02.14. – Fundoshi Nap


A Japan Fundoshi Association reményei szerint hamarosan nem, vagy nemcsak Szent Valentin napját ünnepelhetik a japánok február 14-én, hanem a hagyományos japán fehérneműjéét is, a fundoshi-ét!
Az elsőre kényes és intim témájúnak tűnő „ünnep nap” a nyugatiakat sokkal jobban sokkolja, mint japán barátainkat, már csak azért is, mert az ő életükben szorosabb mértékben van jelen a meztelenség, mint Európában, vagy Amerikában.

Ezért is lehet érdekes az alábbi cikkemben kifejtett fundoshi nap. :)
Mi az a fundoshi?

A fundoshi () hagyományos japán férfi fehérnemű, de női viseletként is lehet látni. Hosszúkás formájú, pamutból készült anyagdarab, melyet magyarul leginkább az ágyékkötő szóval tudnánk kielégítően jellemezni.
Mint oly sok minden, a fundoshi népszerűsége is a második világháború után kezdett hanyatlani, mikor – főként – amerikaiak érkeztek a szigetországba.

A nyugati kultúrákkal ellentétben a japán fiúk és férfiak fehérnemű viseletében – inkább régebben – teljesen természetes (volt) hogy tanga típusú alsónadrágot hordtak. A fundoshi általános viselet típusa is ilyen. Ha emlékeztek a sumo birkózók is hasonló fenékbevágóan csinos kis ágyékkötőt viselnek harc közben (ezt mawashi-nak hívják (廻し) ). Ez teljesen tipikus ebben a sportban. Még a nyugati szem is hozzászokott az évek alatt.

Azon felül, hogy a fabruár 14-ét szeretnék megtenni fundoshi napnak Japánban, még más neves – valódi – ünnepnapon is viselik ezt a ruhaneműt, a Hadaka Matsuri-n.Hadaka Matsuri

A Hadaka Matsuri-t avagy Meztelen Fesztivált (Hadaka Matsuri (裸祭り "Naked Festival"), melyet februárban tartanak, hogy jó szerencsét hozzanak az új évre.
Habár egész Japánban népszerű a fesztivál, az egyik legkedveltebb a Saidai-ji Eyo Hadaka Matsuri, melyet Okayama-n tartanak. Minden évben több, mint 9000 személy vesz részt benne.


Fundoshi – ma

A Wacoal fehérnemű gyártó cég 2008-ban elkezdte gyártani nők számára is a fundoshi-t.
Mi több a Love and Communication Instructor Olivia (egy japán szerelmi tanácsadó cég) azt ajánlja a japán nőknek, hogy hordjanak fundoshi-t a szerelmi életük felpezsdítése érdekében. Nem tudom ez a japán férfiaknak mennyire jön be, de még azt sem tudnám megmondani, hogy a nyugatiaknak mennyire lenne kívánatos egy ilyen ruhaneműt viselő hölgy.

De félreértés ne essék, a fundoshi-t senki sem hordja mindennapi fehérnemű viselés helyett. Csak ünnepeken illetve, alvás, vagy hagyományos fürdőzés közben viselnek ilyesmit.

Január 31-én pedig megrendezték a Második Éves Fundoshi Díjátadót, melyen hírességek terjesztik és népszerűsítik a fundoshi kultúrát, mielőtt teljesen a felejtés árnyékába esne. Ezen az éven ráadásul két nő is díjazott lett – ami nem jellemző - , az NHK TV bemondó Miki Sumiyoshi és a modell Mitsu Dan.

Miki Sumiyoshi
Mitsu Dan


Fundoshi típusok

Fundoshi férfiaknak
  • Tafusagiya
  • Tanukidou
  • Ryushuya
  • Hotya

Fundoshi férfiaknak és nőknek
  • Maruwas
  • Saku-raiÉs a lényeg…

Miért február 14?

A lehető legegyszerűbb oknál fogva, egy szójátékból, mivel kimondva a 2/14 fundoshi napot jelent. Ezt szintén a fent említett Fundoshi Egyesület hozta létre, hogy terjessze és népszerűsítse a hagyományok által teremtett fundoshi fehérneműt. Céljuk 120 000 000 embert buzdítani, hogy fundoshit hordjanak, legalábbis ezen a neves februári napon, 2022-ig. (A wikipédia szerint Japán teljes népessége, 127,1 millió fő.)
Forrás:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések