A Letter to MomoLevél Momo-nak (ももへの手紙 Momo e no Tegami) egy 2011-es anime film dráma.
Magyarországon is megnézhettük a filmet az Anilogue filmprogramján keresztül.

A filmet egyébként a TIFF-n azaz a Toronto International Film Festival-n láthatták először a nézők. Japánban csupán 2012 áprilisában lesz bemutatója. Valamint ez az első japán animációs film, mely bejutott a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválra is.Névjegy:

Rendező: Hiroyuki Okiura

Író: Hiroyuki Okiura

Történet: Hiroyuki Okiura

Stúdió: Production I.G.

Forgalmazó: Kadokawa Pictures

Megjelenés: TIFF: 2011. szeptember; Japán: 2012. április

Játékidő: 120 perc
A filmet egyébként Hiroyuki Okiura rendezte, a Production I.G. animációs stúdió támogatásában. Hiroyuki Okiura-t olyan filmeken láthattuk dolgozni, mint az Akira, Cowboy Bebop: The Movie vagy a Jin-Roh: The wolf brigade.

A történet középpontjában egy 13 éves lány, Momo áll, akivel gyorsan megfordul a világ, mikor édesapja meghal. Tokyo-ból a család ezután az anya gyermekkori otthonába, a Shio nevű szigetre költözik. A beilleszkedés persze nagyon nehéz, főleg egy kamaszkorba lépett lánynak.
Halott apjától egy befejezetlen levelet kap, melyben csupán két szó van, „Kedves Momo”. A lány próbálja megfejteni a két írott szó mögött rejlő leíratlan szavakat, hogy mit akart mondani neki még édesapja. Eközben az egyébként nyugodt szigeten furcsa dolgok történnek. Az emberek által művelt gyümölcsösöket kifosztják, és értékes népi tárgyak is eltűnnek… A tettes természetesen ismeretlen… Egyik nap azonban Momo hangokat kezd hallani a házuk padlása felől.

Momo édesanyja nem akarja elhinni neki az állítólagos hangokat, így a lány maga jár utána a dolognak. Hamarosan pedig kalandok sora éri őt, és később az apja által írt két szó is értelmet nyer.

A Letter to Momo központi kérdése:
"In a world wired with high-speed communication technology, real connection between people is getting thinner and superficial. Are you sure you are telling your beloved ones what truly matters?"

"Momo is a young girl who grew up in a big city.
However, following the premature loss of her father, she has to move with her mother to the old family house on a remote island. Here, time seems to have stopped: old wooden buildings, holy shrines surrounded by trees, fields painstakingly carved out from steep hills... and no shopping mall.

Needless to say, Momo is not too overenthusiastic about this new environment.
Most of all, her heart is still feeling uneasy about an unfinished letter left by her father. A letter that contained only two words: "Dear Momo..."

What was dad going to say?

One day, exploring the attic of her new big house, Momo finds a dusty and worn out book.
And from that moment, something really unexpected starts happening around her..." - Forrás

- Bocsi, hogy nem fordítottam le, de nem akartam esetlegesen tévesen fordítani, és azt sem akarom, hogy valaki ezzel vádoljon. Ha valakit mégis nagyon érdekel, akkor muszájból lefordítom, de aki tudja inkább dobja be fordítóba. :D 

Háttérinfó:

Hiroyuki Okiura 11 év után, a Jin-Roh utáni első filmje, habár már korábban 7 évet töltött el a film előkészítésén, a storyboard kitalálásán stb.
Momo hangja hosszas keresés után Karen Miyama lett.
Filmzene:
A film hivatalos zenéjét már 2011. júliusában jelentették be, a dal Uruwashimahoroba ~ Utsukushiki Basho ~ (ウルワシマホロバ~美しき場所~), Yuko Hara énekében.

Mindenki nagyon sokat dolgozott a filmen, vélhetően az elkészült mű is erről tanuskodik. A több neves filmjelölés a jele annak, hogy érdemes megnézni mindenkinek. Én tuti megnézem, már csak azért is, mert ilyen jó történetek nagyon ritkán születnek manapság az anime médiumán belül.
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések