Hanami Japán Fényei módra: HANA-ME DAYS 2014. 04. 04-06.A napokban tartottam meg a Japán Fényei Facebook oldalán a HANA-ME DAYS névre hallgató kis virtuális Hanami rendezvényemet. Rengeteg érdekességgel, aktuális és történelmi információval, képekkel és videókkal.

Alábbiakban egyetlen cikkben foglaltam össze a napok eseményeit.

Az eseményen hivatalos FB albuma


Hanami

A cseresznyefa virágzás minden évben hatalmas és varázslatos esemény Japánban. Ilyenkor az emberek piknikre mennek szeretteikkel, barátaikkal. A krémes rózsaszín virágzó fák alatt kellemes perceket töltenek és még az alkoholos italok is előkerülnek, esznek isznak és mulatoznak. Végtére is ez egy ünnep a szigetországban.

A Hanami () szó szerint "virág nézést" jelent. Mikor a Hanami-ra gondolunk legtöbbször a cseresznyefák (sakura) jutnak eszünkbe, de ilyenkor borulnak virágba a szilvafák is (ume).
Az esemény március közepétől, május elejéig tart, helyenként változó időpontokban és a virágzás nagyon gyorsan zajlik le az egyes helyeken.
A virágzás előrejelzéseket (桜前线 sakura-zensen) időjárási irodák teszik közzé.

Manapság a Hanami nemcsak nappal, hanem éjszaka is élménydús lehet: nemcsak napközben találunk kellemes és érdekes programokat Japán kertjeiben, de éjszakára is partik várják az ünnepelni vágyókat.
Az éjszakai Hanami-t pedig yozakura-nak ( 夜桜) hívják. Több helyen, pl. az Ueno Parkban pedig papír lámpásokkal is díszítik a fákat, hogy éjszaka még szebbek legyenek.

Az első Hanami-k szilvafa virágzás nézéssel teltek, és egészen a Nara időszakig nyúlik vissza (710-794). De a sakura virágok is hamarosan a középpontba kerültek, ezután már kiszorították a szilvafákat a középpontból, ez a Heian időszakra tehető (794-1185).

Ám nemcsak Japánban zajlanak Hanami-k, de Tajvanban, Koreában, Fülöp-szigeteken, Kínában, de még az USA-ban is!
Cseresznyevirágok típusai, csoportosításai

A Japánban őshonos cseresznyevirág fajtákból több is van. Vannak amik a vad és rengeteg erdőben lehet megtalálni, mint a Yamazakura. Vannak, melyeket úgymond, háziasítottak és a kertek díszítőelemévé vált. Azonban jelenleg a legnépszerűbb fajtának a Somei Yoshino nevezetű cseresznyefa virágja számít. Gyakorlatilag ez az a cseresznyevirág típus, ami először az ember eszébe jut, ha a cseresznyevirágra gondol.

A cseresznyevirágokat több szempont alapján is lehet csoportosítani:
× szirmok száma
×szín
× virágzás ideje
× fa formája
stb.
1. Szirmok száma alapján:

A legtöbb cseresznyevirág 5 szirommal rendelkezik, ezért is vált kultikussá ez a tipikus forma. Azonban vannak olyan fajok is, melyek több szirommal édesgetnek, ezeket yaezakura-nak nevezzük.
Ilyen yaezakura lehet 20 szirmú, pl. Ichiyo, de akár 100 szirmú is, pl. Kikuzakura. Köztes példának pedig ott van a Fugenzo, aminek 30-40 szirma van.

2. Virágzás ideje alapján:

A virágzás ideje azt jelenti jelen esetben, hogy mikor virágzanak a fák. Ugyanis általában, ha az időjárás is azt akarja a virágzás márciustól-májusig is tarthat. Egyes fák már márciusban kinyílnak, általában Japán délebb területein. És innen délről indítanak el egy cseresznyevirágzás-tsunamit - ha lehet agy nevezni. A legkésőbbi virágzás az északi régiókat érinti.
Illetve még tudni érdemes, hogy egy virágzási időszak 2-4 hétig tart.

3. Fa formája alapján:

A fa formája alapján is végtelenül egyszerű megkülönböztetni a fákat. Vannak tipikus faformák, ilyen: a háromszög alakú, az oszlopos, a V-alakú, a "hunyázkodó" (csak személyes megnevezésem, japánul 'shidarezakura' a neve) és a lapos tetjű fák.
4. Szín alapján:

Amikor a cseresznyevirág klasszikus formájára gondolunk talán mindannyiunknak a halvány rózsaszín virágzat jut eszünkbe. Azonban léteznek sötétebb rózsaszín (pl. Kanzan), fehér (Shogetsu), sárgás (Ukon) vagy éppen zöldes virágok is.

5. Levelek megjelenése szempontjából:

Minden fán változó mikor jelennek meg rajtuk a levelek, pl. lehet ez akkor miután a virágok már elhervadtak, mielőtt a virágok kinyíltak, vagy akár egyszerre is megjelenhet a fákon a virágzattal. Ez is teljesen fajtától függ.

Leggyakoribb cseresznyefa fajták:
1. Somei Yoshino
2. Yamazakura
3. Sidarezakura

Korán virágzó fajták:
1. Kanzakura
2. Kawazuzakura
3. Kanhizakura

Későn virágzó fajták:
1. Ichiyo
2. Ukon
3. Kanzan
A legkésőbb virágzó faj az ún. Őszi cseresznye, a Jugatsuzakura, ami szó szerint "októberi cseresznyét" jelent. Ez a fajta ősszel, vagy akár télen virágzik. A virágzata kicsi és ritkás.


Hanami fesztiválok Japánszerte


1.       Kitakami Tenshochi Cseresznyevirág Fesztivál Kitakami-ban. A fesztivált április közepétől május elejéig tartják meg.2.       Matsuyama Shiroyama Koen Csersznyevirág Fesztivál, Matsuyama városában. Április végén kerül megrendezésre. Ezen esemény keretében a híres Matsuyama Kastélyt papírlámpások fényében csodálhatják meg a látogatók, este 9 után. Esti piknik veszi kezdetét, otthonról hozott vagy árusok által készített finomságokkal telik az éjszaka. Később a sake is előkerül és a vidámabbak dalra is fakadnak. A hagyományos cseresznyevirág fesztiválos dalocskát éneklik, aminek Sakura Sakura (さくら さくら) a címe. (A dal alábbi linken meg is hallgatható Hatsune Miku előadásában, ha jól hallottam: http://en.wikipedia.org/wiki/Sakura_Sakura)
3.       Takada Koen Cseresznyevirág Fesztivál, Joetsu városban, Niigata prefektúrában. A fesztivált április elejétől április közepéig tartják meg.
4.       Tsuyama Kakuzan Koen Cserszenyevirág Fesztivál, Ina városkában, Nagano prefektúrában. A fák ebben a térségben élénebb rózsaszínnel rendelkeznek. A fesztivál pedig április elején kerül megrendezésre.
5.       Yaedake Cseresznyevirág Fesztivál, amit Okinawa-n tartanak. Ez a rendezvény igen korán, január végétől, február közepéig kerül megrendezésre.Hanami gyorstalpalló

Már rengeteget tudunk a Hanami-ról és ezért éppen ideje végre konkrét dolgokról is beszélni. Ilyenek lesznek az alábbi szabályok, kellékek stb.

Amik nélkül el se indulj:

itt van néhány produkt amik nélkül nem érdemes hanami piknik partit tartani.

× Piknik ponyva: lehetőleg nagyobb legyen, hogy mindannyian elférjetek rajta az ételekkel italokkal együtt.

× Piknik párna: fázósabb, odafigyelősebb látogatók vihetnek magukkal piknik párnát, hogy a még nyirkos tavaszi földön fel ne fázzanak. Ennek a párnának a japán megfelelője a Zabuton.

× Szemeteszsák: Japánban nem úgy van ám, mint itthon. Mindenképp vigyetek magatokkal szemetest is, nem kell, hogy nagy legyen, csak akkora, amibe a használ műanyag poharak, ételdobozok stb. beleférnek, ugyanis szemetelésre nem lesz lehetőség és Japánban sokkal kevesebb utcai szemetes is van felállítva, mint itthon.

× Eldobható melegítő test: ez arra szolgál, mint amit a neve is sugall, hogy a hűvös tavaszi szellőben meleget nyújtson, mivel vaspor van benne, ami segít melegen tartani az ember kezét, lábát, fenéktájékát.

× Eldobható papírpohár, tányér és pálcika: minden okos és rátermett ember ezeket viszi magával, ha nem akar visszafelé úton hatalmas pakkokkal cipekedni a metrón. Nemcsak, hogy olcsók, de rendkívül praktikusak is, igazi Hanami parti kellékek.

× Nedves kendő: nedvesített papírtörlő kendő, amely segít eltávolítani a koszt és a ragacsot a kis mancsokról étkezés előtt, után... ha az ember leeszi magát, letörli vele a ruháját stb. szóval praktikus.

× Sör- és bornyitó: mit érne egy kellemes Hanami parti jó japán sör vagy bor, esetleg sake nélkül? ... praktikus, senki se hagyja otthon.


Komolyabb Hanami partikra ajánlott még, a sokkal vastagabb szalmából készült ülőalkalmatosság, a kifejezetten kültéri partikra és utazásokra alkalmas borospohár formájú, elegáns műanyag pohár. A boros, sörös és sake-s üvegnek kompakt borostáska. Illetve az akkumulátoros melegítő, hogyha az egész napot ott akarjuk törteni megfagyás vagy áthülés nélkül.


Amit érdemes tudni, mielőtt a Hanami-n megjelennénk

× A helyfoglalás érkezési sorrendben történik: Bevett szokás, hogy a piknik takarót, lepelt leterítve foglaljuk le a helyünket a parkokban. Vannak azonban olyan helyek, ahol nincs lehetőség helyfoglalásra, akkor nincs más teendő, minthogy valaki egész nap ott dekkol a lepedőn és várja a többiek érkezését. Viszont nem illik több helyet foglalni a parkban, mint amennyire valójában szüksége van az embernek.

× Előre érdemes utána járni, hogy a hely, ahová menni szeretnénk alkalmas-e parti, piknik szervezésére. Ugyanis egyes parkokban vagy kertekben erre nincs lehetőség, még akkor sem, ha az egész dugig van cseresznyefákkal. Ezeket az információkat legcélszerűbb a honlapjukon, vagy e-mailben megérdeklődni.

× Tilos szemetet hagyni magunk után. Bizony ahogy korábban említettem, a legtöbb Hanami helyszínen egyáltalán nincs lehetőség a szemét kidobására. Magunk után pedig nyilvánvalóan nem hagyhatjuk. Erre is mindig készüljünk fel.

× WC krízis: Mindig érdemes előre utánajárni, hol és mekkora mennyiségű toalettel szolgálnak a helyek, nahogy meglepetés érjen bennünket. Hanami ideje alatt uyganis tömegek sorakoznak a WC-k előtt. Lehetséges esetleg az is, hogy egy közeli kisboltba kéreszkedjünk be a mosdóba, azonban ez általában - és érthető módon - azzal jár, hogy vásárolnunk is kell a boltban.

× Nincs idő vagy lehetőség bentót készíteni: természetesen minden kisebb-nagyobb áruházban megtalálhatóak a kedves kis - de drága - bento boxok, melyek remek ebédlehetőségek lehetnek a nap folyamán. Hanami szezonban ezek a boxok kifejezetten Hanami-s stílusban, válogatással kaphatóak.
HANAMI VIDEÓK:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan menekülj ki Japánba?

Japán szépségtitkok