Kappa csontokkal rémisztget JapánMár egy korábbi cikkemben említettem a japán folklór vízi szörnyét, a Kappát - mikor ezeknek a mesebeli lényeknek az anatómiáját elemeztem
A Kappáról nagyvonalakban annyit kell tudni, hogy a japán folyókban és tavakban tanyázó kis szörnyecske, akit magyarul folyógyereknek lehetne nevezni (河童). Jellegzetessége oroszlán- és teknőcforma teste és vidraszerű pofája, pikkelyes bőre és hosszú karmai - amivel a kisgyermekeket rántja le a mélybe, hogy megegye azokat.Az érdekes kis lénynek azonban gyenge pontot is kreált a folklór. Feje búbján egy csészeforma mélyedés van, amiben a vizet tartja, és így képes a szárazföldön is élni - mivel ebben tartja varázserejét. A legkönnyebben pedig úgy tudjuk hatástalanítani a kis jószágot, ha meghajlunk - köszöntve őt - ezzel meghajlásra kényszerítjük őt magát is. A víz kiömlik. A Kappa pedig sebezhető, vagy el is pusztul azon nyomban. [Japanese logic.]
Azonban a Kappák nem mindig gonosz teremtmények, a japán néphit egyéb teremtményéhez hasonlóan ők is ambivalensek, van hogy segítenek, vagy hogy ártanak a rizsföldeken szorgoskodó embereknek.
(Érdekesség: japánban az uborkával töltött makit, Kappamakinak nevezik, mivel a Kappa kedvenc eledele mégis az uborka.)

Míg egyesek úgy tartják, hogy a Kappát csak a gyerekek rémisztgetésére találták ki, hogy azok ne merészkedjenek a mély vízbe, addig megint mások úgy gondolják, hogy a Kappa csupán óriás szalamandrákból alakult legenda. Viszont vannak akik meggyőződéssel mesélnek a valósnak vélt Kappa szörnyről.

Habár Japánban gyakran előkerülnek a Kappa számlájára írt csontok, mind általában valahogy úgy voltak igaziak csupán, mint a híres Fiji sellő - amely különféle állatok csontjaiból és maradványaiból lett összeszerelve.
Most azonban egy új és kiállításra került darabokat tartalmazó mumifikált csontegyüttes került napvilágra. Egészen pontosan a Miyazaki Prefektúrából. A maradványokat június 22-ig pedig mindenki megtekintheti, aki ellátogat a Miyakonojo Shimazu Rezidenciára.
Ugyanis ide került a Mimata város melletti folyóparton lőtt - állítólagos - Kappa - állítólagos - maradványa. Mindez 1818 körüli időre datálódik. Azóta aszalódik a szerencsétlen maradványa a fent említett rezidencián.

A maradványok, egy kar és egy láb, a látszat ellenére kicsik, mindössze 8 és 15 centiméteresek. 

A szakértők egyelőre nem árultak el semmit, igaz-e vagy sem... Tényleg kappát fogtak ük-ük apáik vagy sem.


Annyi biztos, ha találkoznátok egy kósza Kappával a Duna- vagy Tisza-parton, és nem sikerül meghajlásra kényszeríteni a szerencsétlent (mert mondjuk ez egy magyar Kappa és nem ismeri a japán szokásokat), akkor nyugodtan húzzátok le a gatyát és adjatok a pofájába egy kellemes meleg fuvallatot. Ahogy alább is látszik.
A népszerű "fing-festményekről" még lesz szó a későbbiekben, egy másik bejegyzés alkalmával. :D
Kappa ábrázolás és leírás, a XVIII. századból:
Forrás:
http://en.rocketnews24.com/2014/05/28/bones-of-mythical-japanese-water-demon-to-go-on-public-display/

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések