Shimenawa - A sintó szent helyeinek karanténjábanEme rövidke cikkemben bemutatom a Shimenawa-t, és hogy mit jelent és hol található meg Japánban, a shinto vallás egyik eszközeként.

Akit érdekel a shinto, vagy látott már shimenawa-t animékben, mangákban, de nem tudta eddig mi is az pontosan, annak feltétlenül el kell olvasnia. Shimenawa (標縄・注連縄・七五三縄):
A shintoban felhasznált rituális tisztításra szánt rizs szalmából készült kötél. Ezeknek átmérője a néhány centiméterestől egészen a néhány méteresig nőhet. A kötélre Shide-t (纸垂,四手) raknak, amely cikk-cakkosan vágott fehér papírdarab. 

Az a hely ami ilyen Shimenawa-val van körülvéve, szent, avagy tiszta terület. Ezek a sintó szentélyekben fordulnak elő.

A shimenawa-kat azért rakják ki, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Shinto szentélyek, Torii kapuk és szent tárgyak köré is fonják őket. 

A Yorishoro körül is használják a Shimenawa-t. A Yorishiro olyan szent tárgy amely magához vonzza a szellemeket, úgy is mondhatnánk, hogy szellemek lakják.
Az ilyeneknek azonban nem mindig tárgy formája van, ugyanis léteznek Yorishiro fák is. Az ilyen helyeken lakó szellemek a Kodama-k ( 木魂, Kodama-k szerepelnek pl. a Princess Mononoke című animációs filmben is). A Kodama-k lakta fákat tilos kivágni, ugyanis az magával vonja a szerencsételenségeket, ezért is jelölik meg a fákat shimenawa-val. 

Tehát összegezve a dolgokat, a Shimenawa-val ellátott tárgyak lehetnek helyek, szentélyek, Torii kapuk, fák, de még kövek is!

A Shimenawa-val körülvett köveket Iwakura-nak (磐座,岩座) hívják.Érdekesség: A Simenawa-t egy teljesen más környezetben is használják a japánok. A sumo birkózás elegedhetetlen jelölője ugyanis. A Yokozuna (横綱) kifejezés jelöli azt a sumo birkózót, aki a legmagasabb ranggal bír. A derekukra kötve hordják.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések