Hogyan menekülj ki Japánba?



Alábbiakban egy kedves olvasóm kérésének teszek eleget – végre!! Először is tőle szeretnék elnézést kérni, hogy még csak most publikálom Hónapokkal ezelőtti kérését. Remélem minden lehetséges kérdésre választ találsz/találtok alább. :)

A szöveg nyers, képekkel nem tűzdelt - csak videókkal - CSAK ERŐS IDEGZETŰEK SZÁMÁRA AJÁNLOTT!





Hogyan jussak ki Japánba?


Magyarországi Japán Nagykövetség oldaláról:

× 90 napig NEM SZÜKSÉGES, de természetesen útlevél kell! Viszont ha pénzkereset miatt utazol oda, mondjuk kevesebb, mint 90 napra, akkor már KELL vízum!
× Minden egyéb esetet nem fogok ide leírni, látogass el a fenti linkre.
-          Röviden ennyi, de hosszabban már idézek a Magyarországi Japán Nagykövetség hivatalos honlapjáról.


Magyarországi Japán Nagykövetség:

Vízummentesen

„Magyar állampolgárok érvényes magyar útlevéllel maximum 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Japánban amennyiben az utazás célja:
        I.            turizmus,
      II.            rövid ideig tartó üzleti út mely Japánban történő pénzkereseti tevékenységet nem foglal magában,
    III.            konferencián való részvétel (díjazás nélkül).

Aki pénzkereső tevékenység céljából utazik Japánba, annak 90 napnál rövidebb ott-tartózkodásra is szükséges vízum.

Megjegyzés:
        I.            Az útlevél a Japánba való belépéskor érvényes legyen.
      II.            Vízummentes kiutazás esetén is, különösen az országba való belépéskor, az utazónak ajánlott a következőt magánál tartani és szükség esetén felmutatni:
§  Japán időben történő elhagyását biztosító repülőjegy.”



Vízummal

„Amennyiben az utazás célja és időtartama eltér a Vízummentesség részben említettektől, vízumot kell igényelni. A vízum Japánba való belépésre szolgál.
Japánba szóló vízumkérelmet Japánban nem lehet benyújtani, ezért vízumkérelemmel a Magyarországi Japán Nagykövetség Konzuli osztályához forduljanak.



Feltételek, szükséges dokumentumok:

Feltételek
Ò  A vízumot kérelmező érvényes útlevéllel rendelkezik, valamint jogosult visszatérni abba az országba, melynek állampolgára, illetve amelynek állandó lakosa.

Ò  A benyújtott dokumentumok hitelesek, teljesek és kielégítőek.

Ò  A vízumot igénylő Japánban tartózkodása alatt folytatandó tevékenysége, az ott-tartózkodás státusza, valamint időtartama megfelel a japán Bevándorlási és Menedékjogi Törvényben (1951. évi 319.sz. kormányrendelet, a továbbiakban a ’Törvény’) meghatározott rezidens-státusznak és tartózkodási időtartamnak.
Ò  A vízumkérelmező nem tartozik a Törvény 5. cikkelye 1. bekezdésében meghatározott kategóriák egyikébe sem.


Igényléshez szükséges dokumentumok
Ò  1 db fénykép (45x45mm),
Ò  érvényes útlevél,
Ò  vízumkérőlap (hozzáférhető ügyfélszolgálatunkon vagy letölthető innen ),
Ò  igazolás az oda-vissza útra szóló repülőjegyről vagy foglalásról (ennek hiányában: az utazás tervezett dátuma és a repülőjárat száma),
Ò  *Certificate of Eligibility (a legtöbb esetben kötelező benyújtani, a részletekről érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon).

Fontos:
§  A vízumkérelmet személyesen kell benyújtani! Az elkészült vízum átvétele meghatalmazással is lehetséges.
§  A vízumügyintézés folyamata alatt az útleveletKonzuli osztályon tartjuk.
§  A vízum magyar állampolgárok számára ingyenes.

Megjegyzés
§  A vízum kiállítása általában 5 munkanapot vesz igénybe, de ettől eltérő esetek is előfordulhatnak. Sürgősségi eljárás nem létezik.
§  A felsoroltakon kívül esetenként más dokumentumokra is szükség lehet.
§  A vízumkérelem benyújtása nem jelenti azt, hogy a kérelmező meg is kapja a vízumot.

A vízum felhasználása
A vízummal a kiállítástól számított 3 hónapon belül be kell lépni Japánba, ezen idő lejárta után érvényét veszti, így már nem használható fel.

További információkért keresse fel a Konzuli osztály ügyfélszolgálatát!”



Szintén a Magyar Japán Nagykövetség honlapjáról (ráncba szedve! – magyarul átláthatóbb formában)
Ösztöndíjak

 “Céljuk a Japán és más országok közötti nemzetközi kulturális együttműködés elősegítésével és a kölcsönös baráti kapcsolatok fejlesztésével együtt a tehetséges külföldi fiatalok oktatásában való közreműködés. A japán kormány olyan külföldi fiatalok pályázatát várja, akik szívesen tanulnának japán egyetemeken. A kiválasztottak számára a japán kormány ösztöndíjat fizet és tandíjmentességet biztosít.
Magyarországon a következő öt ösztöndíjra lehet pályázni:

- Kutatói ösztöndíj (posztgraduális szint) (Magyarországon 1965 óta)
Ò  Hazájuk egyetemén vagy főiskoláján diplomát szerzett
Ò  35 éven aluli fiatalok számára
Ò  Az ösztöndíjasok az első 6 hónap alatt felkészítő japán nyelvoktatáson vesznek részt
Ò  Majd csatlakoznak az egyetem posztgraduális szintű szakirányú képzéséhez. A képzés időtartama rendszerint maximum 2 év
Ò  Amennyiben valaki magasabb szintű tanulmányi fokozat megszerzése céljából meghatározott idejű képzésre felvételt nyer, és ha az előírt vizsga követelményeinek megfelel, a képzés időtartama meghosszabbítható.

- Ösztöndíj első egyetemi diploma megszerzésére (Magyarországon 1992 óta)
Ò  17-21 év közötti fiatalok számára meghirdetett
Ò  Négyéves egyetemi képzésre szóló ösztöndíj.
Ò  Az egyetemi képzés megkezdése előtt a diákok egyéves, elsősorban japán nyelvi felkészítő tanfolyamon vesznek részt (a Tokiói Idegen Nyelvek Egyetemének vagy az Oszakai Idegen Nyelvek Egyetemének Külföldi Diákok Japán Nyelvi Oktatóközpontjában).
Ò  A képzés teljes időtartama 5 év (az orvosi, fogorvosi, illetve állatorvosi képzés esetében 7 év).
Ò  Abban az esetben, ha az alap- vagy posztgraduális képzés után valaki felvételt nyer magasabb szintű képzésre, az ösztöndíj időtartama pályázati úton meghosszabbítható.

- Japán nyelv és kultúra ösztöndíj (egyetemi szint, részképzés) (Magyarországon 1991 óta) 
Ò  A 18-30 év közötti
Ò  Hazájuk egyetemén japán szakos, a hazatérés időpontjában beiratkozott egyetemi hallgatóknak meghirdetett
Ò  Célja, hogy e diákok számára japán egyetemi részképzést tegyen lehetővé.
Ò  A részképzés az egyetemek egyéves programjának keretében valósul meg.

- Ösztöndíj tanárok és tanítók továbbképzésére (Magyarországon 2006 óta)
Ò  35 év alatti, egyetemet vagy tanító/tanárképző főiskolát végzett személyeknek szól, akik jelenleg általános iskolai vagy középiskolai tanítóként/tanárként (1-től 12-ik osztályig bezárólag) illetve a tanárképzésben dolgoznak
Ò  És több mint öt éves tanítási gyakorlattal rendelkeznek.
Ò  Az ösztöndíjasok egy másfél éves oktatási továbbképzésen vesznek részt, amely nem biztosít lehetőséget sem kreditszerzésre, sem posztgraduális szintű képzésre (vagyis mester, illetve doktori fokozat megszerzésére).

- Young Leaders' Program (YLP) (Magyarországon az állami köztisztviselői képzés 2001, az önkormányzati köztisztviselői képzés 2003 óta)
Ò  Fiatal köztisztviselőknek szól
Ò  Akik a jövőben vezetői pozíciók várományosai.
Ò  Célja a Japán iránti megértés elmélyítése, a különböző országok vezető egyéniségeinek humán és szellemi hálózatának kiépítése, Japánt is beleértve a világ országai közötti baráti kapcsolat kialakítása, valamint a politikai tervezőképességfejlesztése.
Ò  Magyarországról két kurzusra: állami (School of Government), illetve önkormányzati köztisztviselői (School of Local Governance) kurzusra lehet pályázni.
Ò  Mindkettő angol nyelvű, egyéves program, amelynek elvégzése után az egyetem MA fokozatú végzettséget ad.



Ösztöndíjakra való jelentkezés

  • Kérjük, hogy az ösztöndíjakra jelentkezők vegyék figyelembe az alább részletezett pályázati szempontokat!
  • Továbbá itt megtekinthetik a japán állami ösztöndíjak tájékoztatóját is [ppt file-ban].
  • Ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak
a Kulturális és sajtóosztályhoz
(06-1)398-3100-as telefonszámon vagy a zsiga.mariann@bp.mofa.go.jp e-mail címen.
  • A pályázatokat a Japán Nagykövetségre szíveskedjenek eljuttatni, lehetőleg személyesen:
Japán Nagykövetség, Kulturális és sajtóosztály
1125 Budapest, Zalai út 7.
  • A környezet barátabb pályázás érdekében kérünk minden jelentkezőt, hogy a beadott dokumentumokat (egységenként), lehetőség szerint kétoldalasan nyújtsák be és ügyeljenek a feleslegesen felhasznált papírmennyiségre!

Figyelem! E-mail címeink megváltoztak, ezért ösztöndíjas ügyekben a culture@bp.mofa.go.jp címen tudnak érdeklődni.”



A konkrét ösztöndíjak dokumentumai ezen a linken érhetőek el – most ezeket már nem másolom be ide.



Vulcanus In Japan Ösztöndíj program


1997-től vehető igénybe, minden EU tagállamban élő diák számára. A program szeptemberben kezdődik és augusztusban ér véget.

A részvevő diákoknak:
Ò  1 hetes szemináriumon,
Ò  4 hónapos intenzív japán nyelvtanfolyamon,
Ò  És egy 8 hónapos gyakorlaton vesznek részt egy japán cégnél.

Cél, hogy a diákok különböző technológiákat tanuljanak a gyakorlatot biztosító cégtől.
A japán kultúrával, értékekkel megismerkedjenek.
Alkalmas tapasztalatszerzésre, hogy később a japán munkavállalói piacon könnyebben helyezkedhessenek el.


A költségek:

A költségeket a EU-Japan Centre for Industrial Cooperation és az aktuális cég állja. Biztosítják az odautazást, megélhetést: ennek maximális összege 1,9 Millió jen. A szemináriumnak és nyelvtanfolyamnak Nincs költsége.


Mikor vagy jogosult:

§  Ha EU állampolgár vagy,
§  Diák vagy egy műszaki vagy tudományos területen és minimum a 4. tanévedet végzed.


Mik alapján választanak:

§  Tanulmányi eredmény,
§  Oktatók véleménye,
§  Írásbeli és szóbeli angol nyelvtudás,
§  Motiváció,
§  A Japán és EU közötti kulturális kapcsolatokhoz való alkalmazkodás alapján.


Jelentkezési határidő:

Minden év január 20.

Minden fontos dokumentumot és egyéb információt ezen a linken érhettek el (http://www.eu-japan.eu/vulcanus-japan-0) – ezeket már nem fordítom le, mert amúgy is magas angol nyelvtudással rendelkező tanulókat keresnek.




Nemzetközi Manga Pályázat



Munkavállalás Japánban


A vízummal kapcsolatban érdemes tudni, hogy munkavállalói vízumhoz felsőfokú végzettség, vagy az adott munkaterületen belül magas szintű munkatapasztalatra van szükség ahhoz, hogy a vízumot elfogadják.
A legtöbbször a munkavállalói vízum megköveteli, hogy a leendő munkáltató gyakorlatilag felelősséget vállaljon a kiutazóért, szponzorként jelenik meg, és igazolja, hogy az adott munkavállalóra valóban szükség van az adott cégnél. Magyarul, érdemes előre fixált munkát vállalni a könnyebb és gyorsabb (és biztonságosabb!!) kiutazás érdekében.
A vízum meghosszabbítható.


Ami reális pont lehet, ha munkát kellene találni Japánban: a nyelvoktatás területe. Tulajdonképpen angol, francia, német stb. De még magyar nyelvtanári állásról is olvastam, bár az is igaz, hogy az álláshirdetés már akkor is 1-2 éves volt.
!!Azonban azt ne feledjétek, hogy Mindig érdemes minimum középszinten állni a japán nyelvvel is, ha tényleg akarjátok azt az állást – és nem ártanak referenciák sem!!

Ahol érdemes munkák után kutatni:

Ami még fontos munkakereséssel kapcsolatban:
Nem muszáj itthonról böngészni a munkaajánlatokat. A japán munkáltatóknak nagy motivációt jelent, ha valaki kiutazik a szigetországba és úgy hirtelenjében próbál munkát keresni.

Amit a Youtube dobott nekünk:





Nem nyelvi munkák:

Ahhoz, hogy megússzuk a minimum 3 nyelvvizsgás munkalehetőségeket, érdemes itthon körbenézni, hátha vannak magyar kirendeltségeik egyes japán cégeknek. Ott is érdemes körbekérdezősködni.
Fontos, hogy minden munkalehetőség esetében bizonyítsuk a legrátermettebb módon motivációnkat és szakmai érdeklődésünket!
Ha nem nyelvi oktatással, tanári állással próbálkozunk, akkor mindenképp egy erős középszintű, de inkább felsőfokú japán nyelvtudás – beszédben és írásban egyaránt – elengedhetetlen.


Részmunkaidős állások, diákoknak






Szokásos munkák érhetőek el Japánban is, mint itthon, ha diákmunkáról van szó. Persze feltétel, hogy eleve kint tartózkodjunk – pl. A fent említett ösztöndíjak egyikével. A munkák általában gyorsétteremi, szórólapozás, csomagolás, felszolgálás és host/hestess munkakörökben ki is fújnak.


Hogyan szerezzünk munkát Japánban – egy hosszabb oktató videó:





!!!UPDATE!!!





Hogyan juss ki Japánba – Tervezd meg az utad!!


Végül, de nem utolsó sorban, egy rendkívüli cikksorozatot ajánlok figyelmetekbe, MAGYARUL:


Minden, ami ebbe a cikkbe már nem fért bele, de tudni érdemes - A szaku.hu cikksorozata:

"Az élet Japánban- Hasznos tudnivalók gaidzsinoknak 1" - Letelepedés Japánban, vízumok.

"Az élet Japánban- Hasznos tudnivalók gaidzsinoknak 2." - Munkavállalási feltételek.

"Az élet Japánban- Hasznos tudnivalók gaidzsinoknak 3." - Munkavállalás, diák ösztöndíjjal Japánban

"Az élet Japánban- Hasznos tudnivalók gaidzsinoknak  4." - Fizetések Japánban



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Japán szépségtitkok