Japán turizmus - Csődből a sikertörténet felé vezető úton

Japán turisztika csőd cikk Olimpia kép
Forrás: https://www.flickr.com/photos/tenbones/347747650

Országok szenvednek a koronavírus okozta különleges körülményektől, kik jobban, kik kevésbé. Míg itthon fesztiválokat mondtak le, rendezvényeket töröltek és még a kocsmákba sem nagyon tértek vissza a vendégek, addig Japánt nagobb volumenű turisztikai és vendéglátóipari katasztrófa sújtja.


2020 a XXXII. Nyári Olimpiai Játékok éve. Japán hatalmas készülődéssel, befektetéssel és a turistáknak kedvezőbb lehetőségekkel várta volna a résztvevőket és a vendégeket. Azonban ebben a kétes helyzetben nemcsak a hatalmas világrendezvény esélyei romlottak meg, hanem japán turizmus és vendéglátás is.

Kiürült Japán

Japán turisztika fellendítése üres utcák

A legfrissebb kormányzati adatok szerint a globális koronavírus-járvány közepette áprilisban becslések szerint 2900 külföldi utazó látogatott Japánba, amely 99,9% -kal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A Japán Turisztikai Ügynökség által, 1964 óta gyűjtött adatok szerint ez az első alkalom, hogy 10 000 alá esett a turisták száma az országban. A legkorábbi és egyben legalacsonyabb számot 1964-es év hozta, akkor 17 543 a jegyzett számadat.
Ez a szám október óta már a hetedik egymást követő hónapban csökkenő tendenciát mutatott. A visszaesés kezdete a dél-koreai látogatók számának jelentős csökkenése és egy pusztító tájfun, mely megállította a tengerentúli látogatók számának növekedését.

Azonban a japánok mindig a gyors és okos megoldások felé hajlottak, így a kormány ebben az időszakban is arra törekszik, hogy fokozza a belföldi turizmust az utazási költségek egy részének támogatásával, mihelyt a koronavírus kitörése kontroll alá kerül.

A Japán Turisztikai Ügynökség adatai szerint nemcsak a bejövő, a kimenő turista forgalom is 99%-kal csökkent. A tavalyi év áprilisához képest, idén csak 3900 japán utazott küldöldre. 
Bár sok helyen a belföldi turizmus váltotta fel a külföldi átogatókat, így is sokkal kevesebb a forgalom. Senaga sziget turisztikai szövetségének képviseletében, mesélte egy tisztviselő, hogy "a koronavírus kitörése óta a terület ügyfélköre teljesen megváltozott". Március elseje óta leginkább japánok látogatnak a vendéglátóhelyekre, a megszokott kínai többség helyett. Egy fiatal japán férfi, aki a feleségével négy napos kirándulásra érkezett Okinawára (Fukuoka prefektúrából), úgy nyilatkozott, hogy a kollégái kérték meg arra, hogy legyen óvatos és ne vigye haza a koronavírust. 

"Room for Rescue"

Habár a kormány támogatást ígér, a japán vendéglátóiparban tevékenykedő cégeknek, hoteleknek nem szabad csak erre az ingatag biztonsági kötélre támaszkodniuk.

Egyes hotelek, mint a Kaname Inn Tatemachi, egy Kanazawa-i hotel úgy döntött jótékonykodásra szánja a fennmaradt üres szobáit. Egyes szállodák és egyetemek ugyanis ingyenes szállást kínálnak a Japánban rekedt külföldi állampolgárok számára, mivel a koronavírus terjedése miatt az országaik bezárták a határaikat előttük. A Kaname Inn-hez hasonló hotelek és egyetemek ilyen esetben kormányzati támogatásban részesülnek. Az említett hotel például elárulta, hogy 80 millió jennek megfelelő összegben vehetett fel banki kölcsönként a segítségnyújtás okán. Május közepéig a szállodával körülbelül 50 külföldi vette fel a kapcsolatot, mert Japánban ragadt. A turisták, vagy munkavízummal Japánba érkező külföldiek anyagi háttér és munka nélkül nem sokáig húzták volna az országban.

A Japán Bevándorlási Hivatal április elején jelnetette be, hogy meghosszabbítják a vízumok határidejeit külföldi állampolgárok számára, így enyhítsék a bevándorlási központokban kialakult torlódásokat. Az intézkedés célja mind az ország külföldi lakosainak, mind az olyan turistáknak a segítése volt, akik rövid ideig tartózkodnának az országban.

Látva a külföldi állampolgárok nehéz helyzetét, Hiroshi Hosokawa, a Slacktide Co. elnöke elindította a „Szobát a mentéshez” nevű kampányt, hogy felhívja a hasonló gondolkodású szállodaüzemeltetők figyelmét az ingyenes szállások biztosításának fontosságára. "Hasonló körülmények között sok külföldi ragadt Japánban" - mondta Hosokawa, és folytatta: "Úgy gondolom, hogy elsősorban a kormánynak kell kezdeményeznie a mentést, de magam is megteszek mindent, amit tudok."

Támogatással Japánba

Japán turisztika fellendítése kormány állami támogatás

A "Go To Travel" támogatás keretében a kormány napi 20 000 jen összeggel támogatja a szabadidős utazásokat. A kezdeményezés várhatóan már július végén kezdődik és a japán utazási irodákon keresztül vagy közvetlenül a szállodáknál, hagyományos ryokan üdülőhelyeken történt foglalásokra vonatkozik. A japán utazás költségeket semmilyen részben nem fedezik ezek a támogatások.

Ez azonban nem az első alkalom a japán turisztika fellendítésére. A tavaly decemberi nem koronavírusos időszakban a Japan Airlines és a Nomura Kutatóintézet jelentette be promócióját, amelynek keretében 100 000 férőhelyet foglalnának a belföldi járatokon annak érdekében, hogy a nemzetközi látogatók felfedezzék az országot Tokión és Kiotóon kívül is.

A nyári külföldi turisztikai látogatások reményei megsemmisültek a Tokiói Olimpia elhalasztása miatt, és mert Japán több mint 100 ország és régió beutazási tilalmát vezette be. Pedig Japánnak szüksége lenne az üzletre, mivel az idegenforgalom az ország egyik legfontosabb gazdasági hajtóereje.


A megoldásaink sikeressége ellőttünk áll. Itthon is hatalmas károkkal számolhatunk gazdaságilag, ha csak a koronavírus egyéni és céges katasztrófáit nézzük. Annak a kérdése azonban, hogy ezt hogyan képesek és hajlandóak megoldani egyes országok a 2020-as év maradék fél évében derül ki. Talán itthon is érdemes lenne bevezetni a kedvezményeket a belföldi turizmus fellendítésére? 


---
Források:

Képek: Pixabay.com

Megjegyzések