Plastic Love ♡

Plastic Love zene és japán társadalomelemzés cikk

“I'm just playing games I know that's plastic love
Dance to the plastic beat another morning comes”
--- 竹内 まりや 『Plastic Love』


Minden harmadik 30 alatti japánnak sosem volt randevúja. A 18 és 34 év közötti nőtlen férfi 70%-a, férjezetlen hölgy 60%-a nincs párkapcsolatban. A 16 és 24 év közötti egyedülálló nők 45%-a és egyedülálló férfiak 25%-a vallja, hogy nem érdekli szexuális kapcsolat. A 20 és 29 év közötti nők 30%-a és férfiak 15%-a szeretett már bele fiktív karakterbe, vagy mémbe, míg a nők 24%-a és férfiak 11%-a szeretett már bele színészbe, vagy pop sztárba. Az 50 felettiek közel negyedének sosem volt családja. Körülbelül 30.000 ember hal meg egyedül minden évben. A következő 2050-re várhatóan 100 millióra fog csökkenni a népesség. 2060-ra várhatóan a harmadára csökken a japán születési ráta.1

A fenti adatok egy fájdalmas valóságot vetítenek elénk, melyben az elöregedett modern társadalmak nem tudják majd fenntartani magukat. Ahol az államoknak muszáj új irányt kitűznie maguknak. Ugyanis Japán nincs egyedül ezzel a jelenséggel, viszont világelső benne.

Míg ezernyi más, horrorifikus elmélet, hír, konspiráció és tény kering a világban arról mi rossz, mi nem működik, min kell változtatni és min nem lehet már, addig az egyik legkézzelfoghatóbb ezek közül a modern társadalmak elöregedése.

Japán ebben a tekintetben pedig az élen jár.



Plastic Love

Mi történik:

日本の男と女は相変わらずわかりあえない (Nihon no otoko to onna wa aikawarazu wakariaenai, “Japanese men and women are just as bad at understanding each other as ever”, “A japán férfiak és nők soha ilyen rosszak, nem voltak egymás megértésében”.)
--- Kaori Shouji, The Japan Times, 2017.02.13.2

A japán nők és a férfiak elhidegülnek egymástól. Sosem látott rés feszül a két nem között. A reménytelenek az online randioldalakhoz fordulnak, vakrandikon vesznek részt. Mások fiktív karakterekben, figurákban találják meg az igaz szerelmet. Aztán ott vannak azok, akik önnön magukkal házasodnak, mert, ahogy az előbbi csoport, képtelenek várni az Igazira, vagy úgy érzik nekik nem lehet ilyen kapcsolatban részük soha stb. Persze vannak még a szerencsésebbek, akiknek abban a kiváltságban lehet részük, hogy mégis sikerül megtalálniuk a szerelmet, nemzetközi párkapcsolat révén vagy hazai vizeken.
Most mégis az egyre emelkedő számú egyedülállókról és az általuk érzett érdektelenségről lesz szó; párkapcsolat, házasság, szerelem tekintetében. Ugyanis Japánban a nemek közötti rés egyre nagyobb és mélyebb lehet a jövőben, ha ez a tendencia nem változik.

A cocolini.jp felmérése szerint a nők 60%-a nem érzi készen magát és nem igazán érdekli az úgynevezett renai (szerelmi párkapcsolat). Egyes hölgyek időpazarlásnak, pénzkidobásnak érzik és belefáradtak a folytonos randizgatásba. Ugyanakkor az a vágy megvan bennük, hogy egyszer megházasodjanak, biztos alapokon nyugvó kapcsolatban családot alapítsanak.
Az ugyanitt megkérdezett férfiak azonban más számokat produkáltak: ők nem igazán érdekeltek a házasság intézményében, viszont abszolút nyitottak és részesei akarnak lenni egy szerelmi párkapcsolatnak.3

Összességében elmondható, hogy a japán nők és férfiak többsége előbbre tartja a karrierjét a családalapításnál. Egyre többen vannak mind a két nemből, akik nem vágynak párkapcsolatra, mert negatívan vagy semlegesen gondolnak a vele járó kötelezettségekre, kompromisszumokra.

Ez a viselkedés olyannyira nem újkeletű, hogy már a cégek, a marketing is elkezdte megvetni a lábát az úgynevezett Ohitorisama (お一人様) jelenségben. Egyre több olyan lehetőség van jelen Japánban, mely kizárólag az egyedülállóknak kedvez.
Masahiro Yamada professzor (Chou Egyetem, Tokyo) egyenesen “megfeneklett szingliknek” (“stranded singles”) nevezi a jelenséget és összefüggésbe hozza az emelkedő szűz japánok számát, a szintén emelkedő párkapcsolati érdektelenséggel.4


Gazdasági hatások:

2010-ben jártunk, mikor Japán is szembesült azzal a statisztikai adattal, mely egy komoly probléma, nem annyira első, mint lényeges előszele volt. A születések száma alacsonyabb lett a halálozások számánál. Ez azóta sem változott, inkább tovább csökken, jelentős nyomot hagyva a japán gazdasági életben.
2017-ben 946 060 életet hozott világra Japán, míg 1 340 433 állampolgár hunyt el. Így aztán mára Japán egy olyan valóságra ébredt, amiben a ‘baby boom’ generáció egyre fogy, és a fiatalok nem kívánnak gyermeket vállalni.5

Tehát kevesebb aktív munkavállaló, kisebb gazdasági termelékenységet okoz. Ez pedig hosszú távon egy állam gazdasági összeomlásához is vezethet. Így Japán tavaly a leglassabban fejlődő állam lett a Hetek Csoportjában - közvetlenül Olaszország után.6 Természetesen a kormány sem hagyta ezt beavatkozás nélkül, az ‘Abenomics’-nak becézett program keretében, mely nevét Shinzo Abe miniszterelnökről kapta, 2012-ben került bevezetésre, több kevesebb sikerrel próbálják felpörgetni a keresletet és javítani a termelékenységet.7

JAPÁN NÉPESSÉG NÖVEKEDÉSI RÁTÁJA


Kép forrás: http://www.worldometers.info/world-population/japan-population/, letöltés: 2018.12.03.

MAGYAR NÉPESSÉG NÖVEKEDÉSI RÁTÁJA


Kép forrás: http://www.worldometers.info/world-population/hungary-population/, letöltés: 2018.12.03.


Plastic Love:


Plastic Love zene és japán társadalomelemzés cikk

Mi az, Plastic Love? Ki az a Mariya Takeuchi? - kicsit több, mint egy éve került fel Youtube-ra egy zeneszám, mely mára 23 millió megtekintést ért el. Ez a zene egy mára City Pop néven futó stílus védjegyévé is vált, egy olyan nyolcvanas évekbeli remekmű, mely soha ennyire nem volt aktuális, mint most.

A Plastic Love hipnotikus, ütemes és fülbemászó egyszerre, egy olyan mű, melynek dallama azonnal elragad. A dalszöveg megértése nélkül is teljesen átszellemülhet az ember. Pedig az igazi kincsek a szöveg mögött rejtőznek.
Itt, ahol a magány fájdalmát próbálja műanyag szerelemmel helyettesíteni az énekesnő. Azt mondja, hogy ezt a szívünkben keletkezett űrt próbáljuk kereskedelmi termékekkel kitölteni, hogy egy kis időre legalább boldognak érezzük magunkat. És ezek az eszközök azonnali megoldást jelentenek és karnyújtásnyira vannak csupán.

Ilyenek virtuális, AI vezérelt technológiák, platformok, melyek egyik sarokkövét jelentik ennek a boldogságforrásnak ma Japánban. Ezekkel az eszközökkel, mint a szexbabák, virtuális randi-szimulátorok már nincs is szükségük társra az életben, hiszen ezek a tárgyak, kitalált karakterek soha nem látott módon értik meg őket. Soha nem éri őket csalódás, soha nem éri bánat, soha nem kell megválni tőlük és mindig a kedvükre alakíthatják őket felhasználóik.

Mert ez könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb. Mert mára a hagyományos randevúzás szinte megszűnt létezni. Mert a japán nők nem bíznak a férfiakban. Mert a japán férfiak nem tudnak mit kezdeni a modern japán nőkkel. Mert eddig nem ez volt a norma. Mert az eddigi japán családi hierarchiában a nők sosem kaptak olyan szerepet, melyet ma be szeretnének tölteni. Összezavarodott és elhidegült egymástól a két nem.

Ez a tendencia romokat és kihalt társadalmat vetít előre. Habár a szakértők sem értenek egyet abban, hogy ez a helyzet annyira drasztikus lenne, mint amilyennek elsőre hangzik, a probléma jelen van. És jelen is lesz amíg el nem kezd változni az emberek gondolkodása, hozzáállása, berögzült normája a modern időkhöz és szokásokhoz, és amíg ezek a modern szokások nem normalizálódnak kompromisszumkészen a társadalomhoz idomulva.



További források:

Főbanner kép forrás: https://goo.gl/ZaZDd9, letöltés: 2018.12.03.
https://goo.gl/y4MQka, letöltés: 2018.12.03.

https://goo.gl/m7aVSP, letöltés: 2018.12.03.


1: (forrás: https://goo.gl/Kv1Q53, https://goo.gl/VXkCYf, https://goo.gl/MLV1cE, https://goo.gl/puz8Jc letöltés: 2018.12.01.) (Ehhez a bekezdéshez több forrásból választottam adatokat, mivel gyakorlatilag majdnem mindenhol mást írtak. Nem áll szándékomban félrevezető vagy hamis információt közzétenni. Ezért a fent leírtak tájékoztató jellegűek.)


2: (forrás: https://goo.gl/muKHtB, letöltés: 2018.12.01.)




3: (forrás: https://goo.gl/Nkwo6d, letöltés: 2018.12.01.)

4: (forrás: https://goo.gl/cgZ4Si, letöltés: 2018.12.03.)


5: (forrás: https://goo.gl/X6yyDQ, letöltés: 2018.12.03.)


6: (forrás: https://goo.gl/vJ83n3, letöltés: 2018.12.03.)


7: (forrás: https://goo.gl/ykKrL9, letöltés: 2018.12.03.)

Megjegyzések