Pocky Day - 11.11.
The Day of Pocky

A sok fantáziadús otaku „ünnepnap” után (Pl.: Pantsu Day, Miku Day), végre egy olyan jeles napot is bemutathatok, mint a Glico, Pocky napja. :)
A Pocky itthon is kapható, nem túl nagy választékban, de legalább személyes tapasztalataira támaszkodva olvashatja végig a cikket. :) Tehát, let's Pocky! :)A Glico-ról és a Pocky-ról röviden:

A Pocky (ポッキー Pokkī) a híres Ezaki Glico (江崎グリコ株式会社 Ezaki Guriko Kabushiki-gaisha) cég által gyártott világszinten híres édesség, mely jellegzetessége, hogy hosszúkás alakú, csokival vagy más krémmel borított pálcika. A céget Riichi Ezaki (江崎 利) alapította 1922 februárjában.

A Glico cégről bővebben ezen a linken, a hivatalos oldalon olvashattok rengeteg érdekességet.

A Pocky édességek nagyon népszerűek a fiatalok körében, de persze felnőtteknek szóló darabokat is találunk a palettájukon. A termékcsalád nemcsak Japánban, de Kínában és Dél-Koreában is jelen van, ha csak Ázsiát nézzük. Európában Pocky-t Mikado néven ismerhetjük fel. Malajziában is át kellett nevezni a terméket, így ott Rocky néven ismerik. A Pocky az Egyesült Államokban és Kanadában is megtalálható az élelmiszerboltokban.

Miért november 11.? - Ennek egyszerűbb oka van, mint azt gondolnánk. 1999-ben a Glico vezetősége november 11-ét nevezte ki Pocky napnak, mivel az 1-es szám leírva hasonlít a legjobban a Pocky-ra. 

Most kezdjünk bele egy kicsit hosszabb részlegbe, lássuk a Pocky színpalettáját, milyen egyedi, szezonális és regionális Pocky-kat hoztak már forgalomba.


Men's Pocky Chocolate: Keserűcsokis pálcikák, melyeket a kampány szerint férfiaknak ajánlják.
Marble Pocky Chocolate: Szintén egy keserűcsokival borított változat, kis fehércsokis csavarral.

Pocky Chocolate: A hagyományos csokoládés Pocky. Ennek létezik egy Giant Chocolate Pocky változata is, mely méreteiben nagyobb a hagyományosnál.

Pocky Gaint Double Choco: Az egész pálcikát csokoládé krém borítja, így a csokis élvezet az utolsó falatig tart!

Little Pocky: Amint a neve is mutatja, egy kisebb kiszerelésű és méretű Pocky-ról van szó. Kawaii.

Chocolate Pocky Family Pack: Egy egészen nagy csomag Pocky-ról van szó, mely 12 kisebb csomagot rejt.

Gokuboso Pocky - Ultra Thin Pocky: Ennek a csomagnak is a nevében rejlik a lényege, olyan vékony Pocky-ról van szó, melyet azelőtt soha nem kóstolhattak a snack kedvelői.

My Calorie Pocky: 2008-ban eljött az igazán kalóriaérzékeny nők ideje, mikor a Glico új Pocky költeményét 1/4-el kevesebb kalóriával dobták piacra.

Tsubu-tsubu Strawberry Pocky: A híres neves epres pálcikák, melyek nemcsak hogy epres ízű krémmel borítottak, de még eper darabokat is „daráltak” termékre. 2008-ban pedig 28%-kal több eper került a termékre. És, az epres finomság olyan kelendő volt, hogy a rajongóknak és a nagyétkűeknek legyártották a Giant verziót, mely jóval nagyobb pálcikákkal kényeztet.

Almond Pocky: Egy igazi mandulás Pocky, mandula darabokkal megszórva.

Coconut Pocky: Kókuszos pálcikák, egzotikus kókusszal megszórva.

Mango Pocky: Nálunk ez az íz, már talán csak az ínyencek kedvence lenne, de higgyétek el, lesz még a mangós Pocky-tól is érdekesebb darab.

Ichigo Strawberry Pocky: A fent említett epres pálcikák másik változata, melyen nincsenek eper darabkák, csak a finom epres krém.

Banana Pocky: Babános Pocky. Még ilyen is van.

Coconut Milk Pocky: Fentebb szerepelt egy kókuszos Pocky, azonban most nem simán kókuszról, hanem kókusz tejről beszélhetünk, szintén darabokkal szórva. Úgy érzem ez sokkalta krémesebb ízű.

Pocky Tsubu Tsubu Strawberry: Haha, azt hittétek vége a sok epres Pocky változatoknak, nem, nem. Ebben az esetben olyan pálcikák kerülnek terítékre, melyek 40%-kal epresebb ízűek. Hmmm. Ez tényleg ínyencség.

Choco Banana Pocky: Banán és csoki variáció. A banános krémbe mártott pálcikákra került egy kis csokis csavar, így még ízletesebb a kompozíció.

Almond Crunch Chocolate Pocky: A kellemesen krémes csokoládés Pocky-kra került a ropogós mandula darabokból, ez az Almon Crunch Chocolate Pocky. (Még kimondani is fárasztó.)

Almond Crush White Chocolate Pocky: Az előző Pocky változaton felbuzdulva, íme a fehér csokis változat.

Almond Crush Chocolate Pocky: Úgy tűnik a japánok igazán szeretik a mandulát, mert a krémes csokis és a fehér csokis után megszületett a tej és fehér csokis mandulás Pocky is.

Almond Crush Café au Lait Pocky: Az előbbiek után már szinte nem is tudtam mit hozzáfűzni a mandulás Pocky ezredik változatához... De most mégis ki kell találni valamit, mert íme a mandula és kávébab darabokkal díszített csokis és kávés ízű Pocky... Ezt übereljétek.

Almond Crush Mild Milk Pocky: DE! Lehet überelni! Kissé visszafogottabb verziója ez a mandulás édességnek. A mandula darabokkal szórt Pocky ugyanis olyan krémes csokis bevonatot kap, amely soha nem látott még ilyen sok fincsi tejet.

Almond Crush Honey White Pocky: Az előzőeket meglovagolva most a fehér csokoládés mandulás Pocky kapott egy kis korrekciót, így született meg a mézzel édesített fehér csokoládés mandula darabos pálcika. *áhítat*

Almond Crush Anglaise Pocky: Én már kezdek ráunni a mandulás Pocky-kra... Ellenben lássuk ezt mellyel frissíteni próbálták a mandulás Pocky kollekciót, így kapott a pálcika mandula vajas borítást a mandula darabok mellett.

Chocolate Orange Pocky: Végre túl vagyunk a sok mandulás finomságon. Azonban azt hiszem ez a Pocky különlegesség itthoni piacon is jól megállná a helyét, mivel a kellemes tejcsokis bevonat különleges narancsos spirállal lenne többek között az én kedvencem is. Hmm..

Melon Pocky: Sárgadinnyés Pocky! Ez nagyon jó, biztosan nagyon finom volt.

Pine Cream Pocky: Finom krémes ananász ízű bevonat. 2006-ban jelent meg szezonálisan, csak tavasszal.

Marron Pocky: Gesztenye ízű finomság! Akár 13%-kal ízletesebben!

Tsubu Tsubu Blueberry Pocky: Krémes áfonyás bevonatú Pocky áfonya darabokkal borítva!

Mikan Pocky: Ismét egy narancsos Pocky, azonban most csak és kizárólag a narancs áll a főszerepben. Narancsos krém, rajta szárított narancsok.

Tsubu Tsubu Kiwi Pocky: Kiwi darabos finom Pocky. Limitált kiadás, 2009 januárjából. Kár, hogy csak limitált.

Apple Yoghurt Pocky: Joghurtos almás... ez igen. Újabb különleges finomság 2009-ből.

Tsubu Tsubu Lychee Pocky: Licsis Pocky... hát ilyen is volt már, de csak limitált kiadásban.

Almond Crush Bitter Pocky: Na milyen mandulás Pocky nem volt még? Étcsokoládés. :)

Mix Berry Pocky: A gyümölcsös mix ötletében született Pocky igazi finomság lehet, még itthoni közönség számára is. Itt eperre, áfonyára, és vörös áfonyára kell gondolni.

Pudding Pocky: YAY! Pudingos Pocky. Ilyenkor a hagyományos japán pudingnak vett pudingra kell gondolni, azaz a vanília pudingra krémes csokoládé öntettel.

Mousse Chocolate Pocky: Csokihabos Pocky.. Ettől krémesebb finomságot ritkán lát az ember.

Mousse Pocky White: A fehér csokoládés változat...

Mousse Pocky Strawberry: Az epres változat...

Mousse Pocky Green Tea: A zöld teás változat...

Mousse New White Pocky: A fehér csokis mousse változat, étcsokoládés spirál bevonattal.

Mousse Blueberry Yoghurt Pocky: Áfonyakrémes (áfonyahabos) és joghurtos Pocky.

Mousse Hokkaido White Pocky: Ez annyit jelent, hogy a prémium tejes változatát foghatjuk a kezünkben.

Mousse Azuki pocky: A híres azuki babos Pocky. Ez tutira jó japán különlegesség.

Mousse Custard Pocky: A vanília fanatikusoknak, vanília sodós Pocky.

Mousse Berry Pocky: 2006-07 telén lehetett kapni. Igazi különlegesség: francia tejjel, sajttal, málnával, és francia alma Brandy-vel (0,1% alkoholtartalom).

Mousse Tiramisu Pocky: Az eredeti olasz desszert Pocky-ra öntve: eszpresszó kávéból, mascarpone sajtból, tojásból, cukorból, marsala borból, kakaóval és persze rummal. Nagyon finom.

2001 Giant Rainbow Pocky: A Pocky különlegességek között is különlegesség, ugyanis valóban hét -féle ízű Pocky van benne.

Lovely Halloween Pocky Pack: Ha ilyet nem találtam volna, még meg is lepődtem volna. Hiszen ha halloween akkor édesség, és ha édesség, akkor Pocky. A csomagban az epres, tejes, és két csomag sütőtökös pocky van.

11th Anniversary Fruit Mix Pocky: A Pocky 11. születésnapjára született meg a gyümölcs mixes Pocky csomag. Eperrel, banánnal, sárgadinnyével, szőlővel, naranccsal és így tovább.Szezonális Pocky-k

Pocky Fuyuno Kuchidoke - Winter Pocky: Jöjjenek a szezonális Pocky-k. Íme a téli limitált Pocky. Mélyen krémes csokoládés Pocky, mely a hideg téli estéken felmelegíti az emberek szívét.

Honey Pocky: A tavasz csodás érzése töltötte meg a Glico embereinek szívét, mikor a mézes Pocky ötletét kifundálták.

Kiwi/Mango pocky: A nyár íze, a kiwis mangós Pocky. Igazi frissítő édesség.

Murasaki Imo Pocky: Újabb téli íz, ezúttal a finom édesburgonya ízével, valóban Japán hangulatú édesség.

Regionális Pocky-k

Grape Pocky: Szőlős Pocky, na erre tutira kíváncsi lennék. A Pocky-t, kizárólag Japánban, Nagano prefektúrában dobták piacra.

Yubari Melon Pocky: Az édes sárgadinnyés Pocky kizárólag Hokkaido-ban kapható.

Kyushu Giant Mikan Pocky: A Kyushu-ben élők nagy kedvence lehetett a citromos krémes Pocky.

Kyoto Powdered Tea Adzuki Bean Pocky: A már említett Azuki bab ízével született meg a Kyoto-iak kedvence.

Kobe Wine Pocky: Kobe és környéke alkoholos Pocky-t vásárolhat, így ez kizárólag a felnőttek édessége. A Kobe boros Pocky, Rosé változatban is megjelent.Továbblépve a regionális Pocky-tól, most a 'Decorer' kollekció darabjait veszem sorra, csak úgy, mint a 'Mousse-nál'.

Decorer Pocky Mont-Blanc Chocolate: A Decorer ahogy a neve is mutatja, olyan termékcsoportot takar, melyek dekorálva vannak. Minden esetben krémes sűrű és vastag spirálbevonatról beszélünk. Az első ilyen termék a Mont-Blanc, ami csokis öntetet jelent, kávés bevonattal.

Decorer Pocky Strawberry Gâteau: Teljes mértékig epres. Mind a bevonata, mind a dekoráció. :)

Decorer Pocky Fraise au Chocolat: A csokoládés bevonat epres krémmel borítva.

Decorer Pocky Chocolat de Caramel: Csokoládé bevonat és karamell dekor. Hmmm.

Decorer Pocky Bananu Semi-Sucrée: A csokoládé bevonatot krémes banán öntettel bolondították meg.

Decorer White Wedding Chocolate Pocky: A hófehér esküvői tortát idéző ízvilág és krémes bevonat felejthetetlen egyvelege.

Decorer Pocky Berry: A csokoládéval bevont pálcika epres és málnás krémkeverékkel borítva.

Decorer Pocky Lemon: Édes csokoládés bevonatot enyhén savanyú citromos krém borírja.

Decorer Apple Cream Custard Pocky: Almás tejsodóval készült Pocky.

Decorer Grape Mild Chocola Pocky: A tejcsokoládéval borított pálcikát szőlőkrémmel vonták be.

Decorer Peach Pocky: A csokoládéval kevert barack ízű borítást, meg finomabb barack dekorral bolondították meg.

Pocky G: A Pocky G-nek két változata van, ebből az első csokoládés és reklám szerint „Hard & Rich”, magyarul egy igazán prémium termékről beszélhetünk.

A másik változata a Pocky G Berry: nevéből adódóan epres Hard & Rich termék.

Pocky Reverse: Az a fajta pocky, melyet nemcsak kívülről borítottak csokival, hanem belül is üreges, így oda is került a finom krémből.

Pocky Reverse White: A csokis bevonaton túl, belül fehér krém van.

Pocky Reverse Strawberry: A csokival borított verzió, csak epres töltelékkel.

Pocky In : Belgian Taste : Dark Chocolate: 'Pocky In' termékcsalád az előzőtől abban különbözik, hogy itt kívül semmi nem borítja a pálcikát, kizárólag belül töltött. Az első ilyen termék a belga étcsokoládés Pocky In.

Pocky In : Belgian Taste : Milk Chocolate: A másik változata a belga tejcsokoládéval töltött Pocky In.
A legelején volt szó a Marble Pocky-król. Most többet is mutatok:

Marble Green Tea and Chocolate Pocky: A zöld tea ízű krémmel borított, vékony étcsokoládé spirállal díszített Pocky. Egyébként minden Marble Pocky-nak ez a vékony spiráldíszítés a különlegessége.

Marble Rum Raisin Pocky: Rumos csokoládés Marble.

Marble Caramel Pocky: Karamellás és csokoládés.

Marble Mixed Berry Pocky: Egy újabb epres és epres díszítéssel bíró Marble Pocky.

Marble Chocolate Framboise Pocky: Egy csokoládé borítású és málnás krémmel díszített Pocky.
Egyéb különleges Pocky ízek:

Milk Pocky: Édes, tejes ízű Pocky.

Pumpkin Pocky: A híres tökös Pocky.

Caramel pocky: A limitált kiadású karamellás Pocky.

Yoghurt Pocky: Joghurtos íz.

Kinako Pocky: Szója babból készült por ízvilágú Pocky.

Kurogoma Pocky: Igazi különlegesség, a szemmagos Pocky.

CheeseCake Pocky: Sajttorta íz.

Tahitian Vanilla Pocky: Tahitii vanillás Pocky.

Greean Tea Pocky: Zöld teás és teadarabos Pocky.

Hello kitty Giant Green Tea Pocky: Zöld tea ízű de méreteiben sokkal nagyobb Hallo Kitty prezentált Pocky.

Milk Coffee Pocky: Tejeskávé ízű Pocky.

Na, de ha most azt hisszük mindent tudunk a Pocky-k fajtáiról, el kell keserítsek mindenkit, ugyanis itt van még a Fortune Telling Pocky. Ami megjósolja a baráti-, szerelmi kapcsolatainkat, vagy az iskolai tanulmányainkról ad előrejelzést.

Fortune Telling Pocky – Honey & Milk: Amint a neve is mutatja ez egy tejes és édes mézes Pocky csodát rejt, a pálcika végén a jövendöléssel. :)

Fortune Telling Pocky – Grape: Szőlő ízben is olvashatunk előrejelzést.

Fortune Telling Pocky – Strawberry: Persze elmaradhatatlan epres ízben is lehet kapni. :)


Pocky Cake: 2007 és 2008 telén lehetett kapni karácsony alkalmával egy 2100 jenes áron. A Pocky Cake, szó szerint egy piskótás süti, óriás Pocky alakjában. A csoki borítás alatt, finom olaszos piskóta, melyben mazsolák és szárított narancsdarabok fokozzák a hatást.

 

 Megjegyzések

Népszerű bejegyzések