A japán baseball - Nyugati sikersport keleten

Ismét aktivizálom magam, kezdve egy ilyen egyszerűbb témával, mint a japán baseball. Remélem ti is legalább olyan jól fogtok szórakozni a cikk olvasása alatt, mint míg én összeraktam azt. :)

Mit is gondolnánk először a Japánba – nyilván – importált baseballról… Sokat olvastam arról, hogy a Második Világháború után mennyi minden érkezett az amerikaiak keze által a szigetországba. Gondoltam, a baseballal is hasonlóképp lesz a helyzet.
Ebből következik tehát, hogy NEM akkor vált a japánok egyik legkedveltebb sportjává, hanem jónéhány évtizeddel korábban, már az 1870-es évek elején.


Horace Wilson neve valószínűleg nem sokat mond nektek – vagy inkább semmit – ahogy nekem sem mondott, viszont a japánok úgy ismerhetik, mint a baseball játék népszerűsítőjének egyik atyja (Japánban).
Wilson, mint oktató volt jelen a Japán Birodalomban a XIX. század végén. Leszerelt volt az amerikai polgárháborúból és a Japán Kormány bérelte fel, mint tanácsadót, hogy segítse a japán oktatás modernizálását, a Meiji Restauráció után. Mint angol professzor dolgozott az akkori nevén Kaisei Gakko-ban, ami a Tokiói Állami Egyetem előfutára volt. 


1872-ben vagy 1873-ban Wilson úgy gondolta, hogy a japán fiatalok nem mozognak eleget, így megmutatta nekik azt a sportot, mely gyökeresen változtatta meg Japán sporttörténelmét – talán kissé túlzásnak tűnhet, de ha arra gondolunk, hogy a baseball Japánban az egyik legnépszerűbb sport…
Az első hivatalos japán baseball csapat 1878-ban alakult meg: a Shimbashi Atlétikai Klub.
Wilson ugyan 1877-ben visszatért Amerikába, mégis a Japán Baseball Hírességek Csarnokába (野球体育博物館 Yakyū Taiiku Hakubutsukan) került, mint a japán baseball egyik alapítóatyja.

Manapság az angolból átvett szavak nem igazán szereznek maguknak eredeti japán megjelenést (pl. ライオン(ra-i-on) lion azaz, oroszlán), de nem így van ez a baseball kifejezéssel. Japánban nemcsak kultikus eleme lett a sportnak, de ha a yakyuu furcsa japán összetett szót halljuk, akkor bizony a baseballról van szó (野球 ( やきゅう , yakyū)).

Amint említettem az első japán baseball klub 1878-ban alakult meg, méghozzá az Amerikában mérnökként tanult, Hiroshi Hiraoka és társai által.
Az 1880-as évekre már a japán kultúrába magába kezdett beolvadni. (Ott volt például a Yokohamai Atlétikai Klub*, amelyben amerikaiak játszottak. Arról szó sem lehetett, hogy „nem fehér” emberek is részt vegyenek a klubban. A Meiji Gakuin Egyetem (keresztény egyetem) pedig kihívást érzett a helyzetben. Több mérkőzés eredménye így alakult: Meiji-Yokohama: 29-4, 32-9, 22-6 és 14-12!)

*Akik maguk az Ichiko – később Tokiói Egyetem tanulói voltak!


A japánok olyan szenvedélyes módon vonzódtak a baseballhoz, hogy volt példa arra is, hogy átutaztak az Egyesült Államokba kitanulni a sport csínját-bínját (Waseda Egyetem, 1905.).
1903-ban már szinte az egész ország egyetemei lázban égtek a sport iránt, és ekkor volt példa arra, hogy a Waseda és a Keio Egyetem rivalizálásba kezdett (a két csapat rivalizálását egyszerűen a Sokeisen* szóval illetik). És akár hiszitek akár nem, ez a rivalizálás már több mint egy évszázada tart – kivételt képzett az 1905-25-ös időszak, amikor is a garázda magatartás miatt betiltották.


Tokyo Big6 Baseball League

Végül elérkezett a ligalapítás ideje is, 1925-ben megalapult a Tokiói Nagy-Hatok Baseball Liga (东京六大学野球连盟, Tōkyō roku Daigaku yakyū Renmei), egy egyetemközi liga, mely hat érdemes tokiói egyetemet foglalt magában.

Tagjai:

1.       Hosei Egyetem
Alapítva: 1915
All-Time Rekord: 1113-795-109
Liga bajnokság: 44
Utolsó bajnokság: Ősz 2012

2.       Keio Egyetem
Alapítva: 1892
All-Time Rekord: 1110-797-87
Liga bajnokság: 33
Utolsó bajnokság: Tavasz 2011

3.       Meiji Egyetem
Alapítva: 1910
All-Time Rekord: 1139-780-97
Liga bajnokság: 34
Utolsó bajnokság: 2011 őszén

4.       Rikkyo Egyetem
Alapítva: 1874
All-Time Rekord: 851-1058-91
League bajnokság: 12
Utolsó bajnokság: Ősz 1999

5.       Tokiói Egyetem
Alapítva: 1917
All-Time Rekord: 244-1520-55
Liga bajnokság: Nincs
Utolsó bajnokság:

6.       Waseda Egyetem
Alapítva: 1901
All-Time Rekord: 1197-703-83
Liga bajnokság: 43
Utolsó bajnokság: Tavasz 2012

*Sokeisen: A két egyetem nevének kezdő kanjijaiból és a csatázni szóból tevődik össze.


Ám nemcsak a japánok mentek Amerikába, de az amerikai csapatok is – mint a Chicago White Fox vagy a New York Giants – ellátogattak Japánba (1913.).

Ahogy Japánban egyre nőtt az érdeklődés a baseball iránt, egyre többen éreztek sikerszagot és vontak párhuzamot a sport és a japánok híres elszántsága között.
Matsutarou Shouriki japán újságíró és média mogul is így tett és mára úgy emlegetik, mint a profi japán baseball atyját. Matsutarou a kor egyik legnagyobb napilapjának a Yumiuri Shimbun-nek volt a tulajdonosa – és nem utolsó sorban megalapította az első japán kereskedelmi csatonát is.


Yumiuri Giants


1934-ben a legjobbak legjobbjait képeztette ki az amerikai All-Star baseball csapat ellen. A csapat ismertebb neve: Yumiuri Giants (読売ジャイアンツ Yomiuri Jaiantsu) lett.
A Giants tulajdonképpen olyan népszerűségnek örvend, mint a New York Yankees, csak japán játékosokkal. A két csapat színei is stimmelnek, így mindketten a narancs-fekete-fehér kombinációban léphetnek pályára.
A Yumiuri Giants legfőbb riválisa a Hanshin Tigers, akik a Kansai régióban különösen népszerűek.
A Yumiuri-t gyakran írják rövidítve Kyojin-nek (巨人), nemcsak a rajongók, de újságok és statisztikai táblázatok is.
Hanshin Tigers


A Hanshin Tigers (阪神タイガース Hanshin Taigāsu), Japán jelenleg legnépszerűbb profi baseball csapatának ellenfelei…
A csapat székhelye Koshien, Hyougo prefektúra. A Hanshin Electric Railway Co., Ltd., mint a  Hankyu Hanshin Holdings Inc . leányvállalata a tulajdonosa a csapatnak.
Ahogy a Giants-nek volt amerikai „megfelelője”, úgy a Tigers-nek is van, a Detroit Tigers.
A csapatot egyébként 1935-ben alapították, akkor Osaka Tigers néven. Az 1940-es évekre megjelent „anti-külföldi” hangulat miatt változtatták nevüket Hanshin-re. (Azonban 1947-ben visszaváltottak Osaka Tigers-re. A jelenlegi csapat név 1961-től érvényes.)Nippon Professional Baseball

Mint Amerikában, Japánban is két Liga van: A Közép- és csendes-óceáni Ligák minegyikében 6-6 csapat szerepel. A profi baseball szezon 8 hónapos, így áprilistól az októberben tartandó Bajnokságig tart. A csapatok pedig összesen 144 játékot játszanak.

A Nippon Professional Baseball (日本野球机构 nippon yakyū kikou) (NPB), a legmagasabb szintű japán baseball. Gyakran a Puro Yakyuu (Puro Yakyū プロ野球) becenéven emlegetik japán barátaink.
Az NPB, tulajdonképpen az 1934-ben alapult Japán Baseball Ligából (日本野球連盟 Nihon Yakyū Renmei) jött létre: mikor 1950-ben újraalapították a Ligát.

Az NPB legfrisebb bajnokai a Yumiuri Giants  és egyben a legtöbb győzelmet számláló csapat is (22 alkalommal)!

Azonban 2005-ben nem a Giants jelent meg a Golden Baseball League-n (Amerika), hanem a Japan Samurai Bears* volt ott, hogy játszhasson a nagy amerikai legendák ellen!

*Japan Samurai Bears: egy mára megszűnt csapat. Egyetlen szezont játszottak végig, a páros számú bajnoksági csapatok számának fenntartása végett! (Na, de szépen meg-magyar-fogalmaztam… Lényeg, hogy kénytelen kelletlen kerültek be a Ligába, ha jól vettem ki.)Középiskolai baseball

Mára nemcsak a profi japán baseball terjedt el, de mint a középiskolákban játszható sportág is jelen van Japán sporttörténetében (高校野球 Koko yakyū).
A két éves baseball versenyen az ország legjobb középiskolás csapatai mérkőznek meg egymással. A végső mérkőzésre pedig, Hanshin Kōshien Stadionban, Nishinomiya-ban kerül sor.
A verseny a Japán Gimnázium Baseball Szövetség rendezésében történik.

De nehogy azt higgyük, hogy ezek a középiskolás meccsek csak amolyan erőfitogtatásra alkalmasak. Legalább annyira népszerűek, mint a profi baseball játékok: a TV-ben, rádióban is közvetítik őket, és nem kis rajongói táborral rendelkeznek.

A Japán Gimnáziumi Baseball Szövetség (財団法人日本高等学校野球連盟 zaidan hōjin nihon kōtō gakkō yakyū renmei) jelen van 47 prefektúrában, Japánban. Az Egyesült Japán Egyetemi Baseball Szövetséggel (财団法人全日本大学野球连盟zaidan Hojin zen-nihon Daigaku yakyū Renmei) alkotják a Japán Diák Baseball Szövetséget (日本学生野球协会nihon gakusei yakyū Kyokai). A nevük rövidítve "Nihon Kōyaren" (日本高野) vagy egyszerűen csak "Kōyaren" (高野).

(A második Világháború után nevezték át „középiskolairól”, „gimnáziumira”.)


(Semmi-köze-hozzá-animék baseball témában:)


Denpa onna to seishun otoko

Durarara!!

Highschool of the Dead

Lupin III

Tiger & Bunny


(Van-köze-hozzá animék baseball témában:)
És ha megjött a kedvetek egy kis játékhoz, de semmi kedvetek kimozdulni otthonról, íme néhány baseball témájú manga és anime:

Abu-san
Ace of Diamond
Asaoka High School Baseball Club Diary: Over Fence
Azusa, Otetsudai Shimasu!
Big Windup!
Captain (manga)
Cross Game
Dokaben
Dorabase
H2 (manga)
Idol Ace
Ippatsu Kanta-kun
Itsumo Misora
Last Inning
Major (manga)
Miracle Giants Dome-kun
Mr. Fullswing
Nine (manga)
One Outs
Play Ball (manga)
Princess Nine
Rookies (manga)
Saikyō! Toritsu Aoizaka Kōkō Yakyūbu
Star of the Giants
Taishō Baseball Girls
Touch (manga)Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések