Black Rock Shooter – Minden, amit tudnod kell mielőtt megnézed az OVA-t - PART III.

Black Rock Shooter anime banner cikk ismertető


Na végre itt vagyok a harmadik és egyben befejező résszel a Black Rock Shooter háza tájáról. :) Remélem megérte végigszenvedni az eddigi részeket, és azt is, hogy érdekes és tartalmas lehetett mindenki számára. 

Ebben az utolsó részletben fogok kitérni az OVA-ra a Mangára megtekinthetitek közelebbről - az összeset! :) 

Nem utolsó sorban egy PV a 2012 januárjában debütáló animesorozatról. :)
Jó szórakozást!




BLACK ROCK SHOOTER OVA


A sok öröm és összemelegedés végre meghozta a gyümölcsét, és megszületett a ha lehet még nagyobb sikerekkel kecsegtető OVA film, amely közel hatvan perccel rövidíti meg életünket.

Ebben az esetben tényleg igaz, hogy minden egy dallal kezdődött.
Huke ugyan kitalálta a karaktert és később meg is formálta a BRS világát, de Ryo segítsége nélkül nem született volna meg a Black Rock Shooter, mely lassan de biztosan kezd kitörni az ismeretlenség homályából itthon is.
A Huke művei nyomán megihletődött Ryo zenéje megteremtette a történet alapkoncepcióját. Ami eddig csak körvonalazódott, amit csak sejthettünk, és amire sosem gondoltunk volna. Ez mind megjelenik a Black Rock Shooter OVA filmjében. Annyira természetes és annyira természetfeletti az egész. Imádnivaló animációval és zseniális karakterekkel. Illetve egy méltatlanul egyszerű alapgondolattal.

2010. július 14. amikor először láthatták meg a rajongók a filmet Japánban.

Black Rock Shooter anime karakter sketch vázlat kép


A történet egy végtelenül egyszerű eseményláncolaton alapul, amit egy alapvető emberi tulajdonság indít el. Na jó, hogy ne legyek ilyen titokzatos inkább elmondom miről is van szó.

A történet két szálon fut egyszerre, melyek csak a videó végére érnek össze és ennek köszönhetően a néző fejében is csak ekkor rakódnak össze a történet kis darabkái és megtörténik a csoda. PUKK! (Na igen, ez kissé túlzás…)

Kuroi Mato az energiabomba karakter izgatottan kezdi meg első napját a középiskolában. Az iskola kapujában találkozik először osztálytársnőjével Takanashi Yomi-val. Yomi szinte semmibe veszi a lányt, azonban később egy sikeres beszélgetés után összebarátkoznak. Év végére pedig igaz barátnőként válnak el egymástól a nyári szünet idejére.
A következő évben új osztálybeosztással kezdődik, ami a két lány szerencsétlenségére különválásukat eredményezi. Függetlenül attól, hogy más-más osztályban kezdik második évüket próbálnak pozitívan hozzáállni a dolgokhoz és még így is mennél több időt együttölteni. Azonban ez nem megy olyan könnyen, mint azt tervezték.
Mato és Yomi iskola utáni foglalkozásba kezd és úgy néz ki végre együtt tudnak lenni legalább ilyen alkalmakkor. (Mato kosárlabda irányában talál pozitív visszaigazolásra, míg a háló másik oldaláról szemlélő Yomi magassága miatt a röplabda csapatot gyarapítja.) Edzés után együtt töltik az időt egészen sötétedésig.
A két barátnő kapcsolata megmenekülni látszik, azonban Mato egyre többet van a kosárlabda edzőjével, Yuu-vel, aki még tőle is alacsonyabb. Minél több időt töltenek együtt az újdonsült barátok, annál kevesebb figyelmet szentelnek a háttérben kullogó Yomi-val.
Míg egy nap Yomi nem jön iskolába. Ekkor eszmél rá Mato mit veszített el. Az ügy rendőrségi nyomozásig fajul, azonban hiába a keresgélés, ha Yomi már másik dimenzióban várja ellenfelét. […]

A történet tehát tulajdonképpen a féltékenység és a megbántottság furcsa elegyével dolgozik, mely a Black Rock Shooter és a Dead Master féle harcos jelenetekben vizualizálódik.

Sok-sok kritikát és csalódott rajongói beszámolót olvastam, de én nem éreztem csalódottnak sem hiányosnak a történetet (habár nekem a vesszőparipám a befejezetlen történetek értéke). Igen, befejezetlen volt a lánc de szerintem inkább mondjuk úgy, hogy még jobban felkelti az emberben a kíváncsiságot, hogy utána nézzen a dolgoknak. Mindenesetre nem éppen a rajongóknak szánták, inkább látom benne azt, hogy új követőket toborzó film, vagy egy alapozó, kedvcsináló, ami után egyértelmű, hogy megnézzük, elolvassuk esetleg megvesszük a mangát, a játékot és várjuk a jól megérdemelt animét.

Mostmár büszkén mondhatom, hogy örülök, hogy tudom mi, illetve ki is az a Black Rock Shooter és örök ellenfele, Dead Master.

Zárójelben! (Bár a történések eléggé kiszámíthatóak, a néző mégis megkönnyebbülve nyugtázza, hogy úgy történnek az események, ahogy ő is elképzelte és nem azt érzi, hogy majd halálra unja a fejét.)

Még nagyobb zárójelben! (A film már a kezdetektől fogva a tipikus BRS féle kékre hajaz, és a történet végére teljesen beleivódik a tudatalattiba a nézőnek. Nos, mondhatni jó kis marketing stratégia. Nekem tetszik, hogy szinte az egész film totál kék.)

Karakterek az OVA-ból


Kuroi Mato


Black Rock Shooter anime karakter kép Kuroi Mato

Energikus és vidám jellem. Igazi jóbarát karakter. Jellemzően egy térdén lévő kötéssel ábrázolják, ami a kosaras tevékenységére utal.
Plusz infó Mato-ról: Mato vezetékneve a Kuroi fekete ruhákat is jelölhet, a keresztneve pedig céllövészt jelent.
Mato-nak van egy kisöccse is, akit Hiro-nak hívnak.
Kuroi Mato (黒衣マト) név más jelentésben, de ugyanazzal az ejtéssel: 黒い魔都 (Black Devil's Castle).
Nem tudni semmit az apjukról, mert ő nem szerepel a filmben. Vagy nagyon elfoglalt, de valószínűbb, hogy már nem él a családjával.

Idézet: "I noticed your phone doesn't have a strap. I think it's rather lonely." („Észrevettem, hogy nincs telefondísz a mobilodon. Biztos magányosnak érzi magát.”) Mato mondja Yomi-nak.

Takanashi Yomi


Black Rock Shooter anime karakter Takanashi Yomi kép

Mondhatnánk csendes, visszahúzódó ugyanakkor kedves és vicces lány. Táesaihoz képest igen magas, amit Mato többször is megjegyez. Kora ellenére érett, nyugodt természet. Azonban hajlamos arra hogy nem mondja ki mit érez, a féltékenységet és a bántást sem. Inkább magába fojtja.
Plusz infók Yomi-ról: Általánosan a Yomi (ヨミ) név kanji írása azt jelenti: Alvilág (黄泉).
Mato egyszer szóváteszi Yomi-nak, hogy hogyan is kell olvasni a vezetéknevét (Takanashi, 小鳥遊), mely azt jelenti „little bird play”. Azonban Yomi elmagyarázza, hogy a vezetékneve egy japán mondásra utal: „When the hawks away, little birds play.”
Ha még közelebbről megfigyeljük a kanji írásban a családi nevét, „Takanashi”: pontosítva így is lehet írni Takai (), ami magasat jelent. Azonban a Nashi (), már tagadást, azaz, ha összeolvassuk az jön ki, hogy „not tall” (nem magas; 高無).

Yuu


Black Rock Shooter anime karakter Yuu kép

Ő elég idegen karakter. Nem igazán ismerjük meg a filmben. Tulajdonképpen a „másik énjét” sem ismerjük, pedig szerepel pár pillanat erejéig. Hasonló karakter, mint Mato, azonban ha lehet méginkább extrovertált, igazi kis duma-bomba.
Mást nem igazán tudunk meg róla, minthogy ő Mato kosárcsapatának az edzője és igen erős személyiség, mindazonáltal kedves.

Black Rock Shooter manga – Innocent Soul



Black Rock Shooter manga innocent soul banner kép

Nos, igen. Oly sok más médiumon kívül még manga formátumban is élvezhetjük a BRS világát.
A Black Rock Shooter témájával foglalkozó manga alcíme: „Innocent Soul” („Ártatlan lélek”)

A manga egy lány történetét követi, aki a „Threshold” (Hazawa) világában él, a világban, mely az ég és a föld között van. Ez a világ a tisztátalan lelkeké, akik itt kénytelenek élni. Nem emelkedhetnek az égbe, hiszen „saját súlyuk” lehúzza őket ebbe a világba, ahol állandó hadviselésre hivatottak.

Ezt a mangát Suzuki Sanami írta és illusztrálta. Műfaja a shounen és a fantasy keveréke. 2011-ben jelent meg és már a harmadik kötete is lassan megjelenésre kerül. A manga a Young Ace-ben jelenik meg havonta, már június óta. A magazin a megjelenést megelőző számában „eddig sohasem látott Black Rock Shooter-ként” jelentette be a manga sorozatot.

A manga


Black Rock Shooter – 2012 anime sorozat


Az anime sorozat nos, hamarosan itt is lesz. 2012 januárjának elején jelenik meg. :) Bár nam meglepő, de az OVA alapján készül, habár sok benne a változtatás, nyilván a történet is részletgazdagabb. Azonban még így sem lesz hosszú életű. A sok rajongó bizonyára csalódottan nyugtázta a tényt, mely szerint a sorozat csupán 8 résszel készül el.
A sorozatot az Ordet és a Sanzigen kiadó prezentálja és a Fuji TV-n lesz látható.











Navigáció: 

A bejegyzés sorozat ELSŐ része
A bejegyzés sorozat MÁSODIK része

Megjegyzések