Cosplay és Maid kávézók és társaik - Part II.Az előző rész folytatásaként, most a maid, butler, crossdressing... és még rengeteg más alkategóriáját veszem át a cosplay éttermeknek. Rengeteg érdekes kiegészítő információval és persze teletűzdeltem képekkel is. :)

A cikkben: 
 • Cosplay Éttermek
 • Maid kávézók - vendégkör, menük, szolgáltatások, mit szabad, mit nem...
 • Butler kávézók
 • Crossdressing maid kávézók
 • Egyéb érdekes kávézó típusok - Meikyoku kissa, No-Pan kissa, Utagoe coffehouse, Kissaten, Manga Café, Kigurumi kávézók
 • A legnépszerűbb maid kávézók, Tokióban

A régi Japánban a gésák voltak azok, akik a férfiszíveket jókedvvel, kacagással töltötték meg, táncukkal, énekükkel és ki is szolgálták vendégeiket étellel itallal. A gésák ideje azonban lejárt, habár manapság is lehet találni egy néhány gésát Japánban, a gésa házakat hiába is keresnénk. Ezt a funkciót már évek óta egy másik üzlet váltotta fel, a maid café-k világa.
Az új fantázia lányokat, a japán férfiak ideáljait, többek között a maid café-k pultjai mögött kell keressük. Maid café-ból pedig van dögivel. Mindenféle típusú, még olyan is, amit nem is gondolna az ember. Az emberek pedig rendkívül kíváncsiak ezekre a kávézókra, nemcsak japánok, hanem külföldiek is.
A maid café-ban szolgáló lányok vonzerejük miatt lesznek érdekesek. Minden férfinak megmozgatják a fantáziáját, egyfajta fétist testesítenek meg…

A cikket az átfogó fogalommal, a cosplay éttermek jellemzésével kezdjük. Kellemes szórakozást!

Cosplay étterem (コスプレ系飲食店 Kosupure-kei inshokuten)

Az ötlet 1999-ből származik, amikor Tokyo-ban, Akihabara-ban, megnyílt az első ilyen étterem. A cosplay éttermek közé tartozik a maid café és a butler café is… többek között. A felszolgálók többféle tipikus animéből, mangából ismert karakternek öltözve szolgálják ki a vendégeket, mint például: maid, iskolás lány, jövőből jött űrlény kisasszony vagy akármi, amit csak az otaku el tud képzelni.
Nos, igen, ezeket a kávézókat, éttermeket többnyire az otaku társadalom látogatja. Teljesen más hangulat járja át az ilyen helyeket, mint egy egyszerű kávézóét. Itt az otaku érzi magát legjobban. Persze turistákból is akad jó pár, habár, már lassan az egész világon elterjedtek lesz az cosplay kávézók. Hong Kong-ban, Tajvanon, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és már Kanadában is vannak ilyenek.

A felszolgálók a legnagyobb tisztelettel bánnak a vendégekkel, akiket Mesternek, vagy Úrnőnek szólítanak.

Általánosan igaz a cosplay kávézók akármelyikére a teljes tisztelet mind a felszolgáló felől, és elvárandó a vendég részéről is. (Az éttermekben általánosságban 10 szabály lép életbe, amit a vendégnek be kell tartania, erről lentebb olvashattok.)

A cosplay éttermekben, mint minden jó étteremben, menük közül is választhatunk, persze italokat, frissítőket de akár masszázst vagy etetést is kérhetünk, ha van rá elég pénzünk.


A cosplay éttermek egyik legnépszerűbb fajtája a maid cafe…

Maid Café (メイドカフェ)

Életképek egy maid caféból
Kezdjük talán az elején, kik is a maid-ek és kik a férfi megfelelőik?
Ha nem anime és japán témában keresünk rá a maid jelentésére és munkájuk lényegére, akkor elég sok érdekes dolgot találunk történelmi szempontból: kitchen maid, nursery maid, house maid, scullery maid, between maid stb. Csak érdekességként…
DE Japánban a maid egy új szerepkört épített maga köré. Ilyenkor legtöbbünknek az utcán szórólapot osztogató, kedvesen beinvitáló szolgálólány ruhás lányok jutnak eszünkbe, akik az ún. maid cafe-ban dolgoznak, és mindig igen figyelmesek a vendégekkel.
A maid cafe-k a cosplay éttermek egyik válfajának tekinthetőek. Gondosan kialakított kávézók, ahol a szolgálólány ruhás személyzet a férfi vendégeket mesternek, a női vendégeket pedig úrnőjüknek szólítják. A legtöbb helyen, komolyan és lelkiismeretesen végzik a munkát a keményen dolgozó lányok.
Az első ilyen állandó kávézó Akihabara-n jelent meg, Cure Maid Café néven, 2001-ben. Mit ne mondjak, azóta is virágzik az üzlet, nem csoda, hiszen hívják őket elég sok rendezvényre is. A maid café-k pedig egyre népszerűbbek az egész világon is, Tajvanon, Amerikában, Kínában, Cseh-köztársaságban, Mexikóban és Kanadában is.

A viseletük a múltszázadbeli szobalányok, cselédek viseletére emlékeztet, többségében pedig a francia cselédek viseletére*, köténykével, szép, ízléses megjelenéssel; fodros ruhában, egyre gyakrabban harisnyával társítva. Vannak olyan maid café-k is, ahol a felszolgálók nyuszi, vagy cica fület viselnek, ezek aranyosabbá, vonzóbbá teszik viselőiket. Azonban, átlagosan elmondhatjuk a maid café-ról, hogy igyekeznek fiatal, csinos lányokat alkalmazni. Van olyan kávézó, ahol az átlagéletkor 20 év.

Japánban jelenleg több mint 200 ilyen étterem és kávézó található.

*Francia szobalány stílus: fekete munkaruha, szoknyás, fehér vastagpántos köténnyel, fodros széllel. A szobalány stílusnak Japánban és egyre több országban is jelentős rajongói társadalma alakult ki az elmúlt évtizedekben.

Érdekesség: Vannak cross-dressing – fiúk öltöznek be cseléd ruhába – kávézók is! (Lentebb bővebben!)
2005-ben és 2006-ban több televíziós műsor is segített népszerűsíteni a maid café-t.
Több helyen várakozási idő is van, általában ~2 óra, de van ahol még ennél is többet kell várni, hogy bemehessünk.
A törzsvendégek nagy része, diák, részmunkaidős dolgozó vagy munkanélküli.

A maid-ből pedig sosem fogy ki Akihabara, ugyanis elég népszerű munka a fiatal lányok körében. Óránként ~850 jent fizetnek. Persze a lányok nem élvezetből csinálják, de a szerencsésebbek cosplay idollá is válhatnak.

Vendégkör

A maid café-k vendégköre… Talán az egyik olyan téma, ami nyilvánvaló a maid éttermekkel kapcsolatban. A legtöbb ide látogató vendég ugyanis anime, manga vagy videojátékok szerelmese. Fétise pedig a maid karakterekre is kiterjed, melyekből - valljuk be -, szinte minden animében találunk egyet. A maid karaktereket a moe egyik alfajának is nevezhetnénk – nagyon durván. (Ezt megalapozván: ahogy fent is olvashattátok, minél fiatalabb egy kiszolgáló annál jobb, lényeg, hogy fiatal, szűzies kinézetű lányka legyen, aranyos és édes, vagyis: ~moe.) (Erre gerjednek a vendégek – személyes megjegyzés. :D ) A lányok szexuális vágyat ébresztenek a vendégekben, persze közelebbi kapcsolat biztosan nem alakul ki.
Az otakukon kívül még a turisták, ritkábban párok is látogatják ezeket a helyeket.

Érdekesség: 2007-ben a vendégek 35%-a nő, vagyis ’Úrnő’ volt.

Menük

Rizsomlettek és finomságok
Nem tudom, Ti mennyi maid- café-s videót láttatok, de tapasztalataim szerint szinte minden esetben ugyanazokat a menüket tartalmazzák az étlapok. A kávék, üdítők, egyszerűbb fogások és desszertek mellett az egyik legnépszerűbb a rizsomlett (オムライスOmu-raisu), melyet ketchuppal, díszítenek a maid-k, legtöbbször valamilyen állatkát ábrázolnak, és édes jókívánságot is odabiggyesztenek a szószok, öntetek segítségével.Igazából az ilyen éttermek elég olcsóak. A felárak a különböző extrákban rejtőznek, mint a ketchupos üzenetek a menüben.


Rituálék, etikett, kiegészítő szolgáltatások
-         Az előnyük a szolgáltatásokban van

Igazából túl sok újat egyik maid café sem tud nyújtani bizonyos keretek között, úgyhogy a legjobb helyet megtalálni a szolgáltatások, a kiszolgálás, a lányok és a hangulat révén lehet.
Amikor új vendég érkezik az üzletbe – általában – mindenki egyszerre köszönti:
-         (お帰りなさいませ、ご主人様! Okaerinasaimase, goshujinsama!), azaz, Isten hozott itthon, Mester! – nők esetében, Úrnő.
Ezután a maid felajánl a vendégnek menüket. De még a cukrot és a tejszínt is ő rakja a vendég kávéjába, és vannak olyan helyek is, ahol a maid kanállal eteti meg a vendéget (ilyen kávézó a Cos-cha – lentebb bővebben). Más helyeken fültisztítást, váll-, hát- és karmasszázst is vállalnak a maid-k, de csak ha a vendég teljesen felöltözve marad, mindezt felár ellenében. Sőt, az ide látogatók között van olyan is, aki azért fizet, hogy a maid játszon vele video- vagy kártyajátékokat (felár ~500 jen/3 perc).

Mit szabad és mit nem
-         Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

Hasonló képeket lehet készíteni egy látogatás alkalmával :)
Van, hogy előfordul, hogy a vendég nem úgy viselkedik, ahogy illenék, többek között ezért is hoztak szabályokat a maid café-k vendégei számára. Ilyen például, hogy a vendég testileg nem érintkezhet a felszolgálóval, személyes információk kérése tilos, követni vagy zaklatni szintén tilos a lányokat… Egyik legalapvetőbb szabály a kávézókban, hogy tilos a felszolgálókat és magát a kávézót is (belülről) fényképezni. (Engedéllyel lehetséges!) – >> ha az ügyfél fizet a fényképezésért, akkor lehet képet készíteni a maid-el (felár ~500 jen képenként). Ezután pedig a maid még ki is dekorálja a közös képet, saját kezűleg!

A maid kávézók tíz parancsolata:
 1. Nincs testi kontaktus a maid és ügyfél között
 2. Tilos elkérni a maid telefonszámát
 3. Tilos elkérni a maid e-mail címét
 4. Ne kérdezze meg a maid-től, mikor végez a munkában
 5. Ne kövesse, zaklassa, vagy vegye fel a kapcsolatot a maid-el
 6. Ne várja meg a maid-t a kávézón kívül
 7. Ne károsítsa meg a kávézó dolgozóit, vendégeit vagy szomszédait
 8. Ne fotózkodjon a maid-el a kávézón kívül vagy belül
 9. Ne hozzon be a kávézóba ételt vagy italt
 10. Tilos a dohányzás a kávézón kívüli lépcsőn


Tanulság

A maid kávézók nem bordélyházak és közelről sem való, hogy szexuális szolgáltatásokat kaphassunk egy ilyen helyen. Azt máshol kell keresnünk. A lényegük hasonló, mint a régi időkben a gésa házaknak. A szórakoztatás, vendéglátói szolgáltatások. Esetenként masszázs vagy fényképezkedés is belefér, de semmi más.

Egyéb érdekességek

Chubby Maid Cafe
Pomeranian: olyan maid café, ahol a felszolgáló lányok kissé teltebb idomúak. Avagy molett maid café. („Chubby Maid Café”)

Royal Milk: nem kell szó szerint értelmezni. Ez az a szolgáltatás, mikor a vendégeknek lehetőségük van egy adott időtartamig beszélgetni a maid-el. Személyes és ezért elég drága is lehet ez a fajta szolgáltatás. (más néven: Soul Care – lentebb bővebben.)Bizarr kávézók:
Imouto café: hugicákkal mindenhol, akik ’onii-san-nak’ szólítanak. (Lent bővebben…)
Mother Café: el sem merem képzelni, hogy megy egy ilyen hely.
St. Grace's Court: egy nővérke vs. apáca kávézó… (Lent bővebben…)


Butler café (バトラース, 執事喫茶 shitsuji kissa)

A kiszolgálás fenomenális
A nőknek sem kell elkeseredniük, hiszen már léteznek butler kávézók is, ahol férfiak szolgálják ki a nőket komornyik, avagy felszolgáló ruhába öltözve. Az ilyen kávézók felszolgálói egységes öltözetben, szmokingban, vagy tipikus pincér ruhában szolgálnak ki minden kedves vendéget.

Érdekesség: Vannak olyan butler kávézók, ahol a férfiak tinédzser iskolásfiú ruhában cosplay-elnek, imponálva a yaoi, avagy shounen ai műfaj kedvelőinek, vagy csak szimplán azért, mert ez is egy „fétistermék”.

MÁS komornyik kávézó: Butlers Café – egy olyan hely Tokyo-ban, Shibuya-ban, ahol a betérő vendégeket nyugati férfiak szolgálják ki. Ez egy remek dolog a japán nők számára. A kávézó olyan hangulatot igyekszik árasztani, mintha egy nyugati mesébe csöppentek volna az oda betérők (Disney). Az ott dolgozó férfiak húszas éveikben járó, kedves, figyelmes dolgozók. Nem utolsó sorban nagyon helyesek…
>> A japán nőkre amúgy is ráfér egy kis kényeztetés, hiszen a szigetországban még mindig elég rossz a nők helyzete. A Butlers Café-ban minden adott arra nézve, hogy ott ők a hercegnők, és az ő kérésük parancs a férfiak számára.


Harmadik főbb maid café kategória, a cosplay éttermeken belül:

Cross-dressing Maid Café
-         男装 danso-kei (male disguise style)

Ha olvastátok a cikkemet, melyben többek közt szó van a crossdressing cosplay-ről, vagy már találkoztatók ezzel a fogalommal, akkor azonnal rájöttök, mit is takar ez.
A crossdressing maid kávézókban a felszolgálók, férfiak, akik maid-nek öltözve szolgálják ki a vendégeket. Csak, hogy megnyugtassam a többséget, nem azokra a rettenetes crossplay produkciókra kell gondolni, mint amelyet legtöbb esetben találunk. Itt szinte nem is lehetne kitalálni, hogy a személyzet tagja valójában férfi.

Igen, ők fiúk... én nem mondtam volna meg, hogy crossdressing. :D

Egyik ilyen maid café a Hibari-kei névre hallgató hely Tokyo-ban. 2006-ban nyitottak, azt nem tudom milyen forgalomnak örvendenek, de valószínűleg elég népszerűek.

Érdekesség: B:Lily Rose: egy kávézó, ahol lányok öltöznek be ’gyönyörű férfiaknak’.Egyéb érdekes kávézók és éttermek Japánban

Menjünk egy kissé mélyebbre a japán kávézók világában és máris egy néhány nagyon érdekes típusra akadhatunk… Kezdjük talán egy ’érthető’ kategóriással.

Meikyoku Kissa (名曲喫茶)
-         A klasszikus zene kedvelőinek

A klasszikus japán zene kedvelőinek feltétlenül el kell látogatniuk egy meikyoku kávézóba. Itt teljesen elengedhetjük magunkat, csak a lazításra és a kávénkra kell gondolnunk. A japán zene gyönyörű és a meikyoku kissa-ban át is élhetjük az igazi japán hangulatot.

Meikyoku kissa már az 1950-es évek óta létezik Japánban.


No-pan kissa (ノーパン喫茶)
-         Akik kis perverzségre vágynak

No comment...
Jól gondoljátok ezek a kávézók pontosan azt jelentik, ami a nevükben is szerepel. A felszolgálók rövid szoknyácskákban vannak és nem hordanak bugyit. Ha olyan helyre téved az ember, esetleg még melltartó híján is találhatjuk a lányokat.
Hogy érdekesebb legyen a történet, az ilyen helyek padlózata általában tükörrel van birítva…
(Jellemzően az 1980-as években élték fénykorukat ezek a helyek.)

Az első no-pan kissa 1978-ban nyílt meg, a neve Johnny volt. Ez az üzlet Kyoto-ban épült, de Tokyo-ban és Osaka-ban is lehetett látni no-pan éttermeket.
Népszerűségük az 1980-as években volt a csúcsponton. Akkor nagyon gyakoriak voltak és sok látogatót fogadott, üzletembereket, tehetőseket és politikusokat is.

A no-pan éttermekben persze nemcsak kávét és teát szolgáltak fel, jellemző étel a shabu-shabu volt vagy a yakiniku. Akinek bírta a pénztárcája a felárral szolgált finomságokat az remekül érezhette magát hajnalig is akár.
Itt a lányok megléte volt a fő fogás, persze azért senkit sem hagynak éhen halni. Meg kell fizetni akár azt is, hogy egy-egy felszolgáló lehajoljon valamiért a földre… (Mélyen lehajoljon… a földig.)

Hamarosan azonban egyre másra kezdtek becsődölni a no-pan éttermek. Helyükbe színvonalasabb üzletek nyíltak, ilyenek a hostess és host klubok is. (melyekről a korábbi cikkben olvashattatok.)
Ha szerencsés valaki esetleg találhat még egy-két no-pan étteremhez hasonló helyet Japánban, azonban a rendőrség egyre gyakrabban ellenőrzi az ilyen helyek tisztaságát is.Utagoe coffeehouse (歌声吃茶)
-         A karaoke elődje, utagoe kissa

Olyan kávéházak voltak ezek, melyek lényege, hogy a vendégek együtt énekeljenek, a nagyon kellemes és vicces szórakozási forma, a karaoke bárok elődje. Az utagoe kissa-k kb. 1955-75-ig voltak jellemzőek Japánban.
A név az Utagoe Mozgalomból ered. Ugyanis a szocialista és kommunista pártok támogatták az ilyen helyeket. A dalok pedig melyeket énekeltek, háború- és intézményellenesek voltak. Sok dal orosz, kelet-európai vagy kínai volt.

Később már egyre sűrűbben jelentek meg a karaoke bárok is. Végül szinte egy utagoe sem maradt, habár úgy tudom egy még máig fennmaradt, a Tokyo-i Tomoshibi.

Tudtad? Karaoke szó honnan ered? - karaoke ( カラオケ), mely a japán ’üres’ (空っぽ karappo) és az angol ’zenekar’ (komolyzenei) (orchestra) szóból (オーケストラ okesutora).  


Kissaten (吃茶店)

Egy kifejezetten japán stílusú kávézó. Rendkívül népszerű az üzletemberek vagy éppen a diákok körében, reggel munka vagy iskola előtt beugranak egy kávéra, teára, reggelizni stb.
Egy egyszerű kávézó szolgáltatásaival egyező a termékkörük… csak japán hangulatban. Ez nagyot dob a kávézó megítélésén is.
Kapható itt nyugatias reggeli vagy ebéd, de kifejezetten japán ételkülönlegesség is.

Gyakori itt rendelni például: currys rizst, vagy vastag szelet pirítóst szalonnával, vagy lekvárral…

Ne keverjük össze a japán kaafe-val, ami ugyancsak egy kávézó, de sokkal fiatalosabb hangulatot áraszt, mint a kissaten.


Manga café (漫画喫茶, マンガ喫茶 mangakissa)

Ennek a kávézófajtának a jelentésén sem kell sokáig gondolkodnunk, hogy kiderüljön, bizony mangákat lehet itt olvasgatni. Az itt töltött időért persze fizetniük kell az embereknek, de akármilyen az üzletben található mangát elolvashatnak. Néhol éjjel-nappali helyek ezek, ezért ital- és ételautomata megléte természetszerű. Sok manga kávézóban már internet hozzáférés is létezik, de vannak kifejezetten internetre specializálódott helyek is (ネットカフェ Kafe netto).

Még aludni is lehet!! :D

Más extra lehetőségekkel is élhet az, aki egy ilyen kávézóba beül, ugyanis TV és videojátékok is várhatják a vendégeket egyes helyeken.
A dohányzás pedig, mint a legtöbb japán kávézóban, megengedett.

Egy óra költsége ~400 jen.

Egyre gyakoribbak azok a jelenségek, melyek során a manga kávézókat támadják a manga kiadók és mangaka-k. Ugyanis a kávézók jogdíjat nem fizetnek az olvasható mangák után. Ez azért más, mint egy átlagos könyvtár, mert a könyvtár nem nyereségorientált intézmény.

Érdekesség: Japánban kifejezett „média kávézó” is létesült már, a Popeye.


Csak én félek ezektől a jelmezektől?
Kigurumi Café

Már eddig is voltak beteges kávézók, de ettől abszolút a földön fekszem. Egy olyan bizarr kávézó ez, ahol a fiúk anime-figura bőrébe bújnak, szó szerint.
Az otaku társadalom sok mindent követel magának. Elhihetitek, hogy ezt sem én találtam ki.

2010. februárjában ugyanis megnyílt az első Kigurumi Café Aokazetai, ahol a személyzet anime karakternek álcázza magát.A végére pedig, a legjobb maid café-k, Tokyo-ban:

Cure Maid Café: A legelső maid kávézó a világon – Viktoriánus kori jelmezek, nyugodt hangulat. Remek ételek, kitűnő kiszolgálás. Negatívum: A lányok nem nagyon törik magukat, hogy szóba elegyedjenek a „gazdáikkal” ezért egy alkalmi látogató kissé unatkozhat.
Hivatalos oldal: http://www.curemaid.jp/

Schatz Kiste: 'Akihabara Culture Café' – Kellemes kikapcsolódásra, a hobbid fejlesztésére és új emberek megismerésére. Az otaku itt a modellezésért, a manga rajzolásért és a többi geek-es dologért fizet. A felszolgálók is kreatív társaid lehetnek itt. Negatívum: csupán 30 ülőhely van, gyakori a törzsvendég…
Hivatalos oldal: http://schatz-kiste.net/

@home café: Moe maid heaven – Egy barátságos hely, ahol nemcsak édesek de még beszédesek is a lányok. Jellemző, a ’Moe Moe Kyun’ tevékenység, amely során finomabbá varázsolják az ételedet vagy italodat. Itt tutira remek műalkotásokat kapsz a rizsomlettedre. A menük, játékok ~1500 jenbe kerülnek. A lányok énekelnek és táncolnak is. Még CD-t is vihetsz haza szuvenírbe, ha bírja a tárcád. Negatívum: kevés időt tölthetsz a helyen, és a helyfoglalás 500 jentől kezdődik.
Hivatalos oldal: http://www.cafe-athome.com/

Cos-cha: Back to school – Nem véletlen a neve, ugyanis itt tutira iskolai egyenruhás lányokat találsz, van olyan is, aki hagyományos japán úszódresszben szolgál ki. Itt még az is megtörténik, hogy a maid kever neked egy ún. mérget – ilyen kotyvalék ital – amit meg kell innod, különben kapsz egy pofont. Negatívum: nagy a tömeg, főleg éjszaka. A menük pedig drágábbak.
Hivatalos oldal: http://www.cos-cha.com/

Nagomi: The 'little sister' café – Azt kapod, amire gondolsz… igen, itt a lányok kis fodros ruhákban szolgálnak ki, és ’onii-san-nak’ szólítanak. A felszolgálók lehetnek, édesek, játékosak, de akár hatalmaskodóak és durvák is – pl.: tsundere. Néha csak azt veszed észre, hogy mikor elmennél a „kishúgod” sír, mert elhagyod… érdekes. Negatívum: sok hely elég régi és emiatt, nem túl népszerű. Az új helyek azonban tele vannak turistákkal pl.: Chou Dori.
Hivatalos oldal: http://www.nagomi.tv/

Érdekesség:
Popopure, olyan hely, ahol szinkronizálnak neked egy saját anime DVD-t szuvenírként – nem japánoknak.
Royal Milk, már írtam róla, de itt bővebben: más néven ’Soul Care’, olyan szolgáltatás, mely során a maid-el beszélgethetsz 90 percet, mindössze ~9000 jenért.
St. Grace Court, ahol a személyzet miniatűr ételeket is legyárthat neked, vagy ehetsz akár babákkal is, de ha eleget fizetsz imádkoznak az üdvösségedért.

By Danny Choo

A cikk végére érvén találtam egy két érdekes képet. :)

 A sorozat további részei:


Korábbi rész: Hostess és Host klubok Japánban

Forrásaim:


Megjegyzések

 1. Ez egy nagyon érdekes cikk. Elég jól össze hoztad. ^^
  Esetleg engedélyeznéd -e, hogy néhány részletet innen "kölcsönvegyek" a történeteimhez?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Igen, használhatod a cikkem, csak ne felejtsd el megjelölni források között, vagy felhasznált internetes oldalak között. ^^

   Örülök, hogy tetszett és köszönöm. :)

   Törlés

Megjegyzés küldése