Lupin the Third - Mine Fujiko to Iu Onna

Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika

Lupin The Third 

(ルパン三世 Rupan Sansei) eredetileg japán manga sorozat Kazuhiko Kato alkotásában jelent meg, aki a Monkey Punch néven is ismert. A sorozat főszerplője egy Arsène Lupin III nevű mestertolvaj, Arsène Lupin unokája (aki maga a Maurice Leblanc regények tolvaj úriembere*).



*Így aztán több alkalommal is licencszerződések nehezítették a megjelenéseket, de minden problémát sikeresen el tudtak hárítani és az engedélyt megszerezni az Arséne Lupin névre.

Műfaj: kaland, vígjáték, dráma, bűnözés, kaito



A Lupin III. sorozatokról röviden:


Az első Lupin fejezet a Weekly Manga Action hasábjain jelent meg 1967 augusztusában. Tehát egy elég régi mangáról beszélünk. Azóta több anime sorozat, OVA, televíziós műsor, sőt még musical és persze zenei CD-k is megjelentek.
Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritikaFőszereplőnk tehát ahogy korábban írtam a fiktív világ legjobb tolvajának unokája, és ismert módszere, hogy egy kis kártyát küld, amin jelzi a lopnivaló tárgyak tulajdonosainak a szándékát, magáról a lopásról.
További szereplők, akik szintén megjelennek a 2012-es sorozatban is: Lupin jobbkeze, a mesterlövész Daisuke Jigen, aki 0,3 másodperc alatt halálos pontossággal méri be és lövi le az ellenfeleit.
XIII. Goemon Ishikawa, a mesteri kardforgató. Kardjának semmi sem lehet akadály, mint a híres japán pengékre jellemző, az ő kardja is elkaszabol mindent.
A 2012-es animesorozat főszereplője Fujiko Mine, aki szintén jelen volt minden eddigi Lupin sorozatban. Femme Fatale. Nem mellesleg Lupin szerelme. Bár nagyrészt együtt dolgozik Lupinékkal, többször volt rá példa, hogy kizárólag magának lopott egy-egy ereklyét: mint minden nő, ő is szereti a különlegességeket...
Lupin és bandájának legfőbb ellensége Koichi Zenigata felügyelő, az ICPO-tól. Zenigata felügyelő minden erejét Lupin elfogásába öli, ám eddig még nem járt sikerrel.

Eddig megjelent média:

Manga:

Első sorozat: 1967-1972



Író: Monkey Punch
Lupin the thirdKiadó: Futabasha, Choukoron-Shinsha
Műfaj: Seinen
Magazin: Weekly Manga Action
Kötetek: 14

Második sorozat: 1977-1981

Cím: Lupin III – World’s Most Wanted

Író: Monkey Punch
Kiadó: Futabasha
Műfaj: Seinen
Magazin: Weekly Manga Action
Kötetek: 16

Anime sorozatok:

Cím: Lupin III – Part I.

lupin the thirdRendező: Souji Yoshikawa
Stúdió: TMS
TV hálózat: YTV, NNS, Animax
Eredeti megjelenés: 1971 október -1972 március
Epizódok: 23

Cím: Lupin III – Part II.

Rendező: Hdeo Nishimaki; Hideo Takayashiki; Ichinori Takahashi; Kyosuke Mikuriya; Noburo Ishiguro; Shigetsugu Yoshida; Yagi Ishikura; Yasumi Mikamoto; Hayao Miyazaki
Stúdió: TMS
TV hálózat: NTV, NNS, Animax
Eredeti megjelenés: 1977 október -1980 október
Epizódok: 155

Cím: Lupin III – Part III.

Rendező: Seijun Suzuki
Stúdió: TMS
TV hálózat: YTV, NNS, Animax
Eredeti megjelenés: 1984 március -1985 december
Epizódok: 50

Cím: Lupin the Third: Mine Fujiko To Iu Onna (The woman called Mine Fujiko)

Rendező: Yamamoto Sayo
Készítők: Naoki Iwasa; Toshio Nakatani; Yu Kiyozono
Író: Mari Okada
Zene: Naruyoshi Kikuchi
Stúdió: TMS Entertainment; Po10tial
TV hálózat: NTV
Eredeti megjelenés: 2012 április
Epizódok: 13
Opening: "New Wuthering Heights" (新・嵐が丘 Shin Arashi ga Oka) by Naruyoshi Kikuchi and Pepe Tormento Azcarar feat. Ichiko Hashimoto
Ending: "Duty Friend" by NIKIIE

A 2012-es Lupin sorozatba nemcsak grafikailag, technikailag fektettek hatalmas energiákat, de a történet is igazán magával ragadó, ha az ember szereti az elgondolkodtató, elsőre nem egészen egyértelmű sorozatokat.


Történetleírás következik!!

A történet főszerepében ezúttal nem a kalandor Lupin III van, hanem annak legnagyobb ellenfele és egyben leggyönyörűbb vágyálma, Mine Fujiko. A csodálatos nő, tökéletes tolvaj és egyben megdöbbentően sokrétű csábító szerepet kapott. (Alább bővebben...)

Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
Különleges látványvilág...

Én ugyan nem láttam egyetlen eddigi Lupin sorozatot sem, de gondolom a közel 200 anime rész alatt egyetlen szó sem eshetett Mine Fujiko múltjáról. Ezért most Ő került a középpontba. A lánynak misztikus és sokkoló jelenetekkel tűzdelt múltat szántak, mely nagyon lassan: a tervezett 13 rész alatt, csupán a 9-10. résznél kerül igazán a középpontba. Így a türelmetlenkedő sorozatozók talán ezt negatívumként fogják felfogni, azonban én azt mondom, hogy minden egyes rész egy különleges utazás abba a furcsán ismerős világba, amit Lupin III köré teremtettek.
Kalandokkal, fegyveres bűnözőkkel és bűnüldözőkkel teli, néha szexuálisan túlfűtött - inkább - felnőtteknek szóló anime. Megismerkedünk a klasszikus Lupin-történetben szereplő három  főszereplővel (Lupin, Jigen, Ishikawa) és üldözőjükkel Zenigata felügyelővel is, de a középpontban a már említett Fujiko szerepel. Kissé nőies és kissé szeszélyes anime.

A sorozat epizódikus, igaz, van egy fő száll, de ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor mondhatom, hogy a részek egyénileg is megállják a helyüket.
Ezen felül a történetet nem nagyon szeretném ragozni, mert úgy vélem, ez is egy olyan kissé elvont gondolkodású sorozat, melynek megfejtését mindenkinek magában kell meglelnie.
Inkább egy pár szót írok a fő karakterről, Mine Fujiko-ről:


Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
Mine Fujiko ezer arca

Mine Fujiko ( 不二子 Mine Fujiko) 

Különleges ismertetőjegye, hogy bájával csalja ki a gazdag alakok pénzét, vagyontárgyait. Érzelmektől mentesen, csakis a céljai hajtják. Lupinnal ellentétben, Fujiko külseje, szinte minden anime sorozatban más és más. Ez azzal is magyarázható, hogy minden időszakban különböző volt a női ideál (40 éves anime), de azzal is, hogy nem találtak rá a tökéletes femme fatale* modellre. Egy dologban azonban minden karakter megegyezik – a neve eredeti jelentésének is köszönhetően: a melle mérete mindig is nagy volt. Hogy miért, azt mindjárt megértjük, ha lefordítjuk a nevét magyarra: Mine Fujiko, azaz Fuji hegycsúcsai. :) Elég vicces és egyben perverz, egyszerre merész és szemtelenül fantáziátlan. Mindenesetre a külsejét illetően, nekem a mostani sorozat karaktere tetszik a legjobban. De nemcsak ez, hanem a hangja is nagyon el lett találva (sosem volt a karakternek stabil seiyuu-je.)

*Femme Fatale: egy rejtélyes, csábító nő, akinek varázsa ellenállhatatlan  A femme fatale a francia „halálos nő” megfelelője. A női ravaszságot, a szépséggel való visszaélést testesíti meg a kifejezés  Az ilyen nő képes teljesen tőrbe csalni kiszemeltjét és saját kényére irányítani azt.

Szinkronhangjai:

  • Eiko Masuyama (1969, 1977-1985, 1989-2010)
  • Yukiko Nikaido (1971)
  • Mami Koyama (1987)
  • Miyuki Sawashiro (2011-től napjainkig)


Személyisége:


Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
Mine Fujiko rejtélyes háttértörténete
egyedi hangulatot is kapott
Habár Fujiko külseje sem elhanyagolható, igazi alakja csak a személyiségének köszönhetően lehet teljes. Nem tagja ugyan Lupin bandájának, de sokszor segít nekik lopni. Van, hogy épp ő keveri őket bajba, azonban mintegy vezeklésként jóvá is teszi azzal, hogy megmenti Lupinékat.
Rendkívül jó lövész, halálos fegyverét pedig a harisnyakötőjében mindig magánál hordja. Szinte minden járművet képes vezetni, akár vízi, szárazföldi, vagy légi legyen is az. Legtöbbször mégis a Kawasaki motorján robogva láthatjuk.

Leghalálosabb fegyvere nőiesen nőies külseje, mellyel szinte mindenkinek képes elcsavarni a fejét, csókkal, hízelgéssel, sőt nem ritkán még ezeknél is többet mutat meg magából...

Daisuke Jigen-nel nem épp felhőtlen a kapcsolata, ő eléggé megveti a lányt, de többször egy-egy félmondatból és pillantásból úgy tűnik, mintha mégis vágyakozna Fujiko után. XIII Goemon Ishikawa-val más a helyzet. Ő többször is segített már a lánynak elkapni a pénzes palikat, akik nem éppen tisztán szerezték értékeiket. Azonban Fujiko-val elég óvatos, ugyanis a Ishikawa-t könnyebben tudja manipulálni a nőiességével, mint Dasuke-t. Azt viszont mind a két férfi aggódva nézi, mikor Lupin-t próbálja manipulálni Fujiko.

Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
Fujiko és Lupin kapcsolata... 
Lupin és Fujiko kapcsolata, azonban ettől kissé mélyebb. Lupin egyértelműen bele van habarodva a nőbe, Fujiko azonban nem igazán adja be a derekát. (Az eredeti alkotó, Monkey Punch, úgy nyilatkozott Fujiko és Lupin kapcsolatáról, hogy „élvezik egymást” és elégedettek a saját kis bizarr, de barátságos kapcsolatukkal. Kapcsolatukat saját házasságához is hasonlította.)
Bár úgy tűnhet Fujiko alig mutat érzelmeket Lupin iránt, mégis, ha kiderül, hogy a férfi meghal, vagy súlyosan sebesül, Fujiko kijelenti, hogy nincs értelme tovább az életének nélküle (de aztán persze mikor kiderül, hogy minden rendben, ismét kezdődik a macska egér játék).


Ajánlás és értékelés:

Az anime-t ajánlhatom mindenkinek, aki szereti a kellemesen misztikus, bűnözős és rablóbandás, minőségi akciójelenetekkel dúsított, leginkább felnőtteknek szóló, elegáns sorozatokat. Nem, nincsenek benne szexjelenetek… legalábbis nem teljesen mutatják (képek lentebb...), de a tartalmát talán a fiatalabb rajongók talán nem értenék. Egy szóval, nem éppen egy lanyha nyári pálcás jégkrém  inkább egy kellemesen pikáns olasz fagyi. (Már ha nyár van, hadd éljek ezekkel a hasonlatokkal. :) )
U.I.: Aminek nagyon örülök, hogy megtartották azt a bolondos stílust, ami a korábbi sorozatokra annyira jellemző volt, ezért, akik a régebbi részeket élvezték, valószínűleg nem csalódnak, hiszen az alkotók nem engedtek a színvonalból, csak felvették a versenyt a jelen kor igényeivel - teljesen jól. 

Értékelés:

Grafika (rendhagyó és fantáziadús grafikája miatt...) 5/5
Zene (klasszikus bűnözős anime zenék, nosztalgikus kiadásban...) 5/5
Rendezés (néha zavaró visszemlékezékkel tarkított...) 4/5
Karakterek (ezzel nem szállok harcba, lévén egy legendás animéről beszélünk...) 5/5



A kalandos és nem ritkán vicces részek elérhetőek beágyazott angol felirattal ezen a linken. Kellemes szórakozást!





Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
Daisuke Jigen, a mesterlövész
Balról: Jigen múltja romantikus jeleneteket rejt
Jobbra: Kapcsolata Fujiko-val

Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
Lupin személyiségét jól mutatják a képek és a feliratok

Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
A további két főszereplő, Lupin-nak és csapatának üldözői

Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
Goemon Ishikawa, egy igazi samurai
Balról: technikája utánozhatatlan (még a fegyverlövedékeket is elvágja a kardjával)
Jobbra: Kapcsolata Fujiko-val

Tipp: Csak magyar nyelvű eredmények keresése. A keresés nyelvét itt adhatja meg: Beállítások Keresési eredmények Internetes találatok  Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine anime elemzés kritika
Szexjelenet a Lupin the Third-ben,
legalább is a 2012-es sorozatban így oldották meg

Megjegyzések