Kill la Kill avagy a Gurren Lagann × PSG
A Kill la Kill szezonunk (2013 ősz) egyik legnevesebb sorozata. Sokan úgy harangozták be, mint a Gurren Lagann stílusának újragondolását, de a humora meg a Panty & Stocking with Garterbelt-re (PSG) hajaz. Most akkor hogy is van? Újabb iskolástörténet, akciójelenetekkel, oppai és humoros beütésekkel egy szuperhőskomplexusban egyesülve.A felvezető kissé töményre sikeredett, de mindenek előtt legyetek türelmesek, mert a legelejéről kezdjük a történetünket.

Volt egyszer egy kedves és tehetséges fiú, aki animációs rendezői, karakter designeri munkára adta a fejét. Már korai munkái is felkeltették a nézők és az animációs stúdiók figyelmét (FLCL 5. része, Deibuster avagy Toppu o Nerae Tsu!, a Paradise Kiss endingje). Ezek után nem csoda, ha megjelent mint fő animátor (1995.) a Neon Genesis Evangelion-ban, a nagy kult-animében.
Később saját rendezői székkel is megajándékozták, mikor a Dead Leaves a kezei alá került, 2004-ben. Majd csatlakozott a Gainax csapatához. Ekkor született meg a 2007-es sikersorozata a Gurren Lagann.Tengen Toppa Gurren Lagann (天元突破グレンラガン Tengen Toppa Guren Ragan)

A 2007-es év tavaszi szezonjában jelent meg és 27 részen keresztül szórakoztatta a nagyközönséget.
A történetről röviden annyit kell tudni, hogy egy kitalált távoli jövőben játszódik, ahol az emberek a föld alatti életre szorultak, a félelmetes és erős Lordgenome ( ロージェノム, Rōjenomu) miatt, akinek célja hogy minden ember eltűnjön a Földről.
Főszereplőink, Simon és Kamina. Simon egy kis növésű fiúcska, akit a többiek kiközösítenek és a menedéket a magas és erős bátyó szerepre kényszerített Kaminaban találja meg. Kamina nem éppen a legrendesebbek közül való. A céljával, hogy a felszínre jussanak, és végre rendes körülmények között éljenek, mégis szimpátiát találhatunk. Kamina tehát felkéri Simont, hogy csatlakozzon a Team Gurren-hez (akiknek a fent említett felszínre jutás a célja). Nem sokkal később egy Gunmen beomlasztja a barlangot és elkezdődik a falusiak irtása, azonban ekkor megjelenik harmadik főszereplőnk Yoko, aki segít legyűrni a hatalmas fegyverest. Azonban a helyzet eléggé kilátástalannak tűnik, mikor Simon áll elő a korábban talált Core Drill-el, amely egy hatalmas Gunmen-t aktivál (melyet egyébként Kamina Lagann-nak nevezett el). Ezt a Lagann-t használva gyűrik le a támadást és kitörnek a felszínre. …

A Gurren Lagann egy original anime sorozat volt, tehát először készült el az animesorozata, mintsem a manga megjelent volna. (Melyet egyébként az anime írója: Kazuki Nakashima írt és Katori Mori illusztrált. (2007 júniustól – 2013 júliusig))
A Gurren Lagann igazi példája annak a jellegzetességnek, melyet a rendező későbbi munkáiban mind felfedezhetünk. Akció dús, látványos, kissé eltúlzott, lendületes és eszméletlenül pimasz, ugyanakkor kreatív.


Ugyan a Gurren Lagann nagy sikerrel tört be a piacra és lett a mai napig az egyik legmegosztóbb és ugyanakkor legkedveltebb anime sorozat, mégsem elégítette ki a rendezője minden kívánalmát. Még kellett valami … valami más, ami meghökkentő és … olyan nyugatiasan japán.

Ekkor lépett előre a Panty & Socking with Garterbelt sorozat ötlete.Panty & Stocking with Garterbelt ( パンティ&ストッキングaガーターベルト Panti Ando Sutokkingu wizu Gātāberuto)


A Panty & Stocking with Garterbelt (innentől: PSG) egy igazi szatirikus és szintén megosztó anime sorozat lett legalább annyi humorral és akcióval, mint a Gurren Lagann. A Gainax le sem tagadhatná, hogy ugyanazt a rendezőt alkalmazták a feladatra, mint a korábban ismertetett animénél.
Ugyan a PSG nem számít original animének, mivel a manga egy hónappal korábban jelent meg belőle, mégis egy egyedi és más animéhez nem hasonlítható hangulatot sugároz.

A története végtelenül egyszerű: főszereplőink az Anarchy nővérek, Panty és Stocking, akik kirúgott angyalok a Mennyből. Egy Földi városba Daten City-be (*) kényszerültek, ahol a szörnyek (Ghost) legyőzősét bízták rájuk. Ha elég aranytallért gyűjtenek össze – amiket egy-egy szörny megölésével szereznek – akkor visszatérhetnek a Mennyországba.
Panty és Stocking különleges harci eszközökkel van felszerelve ezekkel a Ghostokkal szemben. Panty-nak (az angol bugyi szóból) a bugyijából lesz két pisztoly. Míg Stocking (az angol harisnya szóból) a harisnyájából változtat katanát.
Segítségükre van még az enyhén meleg beütésű Garterbelt… és a későbbiekben Brief, aki egy szende kis nerd srác – nem mellesleg szerelmes Panty-ba.
Mit sem érne a sorozat azonban főellenségek nélkül: ők a Scanty és Kneesocks páros, akik tulajdonképpen démonok. Természetesen a lehető legjobban próbálják megnehezíteni P&S párosunk dolgát.

A PSG sok célzással, kioktatással, szatírával fűtött ugyanakkor nagyon mulatságos anime sorozat, akik szeretik az extrémebb anime eseteket. Na és persze a bőséges perverzióról sem feledkezzünk el.
Rendezőnk ebben a sorozatban is megpróbálta kiélni „perverzióit” azonban mielőtt kialakulhatott volna a végkifejlet (a második évad jött volna), kilépett a Gainax gondoskodó szárnyai alól és megalapította a saját stúdióját a Trigger-t. (Így eddigi tudásunk szerint sosem lesz második évada a PSG-nek!)


*Daten City: egy japán szójátékból a ’datenshi’ ( 堕天使) szóból, ami bukott angyalt jelent.Trigger Inc. (株式会社トリガー Kabushiki kaisha Torigā)A  Hiroyuki Imaishi és Masahiko Otsuka alapította stúdió 2011 augusztusában látott napvilágot. Első kiadott kis animációs filmjük a Little Witch Academia (リトルウィッチアカデミア Ritoru Witchi Akademia). Most pedig első nagy projektjükön a Kill la Kill-en dolgoznak.

De ki az aki mindezt a csodát véghezvitte és sikeresen továbblépett hogy egy új kalandba kezdjen, egy saját céggel, saját felelősséggel? Annyi hosszú munkanap után csak most kezdődnek a leghosszabbak: Hiroyuki Imaishi számára.Hiroyuki megmutatta nekünk mit lehet kihozni a legegyszerűbb dolgokból és miért nyereséges ha a melleket végtelenbe futó nyúlós ragacsként animáljuk.

Nekem személy szerint – bár nem láttam minden munkáját – nagyon szimpatikus a rendezése és az ötletei. Most a Kill la Kill elindultával még szorosabbra fonom magunk között azt a kapcsolatot, merthogy folyamatos nézője lettem én is. Azonban azt csak a hülye – vagy aki nem látta a PSG-t – nem tudja észrevenni, hogy a Kill la Kill, a Gurren Lagann és a PSG egy olyan furcsán élvezetes egyvelege, amelyre talán a rajongók nagy része már évek óta vágyott.Kill la Kill (キルラキル Kiru ra Kiru)Nagyon vicces kis sorozat, mert az anime 2013. október 3-án látta meg a napvilágot, a manga pedig másnap jelent meg… („Ha már csináljuk, csináljuk teljes erőbedobással!” – legalábbis az alkotók biztos ezt gondolták, nekem viszont az jut eszembe, hogy „Sokat akar a szarka de…” reméljük elbírja a farka.)

Történetünk a Honnōji Academy-vel ( 本能字学園 Honnōji Gakuen) kezdődik, ahol nagy tanulás folyik. (Éppen a II. Világháborút veszik.)Azonban Ryuko Matoi jelenik meg a színen, aki a családja gyilkosát keresi (későbbiekben Satsuki Kiryuuin-senpai), akihez csak egy dolog vezette el, méghozzá a fél-olló alakú hosszú kard, amelyet a tett helyszínén hagyott a gyilkos. A suliról még érdemes annyit elmondani, hogy az említett lányka Satsuki ott a góré és minden vele szemben fellépő komoly – halálos – veszélyben érezheti magát. Itt nem kispályáznak! Ugyanis olyan egyenruhával rendelkeznek az egyes szinteken álló diákok, melyeken 1, 2, vagy 3 csillag szerepel. Már az egycsillagos uniformis is hatalmas, emberfeletti erővel ruházza fel tulajdonosát. Képzeljük el milyen lehet egy 3 csillagosat hordani, nem véletlen, hogy az egyenruhát Goku Seifuku (极制服) néven ismerik. (Érted…? Goku. De lehet, hogy csak véletlen…)
Akkor a rész folytatásaként megjelenik Satsuki és kísérete (a többi „HÖK-ös”) és miután felocsúdtunk a nagy horderejű karakterbemutatások és egy egyszerű tisztelgéssel járó atomháborút megszégyenítő animációs jelenet után, elgondolkozunk, vajon miért kellene különösebb együttérzést tanúsítanunk Matoi karaktere felé, akit mindössze negyedórája ismerünk. Nekem még az is szöget ütött a fejemben, hogy vaj’ a nagytiszteletű Satsuki Kiryuuin (!!az imádott és mindenható Diáktanács elnöknő!!) mégis hol hagyta az eszét, mikor a gyilkosság helyszínén felejtette a kardját?

Lehet ez csak nekem problematika. Azonban miután Matoi megpróbált rátámadni Satsuki-ra de végül eléggé megszégyenült és úgy elverték mint a botot, csüggedten távozik. Egy rejtélyes – PSG-ből Brief-re – emlékeztető tanár úr egy csapdába csalja Matoi-t, aki egy csapóajtón át pincébe zuhan. A zuhanás során megsérült lány egy hatalmas szennyes ruhakupacnak tűnő hegy tetején találja magát a vak sötétben. A vére a ruhaneműre hull, amiből egy Sailor-fuku (tengerész egyenruha) bújik elő (ez a Senketsu ami egy Kamui ( 神衣 lit. "Isteni ruha")). Ami úgy tűnik eléggé élő ahhoz képest, hogy egy egyenruha és eléggé agresszív ahhoz képest, hogy ki tudja mióta áll ott – mondjuk ha nekem is egy szennyes kosár mélyén kellene várnom évekig…
 
A Sailor-fuku Matoi akaratán kívül is a lányra erőlteti magát. Végül jelenetváltás következik és megkezdődik amire a trailerekben annyit vártak a fiúk… Csodás oppai jelenetek következnek, ugyanis ez a sailor fuku a legkevésbé sem követi a hagyományos japán egyenruha mintát.

De hogy sikerül-e Matoi-nak megbosszulnia a veszteségét, és kiderül-e tényleg Satsuki ölte meg a családját és vajon van-e párja a fél-olló alakú kardnak… azt csak az elkövetkezendő részekből tudhatjuk meg. Ahogy azt is, hogy Mako Mankanshoku – Ryuko Matoi osztálytársnője – mikor kap szívrohamot ha így folytatja.
Forrás:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések