Cosplay - Minden, amit tudtál és amit nem


Cosplay – Minden, amit tudtál és amit nem

Kis hazánkban is már rengetegen hódolnak ennek a hobbinak és persze egyre igényesebb alkotások születnek, amelyeket minden con alkalmával mindenki saját szemével tapasztalhat.

A cosplay története és a szubkultúra alakulása szempontjából azonban engem is nagyon érdekelnek a részletek. :)Cosplay (azaz „costume play”, ahogy a japánban ismerik: コスプレ, kosupure), mely szónak hallatán sokak szeme előtt jelennek meg alakok furcsa öltözékekben, legtöbbször Naruto vagy Ichigo képében – még mindig, habár egyre színesebb a társadalom.

A cosplay kedves barátunk wikipédia szerint, egyfajta performance, melyben a rajongók kedvenc fiktív karakterük bőrébe bújva reprezentálják azt. Ez a legmegdöbbentőbb formában történhet meg, hiszen a cosplay nem csak azt jelenti, hogy az adott személy bőrébe bújva az ő jól ismert tulajdonságait adjuk elő. Sokszor látni olyan fiatalokat vagy éppen idősebbeket is, akik az ellenkező nemű karakternek öltöznek be és szintén, a tulajdonságait is sikeresen színpadra viszik. (Az egy másik kérdés, mi mit látunk ebből kívülállóként.)
A cosplay fogalma kedves másik barátunk az AoiAnime oldal prezentálásában: „Beöltözés valamilyen anime / manga karakternek, vagyis a szereplő ruhájának, esetleg viselkedésének utánzása. A Cosplay az anime összejövetelek és rendezvények jellegzetes velejárója, és az elvakult rajongók egyik kedvenc szórakozása. A kifejezés japán eredetű, de az angol "Costume Play" szavakból származik. Japánban a Cosplay nem csak az anime/manga témakörben használt szó, játék, sci-fi, és horror cosplayről is lehet szó. Nyugaton inkább csak az előbbire használják.”A rajongásnak eme formája Japánban a legelterjedtebb, ahol kedvenc anime/manga/játék/visual novel stb. szereplőjüknek öltöznek be, ha nem éppen saját fantáziájuk kreálta fiktív személynek. Persze manapság már a sci-fi műfajban is újra elterjedt lett mint cosplay, amint azt hazánkban is észre lehetett venni már az elmúlt pár évben. Amerikában ennél is tovább mentek, mikor Disney jól ismert figuráinak öltöznek be többen. Itthon ez a veszély még nem fenyeget, de a felhozatal mindenképpen dicséretre méltó.

Cosplay ügyben mégis a japánok állnak az élen, hiszen ők ezt túlgondolva anime és sci-fi figurákon túl, akár reklámfilmekben ismert alakokat, hírességeket és kabalafigurákat is megtestesítettek már. Ez a rajongás addig nőtt, míg végül szubkultúra növekedett ki belőle olyannyira, hogy egyes karaktereknek még hivatalos cosplayer-t is választottak.

A cosplay szó eredetét egy Nobuyuki Takahashi nevű személyhez kötik, aki a Studio Hard-nál dolgozik. A szó az 1984-es Los Angeles-i Science-Fiction Worldcon-on született meg. Takahashi teljesen le volt nyűgözve a sok kosztümös rajongón, akikről Japánban több magazinnak is beszámolt.
Tehát első cosplay alkotások a Sci-fi műfajában születtek, már a XX. Század első felében is. A média, Sci-fi írók, és művészek által befolyásolt rajongók elkezdtek beöltözni kedvenceik ruháiba, ugyanakkor a jellegzetes tulajdonságaikat is magukra vetették. Az 1939-es New York-i World Science Fiction Convention-n jelent meg két fiatal, az akkor 22 éves Forrest J. Ackerman és barátja Myrtle R. Jones voltak az első cosplayer-k eme kerek világon, a találkozó akkori 185 fős vendégei között.
A következő években egyre többen csatlakoztak az új trendhez, melyet Frederik Pohl, a The Way The Future Was című könyvében „stylishly dressed in the fashions of the 25th century” („a huszonötödik századi divat szerint ölzötek”).

A Cosplay-ről bővebben

Jelmez

A beöltözés művészetét már az iskolai farsangokon is tudtuk értékelni, miközben felnőttünk azt is megtanultuk, hogy mekkora lehetőségek vannak a Halloween ünnepén, ugyanakkor szerencsésebbek még a Mardi Gras-ra is ellátogathattak, a további nevezetes eseményekről nem is beszélve. A cosplay azonban ezektől jelentősen különbözik: nem vallási szintén értékes alkotások ezek, sokkal színpadiasabb formában jelennek meg előttünk a cosplay jelentős szereplői által. Egy adott karakter küldő és belső tulajdonságait is úgy kell lemásolni, hogy az a leghitelesebb legyen a külső szemlélő számára – talán hivatásnak is nevezhetjük (?).
Az adott karakterek megtestesítői nemcsak magát a fiktív személyt alakítják, sokszor saját énjüket is beleviszik a játékba, így még egyedibbé téve a karakter formáját („Out of Character”).

A cosplay hobbinak hódolók filmekből, tv-sorozatokból, könyvekből, képregényekből, videójátékokból, de akár visual-kei zenekarokból is választanak maguknak kedvencet, a leggyakoribb karaktermegformálások azonban még mindig az anime illetve manga karakterek.
A jelmez elkészítése pedig igazi kihívás is lehet, ha saját magunk vállalkozunk a feladatra. Sokszor gravitációs problémák is adódhatnak egy-egy fiktív alak ruházatának megformálása közben. A – magukat akár művészeknek is nevező – cosplayer-k fórumokon és közösségi oldalakon egy egységet alkotva adják át egymásnak az ismereteiket és persze a titkos praktikákat. Talán alkalmakkor még ez sem elég.
A cosplay fejlődésének elején lehetett a legrosszabb, mikor még szinte minden új technikát ki kellett kísérletezni, arról nem is beszélve, hogy az általános iskolai technika órán tanultak már koránt sem elég. Barkács- és hobbikönyveket falva tanulta meg a ma legjobb cosplayer is, mi hogyan oldható meg a legpraktikusabban. Amint azt conokon is megtapasztalhattuk kis hazánkban is hódít az extrém cosplay, amiben egyre több textil, fa, fém és még ki tudja milyen anyagokat találhatunk meg a ruházatokon. Néhány alkotás olyan igényes színvonallal kápráztat el, hogy a legabsztraktabb divattervezői ötlet is eltörpül mellette.
A cosplay azonban a ruha mellett a frizura hitelességéről is szól. Manapság már itthon is megtanultuk, hogy a matt hatású paróka előnyösebb és hitelesebb viselet, a csillogó műanyag hajjal szemben.

Akinek kevés ideje vagy türelmetlen személyisége nem engedi, hogy ilyen ruhakölteményeket kreáljon, azoknak sem kell csüggedni. Az interneten szinte minden ruha, vagy ruha-alap megvásárolható, melyet kis, vagy semmilyen átalakításnak sem kell alávetnünk, ahhoz, hogy a megfelelő hatást elérjük.

A Cosplayer-k kategóriákra szedve

A cosplayer-ket pedig több kategóriába is sorolhatjuk.

1. Az első ilyen kategória, az otaku-k vagy kevésbé elvetemült fajtájuk, a fanok. Az ilyen cosplayer-k főként az adott karakter rajongása miatt öltöznek be és nem a hobbinak hódoltság miatt. A fan-cosplayer-k viszonylag „igénytelen” jelmezekbe bújva képzelik magukat az adott karakternek, a fő hangsúly ezen esetben a belső megformálásán van, mintsem a külsőn. Az ilyen rajongók viszont hajlamosak megtalálni a legkisebb hibát is más cosplayer-k munkáiban.

2. A következő ilyen csoport a famous-max kategória, akik inkább a figyelem miatt öltöznek be, semmint annyira kedvelnék a karakter, akit megtestesítenek. Arról nem beszélve, hogy ők általában a legnépszerűbb szereplők bőrébe bújnak, így a közönség figyelmét magukra irányítják. A ruházatuk igényes, azonban nem a kézműves munka miatt öltöznek be.

3. A harmadik kategória, időt és pénzt nem sajnálva készíti el jelmezét, mely a legkíválóbb alapanyagokból és a legtöbb odafigyeléssel készült. Nekik nemcsak a cosplay-elt karakter okoz izgalmakat, de kézügyességük miatt a munka minden percét élvezik. Ha lehet így mondani, ők az igazi, elhivatott cosplayer-k.

Hogyan mutasd meg magad

A cosplay remekmű elkészülte után már csak egy fontos kérdés van. Hogyan, milyen médiumon keresztül érdemes bemutatni magad. Persze ilyenkor az ember eszméletlen büszke elkészített művére és a lehető legtöbb helyre feltölti, vagy felveszi. Lássunk azonban néhány jellemző példák ezekre.

Fényképek

A cosplayer-k jelentős mértékben persze Japánban, profi vagy kevésbé profi fotóst kérnek fel arra, hogy örökítse meg adott karakterük megtestesülését. A fényképsorozat készítése több esetben professzionális modellekkel működik, azonban a nem olyan neves rajongók is előszeretettel készítenek magukról sorozatot.
Ezeknek a fényképeknek az elkészítéséhez megtalálják a helyet, ahol a legérdemesebb fotózkodni és különböző – sokszor szexuális jellegű – képekkel reprezentálják a karaktert.
A gondosan photoshoppolt (persze nem minden esetben!*(lent)) képeket aztán feltöltik blogjukra, közösségi oldalakra, mint a deviantart vagy flickr.Események

A legnépszerűbb formája a cosplay remekmű bemutatására mégis a különböző rendezvényeken való részvétel. Itthon már a legelső conok is esélyt adtak ezeknek a bemutatására. Az ilyen események, conok, találkozók az egész világon egyre jobban terjednek így minden cosplayer kiélheti magát isten adta tudása szerint. A legnagyobb ilyen animés/mangás esemény mégis a híres doujinshi piac, a Comic Market. Itt több ezer cosplayer-t vehetünk szemügyre Japánban, a télen és nyáron is megrendezésre kerülő eseményen.
A legnagyobb cosplay-s esemény Ázsián kívül azonban a San Diego-i Comic-Con.Versenyek

Mivel már minden valamirevaló animés/japános eseményen megjelennek cosplayer-k, így nem kellett sok idő ahhoz sem, hogy verseny szülessen a legjobb alkotások között. Manapság már elképzelhetetlen lenne a magyarországi con is efféle verseny nélkül. Arról nem is beszélve, hogy milyen csodás performance-versenyek indultak alműfajként hazánkban is.
A cosplay versenyek résztvevői tánccal, rövid előadással, vagy csupán a ruhaköltemény meglétével jelennek meg előttünk a színpadon, megtestesítve az adott karaktert. 

Harajuku

Ezt a negyedet már bizonyára sokan ismeritek hallásból, és ha valakinek megadatott, hogy eljusson oda akkor az még jobb. A Harajuku az a hely, ahol fiatalok gyűlnek össze nap-mint-nap, hogy megmutassák legújabb képzeletük kreálta ruhakompozíciójukat.
Tokyo-ban amúgy is egyre több cosplay kávézó jelent meg az Akihabara negyedben 1998 óta. Ez még inkább elterjesztette a hobbi szépségeit.Egyéb összejövetelek

Olyan események is léteznek eme nagy cosplay társadalomban, melyek kisebb-nagyobb csoportokba verődve történnek meg. Az ilyen cosplayer-találkozókon a rajongók megosztják egymással tapasztalataikat, megmutatják legújabb munkáikat és egyéb programokkal is kedveskednek egymásnak.


Egy újabb remek szóösszetétel, mely a „crossdressing” és a „play” szavakból áll. Lényege, hogy a cosplayer az ellenkező nemű karakternek öltözik be és viselkedésével is ezt mintázza.
Az ötlet onnan ered, hogy sok mangában fellelhetőek az ún. bishounen karakterek, akik afféle szépfiús sármukkal hódítanak mangán belül és kívül is. Ezen férfiak megtestesítői lettek az olyan lányok, akik rajongói a bishounen műfajnak.

 


A crossplay mára annyira elvetemedett, hogy jellemző a nagydarab otaku fiúk beöltözése az egyébként karcsú animelányoknak. (Igen, az olyan vicces amilyennek hangzik.)A másik kevésbé ciki megjelenése a crossplay-ben a fiúk részére, az ún. Animegao, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy bőrszínű testharisnyát húznak magukra, majd felöltik kedvencük ruháit és a fejükbe húzzák – tulajdonképpen – az anime figura arcát, azaz a karakter arcképét, mint egy maszkot. Ami első ránézésre elég ijesztő, de viszonylag diszkrétebb forma.Cosplay Japánban

A japán cosplayer-k magukat Reiyaa-nak nevezik, ami a „layer” angol szóból ered. Azt a rétegét a cosplayer-knek akik fényképezgetnek, azokat pedig Cameko-nak nevezik hazájukban. Ez a szó a „Camera Kozou-ból” ered, avagy Camera Boy.
Japánban a cosplay fanok eredetét mégis, 1978-as évhez kötik, ekkor tartottak ugyanis valami hasonló jellegű rendezvényt a szigetországban. A cosplay-s eseményeket ma is az Akihabara negyedben tartják, Tokyo-ban.Cosplay a nyugati kultúrában

Persze amint a cikk elején jeleztem a cosplay, mint hobbi nem éppen egy japán találmány. A beöltözés Amerikában már sokkal korábban megszületett a rajongók fejében, ezután pedig elterjedt Európában, Dél-Amerikában, Észak-Amerikában és Ausztráliában is.
Nyugaton a cosplay eredete a sci-fi és fantasy történeteknek köszönhető, semmint az animációnak. Ott előszeretettel öltöznek be olyan sorozatok karaktereinek, mint a Star Trek, Star Wars, Doctor Who, Gyűrűk Ura és a Harry Potter sorozat.
A japán animációs kultúra elterjedése nyugaton igen gyorsan hozta magával a cosplay-t is, így az 1990-es évekre már Amerikában is kezdtek beöltözni kedvenceik bőrébe. Később ahogy teltek az évek egyre inkább összeolvadt a sci-fi, fantasy társadalom az animésekkel, így manapság nem ritka, hogy a képviseletek együtt ünneplik meg kedvenceiket.
Ugyanakkor egyre inkább elterjedté vált a conok alkalmával akár egy rajzfilmfigurának is, egy Disney szülte alaknak beöltözni például. Ez szintén legnépszerűbb Amerikában.

MONDOCon 2011 Ősz Cosplay Nyertesek

MONDOCon 2011 Ősz Cosplay Galéria

Cosplay a médiában

Nos, az itthon kiadott MONDO magazinban is találhatunk már cosplay-s cikkeket és interjúkat. Azonban keleten de akár Amerikában is ez már olyannyira kinőtte magát, hogy magazinok, de még TV műsorok is kapcsolódnak a témához.A legfontosabb információs csatorna még mindig az internet, mely nemcsak hogy „ingyen” van, de sokkal könnyebb eligazodni, és tanácsot kérni egyes témákban. Így weboldalak és fórumok szolgáltatnak segítséget a különböző országban élő cosplayer társadalomnak.

Ugyanakkor ott vannak a magazinok, melyek Japánban teljesen természetes módon sorra jelennek meg cosplay-s bemutatókkal, tudósításokkal, interjúkkal és persze praktikákkal a tartalmukban. Ilyen például a Cosmode is vagy a Dengeki Layers.Persze már dokumentum film is készült a kultúra bemutatására, amelynek címe: „Cosplayers: The movie”, amely film egyébként nem is olyan régi, 2009-es. A filmben Észak-Amerika-i rajongók, színészek, művészek stb. mutatják be a szubkultúrát. A filmet a Martell Brohters Studio készítette, és ingyenesen megtekinthető a Youtube.n is!
Nem csak ez az egyetlen ilyen témájú film, ugyanis 2010-re ígértek egy másik filmet a Cosplay.com bejelentésével melynek címe: „Cosplay Cosplay!”.
De 2012-re is ígérnek valami hasonló filmet, amely a „My Other Me!” névre hallgat majd.

NevesCosplayer-k - avagy Otacool2 magazine áttekintő by Danny Choo :)

(*)Persze csak a tökéletesség megkísérlése miatt! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések