitkok